Οι rookies άρχισαν να δείχνουν ποιες είναι οι προθέσεις τους. Στο Debut ξεχωρίσαμε για εσάς τους καλύτερους μέχρι στιγμής και σας τους παρουσιάζουμε. Οι επιδόσεις των rookies είναι ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν πάντοτε τους φαν του NBA, ειδικά τους πρώτους μήνες της σεζόν. Πώς προσπαθούν να συμβαδίσουν με τον τρόπο παιχνιδιού της λίγκας. […]

Οι rookies άρχισαν να δείχνουν ποιες είναι οι προθέσεις τους. Στο Debut ξεχωρίσαμε για εσάς τους καλύτερους μέχρι στιγμής και σας τους παρουσιάζουμε.

Οι επιδόσεις των rookies είναι ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν πάντοτε τους φαν του NBA, ειδικά τους πρώτους μήνες της σεζόν. Πώς προσπαθούν να συμβαδίσουν με τον τρόπο παιχνιδιού της λίγκας. Η επιρροή που έχουν στην πορεία των ομάδων τους. Αλλά και πώς αγωνίζονται απέναντι στους πρωτοκλασάτους παίχτες του πρωταθλήματος. Ειδικά μάλιστα στη φετινή φουρνιά παιχτών, που τα αστέρια είναι αρκετά και πολλά υποσχόμενα. Όπως πάντα όμως, παρουσιάζονται και κάποιες εκπλήξεις. Παίχτες που δεν βρέθηκαν ψηλά στο ντραφτ αλλά καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Ας δούμε λοιπόν τους πέντε πιο φορμαρισμένους rookies αυτή τη στιγμή.

NBA

5. Ντόνοβαν Μίτσελ

O γκαρντ των -χωρίς Χέιγουορντ- Τζαζ, δείχνει πολύ καλά στοιχεία στην αρχή της σεζόν. Έχει ήδη κερδίσει αρκετές φορές μία θέση στη βασική πεντάδα. Έχει βρεθεί και στη θέση του πλέι μέικερ κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών  αποδεικνύοντας ότι μπορεί να οργανώσει σωστά την ομάδα. Πολύ εκρηκτικός και πολύ καλός στην άμυνα,  ο Μίτσελ φαίνεται να ωριμάζει παιχνίδι με το παιχνίδι. Όσο περνάει ο καιρός παίρνει καλύτερες αποφάσεις μέσα στο γήπεδο. Έχει αρκετά παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά ήταν στη νίκη της Γιούτα απέναντι στους Πέλικανς, στο οποίο σταμάτησε στους 41 πόντους.

4. Λάουρι Μαρκάνεν

Ο Φιλανδός πάουερ φόργουορντ είναι ίσως η μοναδική λευκή σελίδα των φετινών Μπουλς. Μέσα στην απερίγραπτα κακή κατάσταση που επικρατεί στο Σικάγο ο Μαρκάνεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Έχει ξεκινήσει ως βασικός σε όλα τα παιχνίδια και προηγείται όλων των rookies σε εύστοχα τρίποντα, έχοντας ποσοστό περίπου 35%, αν και κάποια σουτ του δεν αποτελούν και τις καλύτερες επιλογές. Πάντως αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, είναι δύσκολο να παραμείνει ψηλά στην κούρσα για rookie της χρονιάς, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής θέσης που θα τερματίσει η ομάδα του.

NBA

3. Κάιλ Κούζμα

Στους Λέικερς απ’ αλλού το περίμεναν και απ’ αλλού τους ήρθε. Στη θέση 27 του ντραφτ επιλέχθηκε ο Κόυζμα από το Μπρούκλιν και ευτυχώς για το L.A. συμπεριλήφθηκε στο τρέιντ του Ντι Άντζελο Ράσελ. Είναι η μεγαλύτερη έκπληξη φέτος στο NBA. Δείχνει ότι οι εμφανίσεις του στη Summer League δεν ήταν τυχαίες. Στην επίθεση κάνει τα πάντα καθώς σκοράρει με σουτ, μέσα και έξω από τη ρακέτα, με τρίποντο, τρέχει στον αιφνιδιασμό, είναι εξαιρετικά εκρηκτικός και καλός στο man to man. Αρκετά εντυπωσιακός, έχει 16.8 πόντους μ.ο. μαζί με 6.5 ριμπάουντ. Έχει ήδη σημειώσει και έξι νταμπλ νταμπλ. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς.

NBA

2. Τζέισον Τέιτουμ

Η Βοστόνη στο νούμερο 3 του νραφτ δείχνει να βρήκε ακόμα ένα διαμάντι του Duke. Έχει ξεκινήσει βασικός σε όλους τους αγώνες των Σέλτικς μέχρι στιγμής και είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας τους έως τώρα. Παίζει σαν να είναι χρόνια στο NBA. Εξαιρετική άμυνα, πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο και αρκετά αξιοπρεπής και στο τρίποντο. Δείχνει να ταιριάζει πολύ με τον Ίρβινγκ, βοηθά στην κυκλοφορία της μπάλας και κάνει τα πάντα για να μη φανεί η απουσία του άτυχου Χέιγουορντ. Έχει 13.8 πόντους μ.ο. και 5.3 ριμπάουντ σε 30.3 λεπτά συμμετοχής.

NBA

1. Μπεν Σίμονς

Παρόλο που ήταν η πρώτη επιλογή στο περσινό ντραφτ, ο Σίμονς στάθηκε άτυχος λίγο πριν την αρχή της περσινής σεζόν. Ένα κάταγμα στο πόδι τον άφησε εκτός για ολόκληρη τη χρονιά. Φέτος ,λοιπόν, στην πρώτη του επίσημη χρονιά στο NΒΑ, o Σίμονς όχι μόνο έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αλλά είναι κι ένας από τους καλύτερους παίχτες του πρωταθλήματος. Από τη θέση του πλέι μέικερ έχει ήδη σημειώσει δύο τριπλ νταμπλ. Είναι ο πρώτος παίχτης μετά τον Όσκαρ Ρομπερσον που πετυχαίνει τουλάχιστον 100 ριμπάουντ και 80 ασίστ στα πρώτα δέκα παιχνίδια της σεζόν. Με τον Τζοέλ Εμπίντ στο πλευρό του δείχνει ότι μπορεί να φέρει και πάλι εποχές επιτυχίας στη Φιλαδέλφεια. Τα εντυπωσιακά στατιστικά του (17.9 π., 9.4 ριμπ., 7.1 ασίστ) και η θετική πορεία των Σίξερς μέχρι τώρα, τον καθιστούν ως φαβορί για το βραβείο του rookie της χρονιάς.

Οι Μαρκέλ Φουλτζ και Λόνζο Μπολ, τα νούμερα 1 και 2 αντίστοιχα του φετινού ντραφτ, δεν έχουν προσφέρει πολλά στις ομάδες τους μέχρι στιγμής. Ο Φουλτζ έχει αγωνιστεί μόλις τέσσερις φορές καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στον ώμο αλλά και όταν το ξεπεράσει, δύσκολα θα παίζει βασικός. Ενώ ο Λόνζο Μπολ δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του, αν και βασικός με τους Λέικερς, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να ανέβει η απόδοση του.

Τέλος, δύο ακόμα “πρωτάρηδες” στο NBA που ξεχωρίζουν φέτος είναι ο Ντένις Σμιθ των Μάβερικς και ο πρώην παίχτης του Παναθηναϊκού, Μάικ Τζέιμς, των Σανς. Ο πρώτος, όντας βασικός στο Ντάλας, έχει κάνει αρκετές καλές εμφανίσεις αλλά χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να συνηθίσει τον τρόπο παιχνιδιού της λίγκας. Ο 27χρονος Τζέιμς από την άλλη, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε μετά την αποχώρηση του Μπλέντσο από το Φοίνιξ και πλέον σε 22.8 λεπτά παιχνιδιού μ.ο., έχει 10.8 πόντους και 4.2 ασίστ.