Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη μεγαλύτερη νίκη από πλευράς έκτασης σκορ που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

H Λίβερπουλ έλειψε έντονα από το Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς αποτελεί ένα σύλλογο που έχει σημαδέψει τη διοργάνωση με τα 5 τρόπαιά του και τις ανεπανάληπτες βραδιές που έχει χαρίσει στους οπαδούς του και όχι μόνο. Οι “κόκκινοι” μας θύμισαν το κύρος και τη δυναμική που προσθέτουν στη διοργάνωση μετά την πρόσφατη εμφατική εκτός έδρας νίκη που σημείωσαν κόντρα στη Μάριμπορ με 7-0. Με αυτήν τη νίκη μπήκαν στα βιβλία της ιστορίας, καθώς έγιναν κάτοχοι του ρεκόρ της ευρύτερης από πλευράς έκτασης σκορ εκτός έδρας νίκης στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Για τη Λίβερπουλ, βέβαια, ένα τέτοιου είδους ρεκόρ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς μοιράζεται μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το αντίστοιχο όσον αφορά την έκταση του σκορ σε εντός έδρας αναμέτρηση αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικότερα, στις 6 Νοεμβρίου του 2007, οι “κόκκινοι” διέλυαν με 8-0 την Μπεσίκτας στο “Άνφιλντ”. Η συγκεκριμένη νίκη αποτελούσε ρεκόρ για τη διοργάνωση, εώς ότου ισοφαριστεί από τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης με το ίδιο σκορ επί της Μάλμε στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” στις 12/8/2015.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το ιστορικό βράδυ στο “Άνφιλντ”, το οποίο θα μείνει αιώνια χαραγμένο στις μνήμες των φίλων του συλλόγου. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεζ μετρούσε μόλις έναν πόντο μετά το πέρας 3 αγωνιστικών σε έναν όμιλο με Πόρτο, Μαρσέιγ και Μπεσίκτας. Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί η εκτός έδρας ισοπαλία με την Πόρτο με 1-1 καθώς και οι ήττες από Μαρσέιγ και Μπεσίκτας με 0-1 και 2-1 αντίστοιχα. Συνεπώς, η νίκη αποτελούσε μονόδρομο για τους “κόκκινους” προκειμένου να συνεχίσουν στη φάση των “16” της διοργάνωσης.

Έτσι, η ενδεκάδα που επέλεξε να παρατάξει ο Μπενίτεζ στο “Άνφιλντ” για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση απαρτιζόταν από τους εξής παίκτες: Πέπε Ρέινα, Φάμπιο Αουρέλιο, Σάμι Χίπια, Τζέιμι Κάραχερ, Άλβαρο Αρμπελόα, Στίβεν Τζέραρντ, Χαβιέρ Μασεράνο, Τζον Άρνε Ρίσε, Γιόσι Μπεναγιούν, Πίτερ Κράουτς και Αντρέι Βορονίν.

Οι “κόκκινοι” έδειξαν από νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους με τον Πίτερ Κράουτς με διπλή προσπάθεια στο 19ο λεπτό να ανοίγει το σκορ. Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου η ομάδα του Μερσεισάιντ είχε σκοράρει μόλις ένα ακόμη γκολ με τον Μπεναγιούν να εκμεταλλεύεται τη σέντρα του Βορονίν για να γράψει το 2-0. Στην επανάληψη, τα γκολ διαδέχονταν το ένα το άλλο με τον Μπεναγιούν να έχει ολοκληρώσει το χατ τρικ μέχρι το 56ο λεπτό. Αμφότερα τα τέρματά επιτεύχθηκαν μετά από ριμπάουντ που αξιοποίησε ο Ισραηλινός ποδοσφαιριστής. Η Λίβερπουλ δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει το πόδι από το γκάζι και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 69ο λεπτό με το σουτ του Τζέραρντ έξω από την περιοχή. Στο πίνακα των σκόρερ μπήκε και ο Ράιαν Μπάμπελ στο 79ο και το 81ο λεπτό χάρη σε ένα “τακουνάκι” και ένα τυχερό γκολ που σημείωσε πραγματοποιώντας το 7-0. Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος στο 89΄με τον Κράουτς με κεφαλιά να σημείωνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και να διαμορφώνει το τελικό 8-0.

H αναμέτρηση έληξε με την Λίβερπουλ να μετράει ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 50%, καθώς οι 8 από τις συνολικά 16 προσπάθειες της ομάδας του Ράφα Μπενίτεζ κατέληξαν στα αντίπαλα δίχτυα. Η συγκεκριμένη νίκη άλλαξε όλο τον ρου του ομίλου, καθώς οι “κόκκινοι” ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη φάση των ομίλων με δύο ακόμα νίκες. Ειδικότερα, η ίδια ομάδα που μετρούσε 2 τέρματα μετά το τέλος της 3ης αγωνιστικής έφτασε τα 18 μετά και τις νίκες της με 4-1 επί της Πόρτο στο ‘Άνφιλντ” και με 4-0 επί της Μαρσέιγ στο “Βελοντρόμ”. Έτσι, η Λίβερπουλ προκρίθηκε ως δεύτερη με 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Πόρτο των 11 πόντων.

Η πορεία στα “αστέρια” συνεχίστηκε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης για την αρμάδα του Στίβεν Τζέραρντ, η οποία απέκλεισε στη φάση των “16” και των “8” την Ίντερ και την Άρσεναλ αντίστοιχα. Ωστόσο, στους “4” της διοργάνωσης η Τσέλσι πήρε εκδίκηση για τους δύο πρόσφατους αποκλεισμούς (2005,2007) και μετά από δύο εξαιρετικά παιχνίδια, ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Μόσχας.

Παρ΄όλα αυτά, η ιστορία είχε γραφτεί στο “Ανφιλντ” εκείνη τη σεζόν παρόλο που διαδόθηκαν φήμες περί στησίματος της αναμέτρησης λόγω ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας παραμονές της αναμέτρησης με τη Μπεσίκτας. Ωστόσο, οι έρευνες δεν κατέληξαν σε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, με συνέπεια η Λίβερπουλ να κατέχει σήμερα το ρεκόρ των μεγαλύτερων εντός και εκτός έδρας νικών στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Aξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνη την ενδεκάδα που συμμετείχε στην αναμέτρηση μόλις 3 παίκτες παραμένουν εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τον Πέπε Ρέινα, ο οποίος αποτελεί τη βασική επιλογή του Μαουρίσιο Σάρι κάτω από τα δοκάρια της Νάπολι, τον Πίτερ Κράουτς, που προσφέρει πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο στη Στόουκ Σίτι και τον Χαβιέ Μασεράνο, που αποτελεί μέλος του ροτέισον του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα.