Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που χαμογέλασε στην πρώτη από τις πολλές μάχες που έχει να δώσει με τον Ολυμπιακό για φέτος και ο Σωτήρης Ζιώμας σκιαγραφεί την εμφάνιση των «πρασίνων» η οποία δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Το πρώτο επίσημο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ «βάφτηκε πράσινο» με τον Παναθηναϊκό να ξεκινάει τη χρονιά όπως ακριβώς την έκλεισε: με νίκη μέσα στο γήπεδο του αιώνιου αντιπάλου του.

Τα σκαμπανεβάσματα και τα λάθη ήταν πολλά και για τις δύο ομάδες, ενδεικτικό του γεγονότος ότι είναι ακόμα ανέτοιμες και χρειάζονται περισσότερα παιχνίδια για να προσαρμοστούν. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια νίκη που κατά πάσα πιθανότητα θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs αλλά δεν κέρδισε τίποτα παραπάνω πέρα από ψυχολογία ενόψει της συνέχειας, αφού όπως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια το αβαντάζ της έδρας «σπάει» και από τους δύο.

Αμφότεροι είχαν απουσίες και νέα πρόσωπα στη σύνθεσή τους αλλά το παιχνίδι κρίθηκε χάρη στην ψυχραιμία και την εμπειρία των τριών πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» παικτών του «Τριφυλλιού» που ξέρουν από τέτοιες καταστάσεις: του Καλάθη, του Γκιστ και του Ρίβερς.

Ο Λοτζέσκι έδειξε με το πρώτο κιόλας σουτ του ότι θα αποτελέσει τη βασική αιχμή του δόρατος του Παναθηναϊκού τη φετινή χρονιά έχοντας ρόλο καταλύτη ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μας παρουσίασε ένα μικρό αλλά θετικό δείγμα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο περασμένο Ευρωμπάσκετ.

Από την άλλη, ο Σίνγκλετον δεν θα λέγαμε ότι ήταν κατώτερος των περιστάσεων με τους πολύτιμους 9 πόντους που σημείωσε, όμως θα πρέπει να προσέξει πολύ το μακρινό του σουτ καθώς τόσο στο ματς με τον Κολοσσό στο Βενετόκλειο όσο και στο ΣΕΦ ήταν απελπιστικά άστοχος. Στα αρνητικά της βραδιάς θα βάζαμε την κακή εμφάνιση των Βουγιούκα, Όγκαστ και Ντένμον. Ο Έλληνας ψηλός δεν πάτησε ποτέ δυνατά το πόδι του στο παρκέ δείχνοντας φανερά αγχωμένος και άγαρμπος κάτω από το καλάθι με κινήσεις που σίγουρα δεν παρέπεμπαν σε αυτές που έκανε στη Ζαλγκίρις ή την Λοκομοτίβ Κουμπάν (η περίπτωσή του θυμίζει Μπουρούση) ενώ ο έτερος Ελληνοαμερικανός ψηλός ήταν απλούστατα εκτός πραγματικότητας. Όσο για τον «δολοφόνο από τα 6.75» Ντένμον που στα φιλικά «έβγαλε μάτια» θέλει απλώς το χρόνο του διότι όταν έχεις την ταμπέλα του μπόμπερ, είναι απολύτως λογικό να σου ασκείται τρομερή πίεση.

Από εδώ και πέρα, ό,τι βλέπουμε θα είναι αποτέλεσμα διαχείρισης Τσάβι Πασκουάλ και κανενός άλλου προπονητή. Περιμένουμε ασφαλώς το ντεμπούτο του πολλά υποσχόμενου Λεκαβίτσιους ο οποίος θα δίνει τις αναγκαίες ανάσες στον πιο ώριμο από ποτέ Καλάθη και φυσικά τη βελτίωση των τριών προαναφερθέντων που μας άφησαν άσχημες εντυπώσεις.

Σίγουρα, το να βγάζουμε συμπεράσματα ή να κάνουμε συγκρίσεις του στυλ Βουγιούκας ή Μπουρούσης από τόσο νωρίς είναι πραγματικά ανώφελο, ωστόσο ενδείκνυται και η απαραίτητη κριτική ούτως ώστε να μην τα βρούμε μπροστά μας και αρχίσουμε μετά να επιδιδόμαστε στη προσφιλή μας τακτική της κωλοτούμπας.