Η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Πίτερ Μπος πάει από το κακό στο χειρότερο, με τον Ολλανδό να μένει μέχρι να φύγει...

Ο Άγιαξ έφτασε πέρσι σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 21 χρόνια όμως ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρόλα αυτά κέρδισε αρκετά εγκώμια για το ποδόσφαιρο που έπαιξε μετά τον Ιανουάριο. Το οξύμωρο είναι πως δεν κατέκτησε ούτε πρωτάθλημα(τερμάτισε ένα βαθμό πίσω από τη Φεγενόορντ έχοντας μόλις τρεις ήττες), αλλά ούτε το Κύπελλο Ολλανδίας(αποκλείστηκε από το τρίτο γύρο και την Καμπούρ), ενώ στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Ροστόφ, χάνοντας με 4-1 στη Ρωσία.

Πως λοιπόν, ένας προπονητής που έμεινε για ένα χρόνο στον Άγιαξ, δεν κατέκτησε τίποτα και εξ αρχής είχε αρκετή γκρίνια πάνω του, κατάφερε να βρει θέση εργασίας στον πάγκο μιας ομάδας όπως της Μπορούσια Ντόρτμουντ;

Τα πιτσιρίκια

Ο Μπος είχε να κάνει με ένα ρόστερ που είχε δύο ηγέτες και από κει και πέρα αρκετούς νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Οι Κλάασεν και Σένε προσπάθησαν να μάθουν στους υπόλοιπους πως να συμπεριφέρονται εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Ντόλμπεργκ, Τραορέ, Σάντσεζ, Κλάιφερτ τζούνιορ και οι υπόλοιποι έπρεπε απλά να δείξουν το ταλέντο τους. Και το κατάφεραν αφού έφτασαν σε ευρωπαϊκό τελικό και άγγιξαν το πρωτάθλημα.

Τα πέντε δευτερόλεπτα

Όποιος προπονητής έχει μία συγκεκριμένη μέθοδο/καινοτομία στο μυαλό του, η οποία βγαίνει στο γήπεδο, είναι λογικό να παίρνει εύσημα. Ο Άγιαξ του Μπος είχε τα πέντε δευτερόλεπτα. Τόσα είχαν στη διάθεσή τους οι ποδοσφαιριστές του για να ανακτήσουν την κατοχή της μπάλας. Το “πέντε” είναι καινοτομία, καθώς ο κανονισμός του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μπαρτσελόνα ήταν τα τρία δευτερόλεπτα. Ο Άγιαξ με μέσο όρο ηλικίας τα 22 χρόνια δεν ήταν Μπαρτσελόνα και αυτό το ήξερε ο Πίτερ Μπος. Για αυτό ανέβασε το όριο στα πέντε.

Πήρε χρόνο για να το πετύχει αλλά όταν το πέτυχε έφτασε να έχει τα επιθυμητά του αποτελέσματα. Και κάπου εδώ έρχεται η Ντόρτμουντ.

Αφού ταιριάζουμε

Ο γάμος μεταξύ Ντόρτμουντ και Μπος έγινε όσο γρήγορα ήρθε η απόλυση του Τούχελ. Κανείς δεν την έβλεπε να έρχεται κι όμως ήρθε. Έτσι ήρθε κι ο Μπος στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Φαίνεται πως οι περισσότεροι στο συμβούλιο της ομάδας είπαν πως αυτός μας ταιριάζει, τα κατάφερε με τον Άγιαξ, εμείς έχουμε ακόμα καλύτερους νεαρούς ποδοσφαριστές, άρα θα πιάσει και σε εμάς.

Το θέμα είναι άλλο όμως. Ο Μπος θέλει χρόνο για να διδάξει τα πέντε δευτερόλεπτα στους ποδοσφαιριστές της νέας του ομάδας. Και συμφωνώ πως η Ντόρτμουντ ήδη είχε στο στυλ της το πρέσινγκ. Αλλά η Ντόρτμουντ είχε και μία αξιοπρέπεια στην Ευρώπη. Την οποία φέτος έχασε από νωρίς, αφού αποκλείστηκε στον δυσκολότερο κακά τα ψέμματα όμιλο, με Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά το ότι σε πέντε παιχνίδια έχει δύο βαθμούς ενώ έχει παίξει ήδη με τον πιο αδύναμο του ομίλου, ΑΠΟΕΛ, την κάνει να μοιάζει “μικρή”.

Μηδέν στα δύο, Δεκέμβρη μήνα

Κι αυτό είναι το πρώτο χτύπημα για την “επιχείρηση” που λέγεται Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα εγχώρια. Εκεί που η Λειψία έχει πάρει ήδη τη θέση της Ντόρτμουντ ως κύρια ανταγωνίστρια της Μπάγερν όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και μεταγραφικά αφού δείχνει τα δόντια της κρατώντας τα αστέρια της ή τα δίνει με τους δικούς της όρους(όπως για παράδειγμα με τον Κεϊτά τον οποία κράτησε για φέτος και θα τον δώσει του χρόνου στη Λίβερπουλ έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων).

Όσο λοιπόν ο Πίτερ Μπος προσπαθεί να μάθει τον κανόνα με τα πέντε δευτερόλεπτα στους ποδοσφαιριστές του, η Ντόρτμουντ έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει μείνει αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα παρά το γεγονός πως ξεκίνησε φουριόζα και ήταν στο +5 από τη Μπάγερν και συνεχίζει να μη δείχνει κάτι θετικό στον αγωνιστικό χώρο. Κι ευτυχώς που της έπιασε και ο Γιαρμολένκο μεταγραφικά.

Υπομονή

Οι άνθρωποι του Άγιαξ πέρσι τέτοιο καιρό, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στον Μπος κι εκείνος τους έφερε αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις παικτών κι έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης που είχαν να δουν 21 χρόνια.

Έκαναν υπομονή και μάλλον κερδισμένοι βγήκαν παρά το γεγονός πως δεν κέρδισαν τίποτα. Πιο είναι το συμπέρασμα; Πως η χρονιά μπορεί να θεωρηθεί ήδη αποτυχημένη και να αφήσουν τον Μπος να κάνει τη δουλειά του ή να τον απολύσουν μήπως σώσουν τη φετινή σεζόν. Αν πάντως ο Μπος καταφέρει σε έξι μήνες από τώρα, να γυρίσει το όλο σκηνικό προς το μέρος του όπως έκανε στον Άγιαξ, θα χει κερδίσει ακόμα μία σεζόν στη Ντόρτμουντ και μάλιστα στην οποία δε θα χρειάζεται να κάνει άλλα φροντιστήρια στους ποδοσφαιριστές του.