Το Debut.gr συγκρίνει την περσινή και τη φετινή εικόνα της Νάπολι και επιχειρεί να δώσει μία εξήγηση για αυτή της τη μετάλλαξη, λίγο πριν το ντέρμπι με τη Γιουβέντους.

Η Νάπολι ετοιμάζεται να υποδεχθεί το βράδυ της Παρασκευής (1/12) τη Γιουβέντους στο «Σαν Πάολο» σε ένα παιχνίδι όπου τα δεδομένα δε θυμίζουν σε τίποτα τις παλαιότερες σεζόν. Και εξηγούμεθα.

Η «Μεγάλη Κυρία» δεν είναι πια εκείνη που… αδιαφορεί για την έκβαση του αγώνα και η Νάπολι αυτή που θα παλέψει για το τρίποντο που θα τη φέρει πιο κοντά στην κορυφή, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ρόλοι των δύο ομάδων έχουν αντιστραφεί φέτος με την ομάδα του Σάρι να εμφανίζει εικόνα «πρωταθλήτριας» και να αναγκάζει τη Γιουβέντους να τα δώσει όλα για να πάρει το «χρυσό» διπλό που θα μειώσει τη διαφορά της από τους πρωτοπόρους «παρτενοπέι».

Ποια είναι όμως αυτή η αλλαγή που πιστώνεται στη Νάπολι και που την οδήγησε σε αυτή την ασφαλή θέση; Με γνώμονα τα δεδομένα των πρώτων 14ων αγωνιστικών του πρωταθλήματος της Serie A πέρυσι αλλά και φέτος, θα επιχειρήσουμε μία σύγκριση ούτως ώστε να διαπιστώσουμε -αριθμητικά τουλάχιστον- το που οφείλεται αυτή η… μετάλλαξη των Ναπολιτάνων.

Κεφάλαιο 1: Η συγκομιδή των βαθμών

Όλα ξεκινούν κάπου εδώ. Όσοι γνωρίζουν ή έχουν αναζητήσει την πορεία της Νάπολι την περσινή σεζόν το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, καταλαβαίνουν πως η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι χαοτική.

Μετά το πέρας 14ων αγωνιστικών, κάπου στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου, η Νάπολι είχε συγκεντρώσει μόλις 22 βαθμούς έναντι 38 (!) που έχει στο φετινό πρωτάθλημα. Μετρούσε συνολικά 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες, την ώρα που τώρα έχει 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και καμία ήττα.

Όσον αφορά τα γκολ, παρόλο που φέτος έχει δεχθεί μόλις 9 τέρματα, έχοντας την κορυφαία άμυνα του πρωταθλήματος -μαζί με τη Ρόμα-, πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχε παθητικό των 15 τερμάτων. Ως προς το ενεργητικό, το περσινό 24 δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το φετινό 35.

Πέρυσι, μετά βίας σκόραρε μακριά από το σπίτι της ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις κρατούσε απαραβίαστη την εστία της, κάτι που δικαιολογεί τα 15 γκολ παθητικό σε 14 (!) αγωνιστικές. Μέσος όρος που ξεπερνά δηλαδή το 1 γκολ ανά παιχνίδι.

Φέτος, όχι μόνο έχουν περιοριστεί τα γκολ που δέχεται, αλλά πλέον διαθέτει σαφέστατα περισσότερες επιθετικές λύσεις, κάτι που αποτυπώνεται στα 11 περισσότερα γκολ.

Κεφάλαιο 2: Οι παίκτες

Οι ενδεκάδες που επέλεγε πέρυσι ο Σάρι δε διαφέρουν παρά ελάχιστα από τις φετινές, με τις όποιες αλλαγές να αιτιολογούνται από το rotation των παικτών για λόγους ξεκούρασης. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι Ζιελίνσκι και Μίλικ (ειδικά ο τελευταίος) είχαν εξαιρετικά σημαντικό χρόνο συμμετοχής, ο οποίος και μειώθηκε ειδικά για τον Μίλικ εξ αιτίας του τραυματισμού του.

Αισθητή διαφορά είναι και η προσθήκη του Μέρτενς στη βασική ενδεκάδα, δεδομένο που δεν ίσχυε πέρυσι ίδια εποχή αφού ο σούπερ σταρ των «παρτενοπέι» δεν άφησε στον Σάρι την επιλογή να τον κρατήσει στον πάγκο μετά την αδιανόητη σεζόν που πραγματοποίησε.

Τέλος, αν υπολογίσουμε και τον Γκουλάμ που λόγω του τραυματισμού του δεν χρησιμοποιείται, τότε φτάνουμε αισίως τους 8 σταθερούς παίκτες από πέρυσι. Μόλις τρεις έχουν αλλάξει, εκ των οποίων οι Μέρτενς (αντί Μίλικ), Άλαν (αντί για Ζιελίνσκι) και Αλμπιόλ (αντί για Κίρικες) είναι πολλές φορές για λόγους rotation.

Κεφάλαιο 3: Οι διεκδικητές

Πολλοί θέλοντας να παίξουν το συνήγορο του διαβόλου επιλέγουν να μειώσουν την επιτυχία της Νάπολι, αιτιολογώντας τη ως απόρροια της πτώσης των έτερων διεκδικητών του τίτλου.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς πέρυσι εξαιρετική πορεία πραγματοποιούσαν τόσο η Ρόμα όσο και η Λάτσιο ενώ φέτος στο «κλαμπ» των μνηστήρων του τίτλου έχει προστεθεί και η αξιόμαχη Ίντερ που ακολουθεί τη Νάπολι στο -2.

Βέβαια, απόδειξη της μετάλλαξης των «παρτενοπέι» τον τελευταίο χρόνο αποτελεί και η ραγδαία αλλαγή τους στα ντέρμπι με τους κυριότερους αντιπάλους τους εντός των συνόρων.

Συγκεκριμένα, πέρυσι, η Νάπολι μέτρησε σε τέσσερα ντέρμπι (τόσα είχαν τελεστεί στις πρώτες 14 αγωνιστικές), μία νίκη (4-2 τη Μίλαν εντός), μία ισοπαλία (1-1 με Λάτσιο εντός) και δύο ήττες (3-1 από τη Ρόμα εντός και 2-1 από τη Γιουβέντους εκτός).

Αντίθετα, σε αντίστοιχο αριθμό ντέρμπι, φέτος, η Νάπολι έχει πάρει τρεις νίκες (4-1 τη Λάτσιο εκτός, 1-0 τη Ρόμα εκτός και 2-1 τη Μίλαν εντός) ενώ έχει φέρει μία ισοπαλία (0-0 με την Ίντερ εντός). Για ήττα ούτε λόγος.

Μόνο από τα ντέρμπι, συνεπώς, έχει πάρει δέκα βαθμούς έναντι τεσσάρων που μάζεψε πέρυσι.

Κεφάλαιο 4: Η λύση του μυστηρίου

Στατιστικά αλλά και λογικά επιχειρήματα δείχνουν με σαφήνεια πως η ομάδα του Σάρι δεν ήπιε κάποιο… φίλτρο για πρωταθλητές, ούτε -όπως πολλοί ισχυρίζονται- ότι δε βρίσκει εμπόδια. Η απάντηση βρίσκεται πίσω από τη σωστή αξιοποίηση του υλικού που διαθέτει ο σύλλογος και μεταφράστηκε αγωνιστικά σε μία εικόνα γεμάτη δυναμική, πλουραλισμό και σιγουριά. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες (πχ Μίλαν) που θεώρησαν πως ένα αξιοπρεπές υλικό θα αποφέρει την κατάκτηση του πρωταθλήματος εν μία νυκτί.

Η Νάπολι δεν παίζει κάθε λεπτό του κάθε αγώνα, ποδόσφαιρο που είναι χάρμα ιδέσθαι αλλά έχει αποδείξει πως βρίσκει λύσεις. Είναι αποτελεσματική και εκπέμπει αυτοπεποίθηση με το παιχνίδι της. Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά σε ποια θέση θα τερματίσει καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της κούρσας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η Νάπολι των τελευταίων ετών έχει δείξει πως μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό.