To debut.gr ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται μια από τις ομάδες που ανέλπιστα απασχόλησε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στις αρχές του αιώνα . Ο λόγος για την Galatasaray και την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA 2000.

Εκείνο που τις περισσότερες φορές «εξιτάρει» στο ποδόσφαιρο είναι οι πολύ όμορφες ιστορίες που δημιουργούνται κατά καιρούς. Ξεχωριστή αίγλη έχουν εκείνες που αφορούν πορείες σε ευρωπαϊκά κύπελλα και συνήθως συνοδεύονται από την κατάκτηση τους.

Βασικό στοιχείο? Όλα αυτά να γίνουν από μια ομάδα που η κοινή λογική υπαγορεύει πως είναι αδύνατον να τα πετύχει.

Στο σημερινό μας άρθρο θα ανατρέξουμε στο παρελθόν για να θυμηθούμε την κατάκτηση του-τότε- κυπέλλου UEFA του 2000(νυν Europa League) από την Galatasaray, μια ομάδα ορόσημο τόσο για την Τουρκία όσο και για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πως ξεκίνησε όμως αυτό το υπέροχο ταξίδι για την εμβληματική ομάδα της Τουρκίας? Μα φυσικά από τους ομίλους του Champions League.

H Galatasaray, δεν κατάφερε να περάσει στην φάση των knock-out της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης, τερματίζοντας στην 3η θέση πίσω από τις Τσέλσι και Χέρτα Βερολίνου. Σίγουρα μετέπειτα θα αντιμετωπίστηκε ως ο πιο γλυκός αποκλεισμός.

H «Γαλατά», συμμετείχε απευθείας στον τρίτο γύρο και τέθηκε αντιμέτωπη σε διπλά παιχνίδια με την ιταλική Μπολόνια.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Ιταλία και η ομάδα της Τουρκίας απέσπασε ισοπαλία με 1-1 και ένα σημαντικό εκτός έδρας γκολ στις αποσκευές της.

Ο επαναληπτικός αγώνας στην Τουρκία, ανέδειξε νικήτρια την «Cim Bom» με 2-1 και της έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Η τέταρτη φάση, έφερε αντιμέτωπη την ομάδα του στρατού, με ένα από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια που άκουγε στο όνομα Borrussia Dortmund.

Το πρώτο παιχνίδι το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Westfallen, αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία της ομάδα του Fatih Terim προς την κατάκτηση του κυπέλλου. Μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση, η «Γαλατά» πέρασε νικηφόρα από Γερμανία με 0-2.

Τα γκολ της αναμέτρησης σημείωσαν με εκπληκτικό αριστερό βολέ ο Hakan Sukur ενώ λίγο αργότερα ο Hagi με ένα επίσης εκπληκτικό αριστερό σουτ, διαμόρφωσε το τελικό σκορ υπέρ των Τούρκων. Ο επαναληπτικός στην Τουρκία έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Κάπως έτσι, η εκπληκτική αρμάδα της Τουρκικής ομάδας, κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά και ήρθε η ώρα να ταξιδέψει ως την Ισπανία ώστε να αντιμετωπίσει το επόμενο εμπόδιο της το οποίο άκουγε στο όνομα Mallorca.

Στην Ισπανία, η Galatasaray παρουσιάστηκε αν μη τι άλλο διψασμένη για νέες επιτυχίες στο Κύπελλο UEFA, πραγματοποίησε μια επιβλητική εμφάνιση, δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση και ως εκ τούτου κέρδισε 1-4, μετατρέποντας την ρεβάνς της Τουρκίας σε μια τυπική υπόθεση.

Το δεύτερο παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Τουρκικής ομάδας, η οποία νίκησε εκ νέου με 2-1 ουσιαστικά αποτέλεσε μια μικρή φιέστα για την είσοδο της ομάδας στους 4 της διοργάνωσης, εκεί όπου όλα πλέον ήταν πιθανά.

Στους ημιτελικούς, η Galatasaray κληρώθηκε με την Leeds United της Αγγλίας κάτι το οποίο φάνταζε άσχημο διότι δεν πρέπει να λησμονούμε πως η ιστορική αυτή ομάδα βρισκόταν στην ίσως καλύτερη «φάση» της ιστορίας της.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Τουρκία, η Leeds δεν άντεξε την καυτή ατμόσφαιρα του Ali Sami Yen αλλά και την ορμητικότητα των παικτών του Fatih Terim.

Ο συνήθης ύποπτος Hakan Sukur, άνοιξε το σκορ για την «cim bom» στο 13΄ ενώ στο 44΄ ο δεξιός αμυντικός Capone, διαμόρφωσε με κοντινό σουτ το τελικό 2-0, έπειτα από φάση διαρκείας μπροστά από τα καρέ της Leeds.

Έτσι οδηγηθήκαμε στον δεύτερο ημιτελικό επί αγγλικού εδάφους, ο οποίος αποτελούσε το τελευταίο αλλά και συνάμα πιο καθοριστικό βήμα για τους «ερυθροκίτρινους» .

Ενενήντα λεπτά χώριζαν την ομάδα του στρατού από την συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου UEFA. Τίποτα δεν μπορούσε να αποτρέψει την πρόκριση της.

Ο Hakan Sukur, έδειξε τις προθέσεις της ομάδας του από το πρώτο ημίχρονο, όταν και έπειτα από κάθετη πάσα που δέχτηκε, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τερματοφύλακα των Άγγλων, τον πέρασε, ανατράπηκε όμως από τον αμυντικό και κέρδισε το πέναλτι.

Ο εμβληματικός παίκτης της «Γαλατά» George Hagi, ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και παρά την προσπάθεια του κίπερ της Leeds, έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Hakan Sukur, με 2 εκπληκτικές ντρίμπλες και ένα άπιαστο σουτ, έβαλε 2ο γκολ για την ομάδα του. Τελικό αποτέλεσμα 2-2 και πρόκριση στον τελικό, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Και κάπως έτσι, το απόλυτο όνειρο για τους Τούρκους απείχε μόλις ένα παιχνίδι. Και τι παιχνίδι όμως? Ένας τελικός απέναντι στην πολύ μεγάλη ομάδα της Arsenal στο Parken Stadium της Κοπεγχάγης, μπροστά σε 38.919 θεατές.

Στις 17 Μαΐου 2000, η «Γαλατά» τέθηκε αντιμέτωπη με την ομάδα του Wenger και έπειτα από 90΄ δεν προέκυψε νικητής. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση στην οποία αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μετρούσε το «χρυσό» γκολ.

Πιο συγκεκριμένα, όποιος σκόραρε αυτομάτως ήταν και ο νικητής.
Παρόλα αυτά και πάλι δεν προέκυψε νικητής και μοιραία οι ομάδες οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Η ομάδα της Τουρκίας αναδείχθηκε πιο ψύχραιμη αφού ευστόχησε και στις τέσσερις εκτελέσεις με τους Ergun, Hakan Sukur, Umit Davala και Popescu.

Αντίθετα, η Arsenal έχασε 2 πέναλτι με τους Suker και Vieira ενώ ευστόχησε σε ένα ο Parlour.
Τελικό σκορ 4-1 και το κύπελλο ήταν ήδη στο «δρόμο» για την Κωνσταντινούπολη.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων στο παιχνίδι του Parken Stadium ήταν οι εξής:

Arsenal (Arsene Wenger): David Seaman, Lee Dixon, Tony Addams, Martin Kweon, Sylvinho, Ray Parlour, Emmanuel Petit, Patrick Vieira, Marc Overmars(115΄ Davor Suker), Thierry Henry, Dennis Bergkamp( 75΄Nwankwo Kanu).

Galatasaray (Fatih Terim): Claudio Taffarel, Cappone, Poperscu, Korkmaz, Ergun, Buruk(83΄ Unsal), Davala, Kaya(95΄ Yildirim), Hagi, Arif(95΄ Hasan Sas), Hakan Sukur.