Ήταν 29 Οκτωβρίου όταν σε ένα θεωρητικά αδιάφορο βαθμολογικά ματς ο Ολυμπιακός επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση του Άρη στο Nick Galis με σκορ 55-80 για τη 4η αγωνιστική της Basket league. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά, στο ίδιο γήπεδο οι δύο ομάδες διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους με φόντο την πολυπόθητη πρόκριση στο δεσμό του κυπέλλου. […]

Ήταν 29 Οκτωβρίου όταν σε ένα θεωρητικά αδιάφορο βαθμολογικά ματς ο Ολυμπιακός επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση του Άρη στο Nick Galis με σκορ 55-80 για τη 4η αγωνιστική της Basket league. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά, στο ίδιο γήπεδο οι δύο ομάδες διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους με φόντο την πολυπόθητη πρόκριση στο δεσμό του κυπέλλου. Η επιθυμία και των δύο να πάρουν το ροζ φύλλο ασφαλώς ήταν μεγάλη. Ο μεν Άρης για να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικό και ίσως να επιστρέψει στους τίτλους νικώντας την ΑΕΚ(μεγάλη νίκη επί του προβληματικού ΠΑΟ με 73-69) και ο δε Ολυμπιακός να επιστρέψει σε τελικό κυπέλλου ύστερα από 5 ολόκληρα χρόνια.

Ο αγώνας αναμενόταν από την αρχή δυνατός με πολλές επαφές και κλειστές άμυνες. Έτσι και έγινε. Ο Ολυμπιακός που για μία ακόμη φορά δεν είχε στη σύνθεσή τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη ξεκίνησε με τους Ρομπερτς, Τόμσον, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ ενώ ο Άρης με Φλιώνη, Μπελ, Γουίβερ,Βασιλόπουλο και Μπένσον. Το μουδιασμένο ξεκίνημα των ερυθρόλευκων ήταν χαρακτηριστικό φανερώνοντας σημάδια του κακού Ολυμπιακού της Βαρκελώνης ενώ ο Άρης με την παρότρυνση του κόσμου ήθελε να επιβάλλει το δικό του ρυθμό στο παιχνίδι. Τα γρήγορα δύο φάουλ του Βασιλόπουλου που τον κράτησαν στον πάγκο επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ισσοροπήσει το παιχνίδι στο 4′. Το ποστ παιχνίδι των Παπανικολάου και Τόμσον ίσως να μην απέδιδε αυτά που περίμενε ο κόουτς Σφαιρόπουλος ενώ στην αντίπερα όχθη οι πρωτοβουλίες του Μπένσον δεν αρκούσαν. Το 6-12 υπέρ των ερυθρόλευκων στα τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου ήταν αποτέλεσμα του καλού μοιράσματος του παιχνιδιού από πλευράς Γιώργου Πρίντεζη που τροφοδοτούσε συνεχώς Μιλουτίνοφ αλλά κυρίως ΜακΛιν (εξαιρετική δουλειά του Αμερικανού στο πρώτο ημίχρονο σε άμυνα και επίθεση).

Ξεκίνημα δευτέρου δεκαλέπτου με τον Ολυμπιακό να προηγείται 8-14 σε ένα γενικά νευρικό παιχνίδι. Ο Άρης στηριζόμενος κυρίως στο Βον (ο μοναδικός παίχτης  των κίτρινων με ψυχολογία σε όλη τη διάρκεια του ματς) μείωσε τη διαφορά στους τρεις αναγκάζοντας τον Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ. Το επιθετικό πρόβλημα των ερυθρολεύκων δεν λυνόταν αφού είχε σκοράρει μόλις 4 πόντους μέχρι το 6′. Η άμυνα του Άρη σαφώς πιο σφιχτή. Απάντηση στη κλειστή άμυνα των κίτρινων η ερυθρόλευκη ομάδα την βρήκε στο πρόσωπο του Νίκολα Μιλουτίνοφ με το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων της ομάδας να περνάει από τα δικά του χέρια. Το παιχνίδι παρέμεινε κλειστό μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και τον Άρη να προσπαθεί να βρει το κάτι παραπάνω για να κυριαρχήσει στο παιχνίδι.

Δεύτερο ημίχρονο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να ξεκινά με την πεντάδα του πρώτου δεκαλέπτου και τον Ολυμπιακό να μπαίνει με τα 3/5 της αρχικής πεντάδας (Στρέλνιεκς και Αγραβάνης αντί Τόμσον και Πρίντεζη). Πλέον ο Άρης έχει βρει για τα καλά αντίδοτο στο inside game που προσπαθεί να επιβάλλει ο Σφαιρόπουλος με τα post up Παπανικολάου και Αγραβάνη. Ένα δεκάλεπτο και πάλι νευρικό και από τις δύο ομάδες με το σκορ να ανοίγει στο 5′, ενώ το πρώτο καλάθι του Άρη ήρθε στο 8′. Με μπροστάρη τους Mιλουτίνοφ και Τόμσον ο Ολυμπιακός πήρε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά πόντων ενώ οι κίτρινοι προσπάθησαν να  τη μαζέψουν  με διαδοχικά τρίποντα. Το παιχνίδι προς τα τέλη της περιόδου άρχιζε να αποκτά γρήγορο ρυθμό (επιτέλους) προετοιμάζοντας μας έτσι για ένα ενδιαφέρον τελευταίο δεκάλεπτο.

Ξεκίνημα τέταρτης περιόδου, με τρίποντο του Βον ο Άρης από το -10 επιστρέφει στο -2 και το Nick Galis παίρνει φωτιά. Πανέμορφη κίνηση Τσαιρέλη  φέρνοντας το ματς στα ίσια ενώ ένα λεπτό μετά με καλάθι και φάουλ ο Μπένσον δίνει προβάδισμα στην ομάδα του με 40-38. Τρίποντο όμως Στρένλιεκς (θα κάνω αναφορά πιο κάτω για τον Λετονό γκαρντ) για το προσπέρασμα. Το ματς έχει εξελιχθεί σε ροντέο. Ο Βον το χει πάρει προσωπικά και 42-41. Το ίδιο και ο Στρένλιεκς με 2/2 τρίποντα και το τρίτο και φαρμακερό δύο λεπτά αργότερα. Η κλεψύδρα αρχίζει να αδειάζει με Βον και Μπένσον να παλεύουν ωστόσο να ναι άστοχοι στη τελική προσπάθεια. Το τρίποντο του Μάντζαρη  φέρνει όλο και πιο κοντά την ομάδα του στη πρόκριση με το +9 ένα λεπτό πριν λήξει.

Επίλογος-Συμπέρασμα

Το παιχνίδι τελειώνει και ο πίνακας αναγράφει τελικό σκορ 49-56. Συμπέρασμα; Ο Ολυμπιακός πήρε ύστερα από 5 χρόνια την πρόκριση για το τελικό του θεσμού χωρίς να φορτσάρει ενώ ο Άρης ήθελε αλλά του έλειπε θα λέγαμε κάτι που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στον θρίαμβο

Ο ”Καλός”

Ακούγεται στο όνομα Γιάννις  Στρένλιεκς. Δεν έχει μπει καλά στη σεζόν. Στο παιχνίδι αυτό όμως απέδειξε σε όλους για ποιο λόγο ήταν η πρώτη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού. Με 3/3 τρίποντα όταν ο Άρης ήταν έτοιμος να αρπάξει τη νίκη ο Λετονός δεν άφησε περιθώρια ελπίδας στους κίτρινους. Σημείο- κλειδί για μένα αυτός ο παίχτης. Μου αρέσει ο τρόπος που μοιράζει το παιχνίδι. Από τους παίκτες που η ομάδα χρειαζόταν εδώ και πολύ καιρό. Μπράβο στους Αγγελόπουλους.

Ο ”Κακός”

Ο Βον ένας από τους ηγέτες του σημερινού παιχνιδιού για τον Άρη δεν άντεξε στη πίεση και στο τέλος δε κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό. Ένας από τους λίγους διακριθέντες του Άρη έκανε πίσω στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 8-14, 22-28, 32-37, 49-56

Άρης: Φλιώνης, Βον 15(2), Τσαιρέλης 3, Μούρτος, Αθηναίου 6(1), Βασιλόπουλος 4, Πέτγουει 2, Γουίβερ 4, Μπένσον 9, Μπελ 6(1)

Ολυμπιακός: ΜακΛιν 6, Παπαπέτρου 2, Αγραβάνης 4(1), Μιλουτίνοφ 11, Στρέλνιεκς 11(3), Πρίντεζης 3, Παπανικολάου 1, Μάντζαρης 7(1), Ρόμπερτς 6(1), Τόμσον 7(1)

Υ.Γ(Προς Ολυμπιακό): Όταν μου δίνεται η ευκαιρία μιλάω για το Μιλουτίνοφ. Αυτό θα πει δουλειά και τεράστια βελτίωση. Η πιο πετυχημένη μεταγραφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου.  Έβλεπε μπροστά και πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος πίστευε σε τέτοια βελτίωση. Αλλά μπράβο στο παλικάρι γιατί δούλεψε και φαίνεται. Έβαλε μέσα και το σουτάκι από τα 6 μέτρα να μην είναι μονοδιάστατος και να παίζει μόνο με πλάτη. Κρίμα που θα φύγει αυτό το καλοκαίρι.

Υ.Γ(Προς Άρη): Θα μπορούσε να αγγίξει ένα μικρό θαύμα. Το ήθελε, το πάλεψε. Δυστυχώς οι ομάδες αυτές χρειάζονται ΠΟΛΥ δρόμο για να έχουν διάρκεια και να κοντράρουν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Απογοήτευση σαφώς στο στρατόπεδο του ”Δράκου” αφού ένας ρεαλιστικός στόχος χάθηκε.