22 χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο θρυλικός Άγιαξ του 1995 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λινγκ. Το Debut.gr αναπολεί και θυμάται την εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών, οι οποίοι κάτω από τις οδηγίες του Φαν Χάαλ σήκωσε τον τέταρτο και τελευταίο έως σήμερα τίτλο Τσαμπιονς Λιγκ.

Μία φουρνιά ποδοσφαιριστών η οποία είχε μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια και ήταν το κύκνειο άσμα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου έτσι όπως το δίδαξε ο Άγιαξ του Ρέινολντς της δεκαετίας του ’40 και το τελειοποίησε ο Άγιαξ του Μίχελς τη δεκαετία του ’60.

Ο Φαν Χάαλ κατάφερε να το περάσει στο DNA των παιχτών του με απίστευτη αποτελεσματικότητα και από το 1991 μέχρι το 1997 είχε: 4 πρωταθλήματα (Eredivisie), 1 κύπελλο, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο Ουέφα, 1 σούπερ καπ και ένα διηπειρωτικό.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο όμιλος στον οποίο συμμετείχε ο Αίαντας είχε και Ελληνικό άρωμα. Η ΑΕΚ, η Μίλαν και η καζίνο Σάλτσμπουργκ ήταν στον ίδιο όμιλο με τον Άγιαξ να παίρνει την νίκη μέσα στο Άμστερνταμ(2-0) αλλά και στη Φιλαδέλφεια (1-2).

Τι απέγινε όμως η θρυλική αυτή φουρνιά ποδοσφαιριστών, η οποία είχε όλα τα εχέγγυα και ελέω νόμου Μπόσμαν, να αφήσει την δικιά της εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο:

Πάμε να δούμε αναλυτικά…

Τερματοφύλακας

Φαν Ντε Σαρ

Το 1999 απέρριψε την πρόταση που του έκανε η Γιουνάιτεντ να αντικαταστήσει τον Πίτερ Σμάιχελ. Πήρε μεταγραφή στην Γιουβέντους και μετά από δύο απογοητευτικές σεζόν πήγε στην Φούλαμ (η οποία μόλις είχε ανέβει στην 1η κατηγορία) και το 2005 τελικά θα πάρει μεταγραφή για το Όλντ Τράφορντ. Εκεί θα σηκώσει 4 πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ σε 6 σεζόν κάτω από το βλέμμα του Σερ Άλεξ. Σήμερα είναι διευθυντής μάρκετινκ στον Άγιαξ.

Άμυνα

Μίκαελ Ράιζινγκερ

Θα πάρει μεταγραφή το 1996 για την Μίλαν αλλά ένα χρόνο αργότερα θα πάει μαζί με τον Φαν Χάαλ στην Μπαρτσελόνα για να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα ένα κύπελλο Ισπανίας σε εφτά σεζόν στους Μπλαουγκράνα. Το 2004 θα παίξει στην Μίντλεσμπρο, πριν κλείσει την καριέρα του στην PSV και προσθέσει άλλα δύο πρωταθλήματα.

Ντάνι Μπλίντ

Ο πατέρας του σημερινού άσσου της Γιουνάιτεντ Ντάλεϊ σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1999 σε ηλικία 38 ετών και αποτέλεσε προπονητής της εθνικής Ολλανδίας η οποία απέτυχε να πάει στο Euro 2016.

Φράνκ Ράικαρντ

Ίσως από τους κορυφαίους εκείνου του Άγιαξ. Ο Ράικαρντ σταμάτησε το ποδόσφαιρο ακριβώς μετά τον τελικό με την Μίλαν, ο οποίος ήταν και ο τρίτος κερδισμένος της καριέρας του (είχε άλλους δύο με την Μίλαν).Το 2000 έγινε τεχνικός τη Ολλανδίας στο ομώνυμο Euro, ενώ το 2006 γίνεται τεχνικός της Μπαρτσελόνα και δίνει την σπίθα για να γίνει η ομάδα που σήμερα όλοι ξέρουμε.

Φρανκ Ντε Μπουρ

Έκατσε στον Άγιαξ για εφτά σεζόν και το 1999 παίρνει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα σηκώνοντας ένα πρωτάθλημα. Ακολουθεί μία χρονιά στην Γαλατά και το 2004 πηγαίνει στο Κατάρ όπου και σταματάει τη καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Μέχρι και το 2016 ήταν προπονητής του Άγιαξ, ενώ πέρασε και από την Ίντερ για να καταλήξει σήμερα στην Κρίσταλ Πάλας.

Κλάρενς Ζέρντοφ

Ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστή αυτής της φουρνιάς. Έγινε ο πρώτος που σήκωσε τρία Τσαμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες ( Άγιαξ 1995- Ρεάλ Μαδρίτης 1998- Μίλαν 2003) και βεβαίως για τέταρτη φορά το 2007 πάλι με τη Μίλαν. Έπαιξε μέχρι το 2012 στην Ιταλία πριν τελειώσει τη καριέρα του το 2013 στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας, ενώ το 2014 έγινε και προπονητής της Μίλαν.

Έντγκαρ Ντάβιτς

Άλλος ένας παίχτης που έπαιξε μόλις για ένα χρόνο στην Μίλαν του Καπέλο. Το 1997 πηγαίνει στην Γιουβέντους ως το 2004 που παίρνει μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα. Αργότερα θα πάει και στην Τότεναμ για δύο σεζόν για αν επιστρέψει και πάλι στον Άγιαξ και να κλείσει την καριέρα του στις Κρίσταλ Πάλας και Μπαρνέτ.

Γιάρι Λιτμάνεν

Ή αλλιώς ο σταρ του Άγιαξ. Ήταν ο παίκτης κλειδί στον Άγιαξ του Φαν Χααλ, εξαιρετικός στο οργανωτικό παιχνίδι. Ήταν στην τριάδα της χρυσής μπάλας του 1995 πίσω από τους Κλίνσμαν και Γουέα. Όπως και οι περισσότεροι πήγε το 1999 στην Μπαρτσελόνα και το 2001 στην Λίβερπουλ για να κερδίσει ένα κύπελλο Ουέφα ένα Κύπελλο F.A και ένα Λίγκ Καπ. Μέτα από μια γεμάτη σεζόν έπαιξε σε άλλα 7 κλαμπ για να επιστρέψει στον Άγιαξ και να κλείσει την καριέρα του στην Φούλαμ το 2011. Ίσως ο παίχτης με τα καλύτερα τελειώματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Επίθεση

Μαρκ Όφερμαρς

Το 1997 μετακομίζει στην Άρσεναλ και ήταν ίσως από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες για το νταμπλ του ’97. Πάει στην Μπαρτσελόνα το 2000 χωρίς να σηκώσει τρόπαιο στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του και κλείνει τη καριέρα του στη Γκο Αχέντ. Αυτή τη στιγμή είναι τεχνικός διευθυντής στον Άγιαξ.

Ρόναλντ Ντε Μπουρ

Το 1999 πηγαίνει μαζί με τον Φρανκ Ντε Μπουρ στην Μπαρτσελόνα και ένα χρόνο αργότερα μετακομίζει στη Ρειντζερς που συνάντησε πάλι τον αδελφό του το 2004 όταν μετακόμισε και αυτός. Προσπάθησε να ασχοληθεί με την προπονητική χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Νουανκούο Κάνου

Ο Κανού πήρε μεταγραφή το 1996 για την Ίντερ κερδίζοντας ένα κύπελλο Ουέφα πριν πάρει μεταγραφή για την Άρσεναλ το 1999. Εκεί κέρδισε δύο τίτλους και ήταν μέλος των «invincibles» το 2004.

Πάτρικ Κλάιφερτ

Ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ του τελικού του ’95 , τερμάτισε 5ος στη λίστα της χρυσής μπάλας την ίδια χρονιά, πέρασε από Μπαρτσελόνα, Νιούκαστλ, Βαλένθια, PSV και Λιλ πριν αποσυρθεί το 2008. Πλέον περιμένουμε τον γιο του Τζάστιν να ακολουθήσει τα βήματά του.