Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Debut.gr σχολιάζει την επάνοδο των Πειραιωτών στα αστέρια.

Στόχος Επετεύχθη! Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον μεγάλο στόχο του, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την είσοδο του στους ομίλους του Champions League και την επιστροφή του στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ.

Τα οφέλη της πρόκρισης είναι πολλά, αγωνιστικά και όχι μόνο. Ο Ολυμπιακός πλέον έχει παίκτες, βάθος, ποιότητα, προπονητή και το κυριότερο, μια διοίκηση η οποία συνειδητοποίησε πραγματικά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν κατά την διάρκεια της χρονιάς η οποία πέρασε.

Κινήθηκε γρήγορα και έξυπνα σε ό,τι αφορά το μεταγραφικό «κομμάτι», πήρε τους παίκτες που ήθελε ο προπονητής του και είχε ένα περιθώριο 2-3 εβδομάδων ώστε να «μονταριστεί» ως ομάδα για τα προκριματικά.

Αφού πέρασε σχετικά εύκολα την Παρτιζάν, η μοίρα τον έφερε να πρέπει να αποκλείσει την κροατική Ριέκα για να μπορέσει να επιστρέψει στα «αστέρια» όπως είπε εύστοχα και ο Καπίνο. Στο πρώτο παιχνίδι κέρδισε 2-1 και επομένως θα έπρεπε να διεκδικήσει την πρόκριση στην δύσκολη έδρα της Ριέκα.

Πάμε να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα το παιχνίδι μιας και έχουν περάσει περίπου 48 ώρες πλέον. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε ορθολογικά, αφού δίπλα στον Ρέτσο τοποθετήθηκε ο έμπειρος Βούκοβιτς ενώ η υπόλοιπη γραμμή άμυνας δεν άλλαξε.

Ο Μπέσνικ Χάσι επέλεξε να «φορτώσει»  τον νευραλγικό χώρο του κέντρου, γι αυτό και αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα του με τρείς κεντρικούς μέσους και συγκεκριμένα τον Ρομαό σε ρόλο «εξαριού», τον Ζιλέ σε ρόλο «οχταριού» αλλά με κύριο στόχο τις βοήθειες στον Ρομαό και τον Οτζίτζα σε ρόλο οργανωτή πίσω από τον Μπεν. Οι υπόλοιπες θέσεις άνηκαν σε Μαρίν, Καρσελά και Μπεν.

Η αλήθεια είναι πως στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, η ομάδα του Πειραιά δεν μπορούσε να «κρατήσει» την μπάλα στο κέντρο με συνέπεια να δέχεται πίεση η οποία άρχισε να μετουσιώνεται σε στιγμές, αρχικά με την ενέργεια του Γκαβράνοβιτς την οποία απομάκρυνε πάνω στην γραμμή ο Ρέτσος και εν συνεχεία σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Γκοργκον ο οποίος αστόχησε σε κεφαλιά από πλεονεκτική θέση.

Ο Ολυμπιακός ανησύχησε την άμυνα της κροατικής ομάδας αρχικά μετά από εκπληκτική ενέργεια του Οτζίτζα την οποία δεν αξιοποίησε ο Μπεν μιας και η κεφαλιά του δεν κατάφερε να βρεί στόχο ενώ η δεύτερη ήταν και η φαρμακερή.

Στο 25ο λεπτό, ο Καρσελά «έκλεψε» την μπάλα στο χώρο του κέντρου, ο Οφόε πήρε την μπάλα, κατευθείαν είδε την κίνηση του Μαρίν στην πλάτη της άμυνας της Ριέκα, έκανε την κάθετη μπαλιά και ο Γερμανός άσος δεν λάθεψε προ του Sluga, κάνοντας το 0-1 βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στα όνειρα των Κροατών.

Εν συνεχεία, ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του και έχασε δύο ακόμα πολύ καλές ευκαιρίες. Η πρώτη εξ αυτών ήταν το εκπληκτικό σου του Μαρίν το οποίο με υπερένταση απομάκρυνε ο τερματοφύλακας της Ριέκα ενώ η πιο κραυγαλέα ήταν το δοκάρι του Βούκοβιτς.

Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε σχετικά σε ήρεμους ρυθμούς. Βέβαια ο Καπίνο χρειάστηκε να «κρατήσει» όρθια την ομάδα του με μια σπουδαία απόκρουση στις αρχές του ημιχρόνου και της έδωσε την απαραίτητη ψυχραιμία για να διαχειριστεί τα εναπομείναντα λεπτά. Έτσι και έγινε. Ο Ολυμπιακός κράτησε την νίκη, συν τοις άλλοις έδωσε και σπουδαίους βαθμούς στην Ελλάδα και επέστρεψε στους ομίλους του Champions League.

Επόμενο βήμα? Απαραιτήτως ενίσχυση διότι αν κάποιος πιστέψει πως το ρόστερ είναι έτοιμο, φτάνει να ρίξει μια ματιά στο Β γκρουπ δυναμικότητας. Ποιες είναι οι θέσεις όμως που θέλει ενίσχυση η ομάδα του Πειραιά? Εκείνη που «φωνάζει» είναι η θέση του κεντρικού επιθετικού μιας και ο Μπεν παρά το γεγονός πως είναι φιλότιμος και «μέσα» στις φάσεις, δεν είναι killer.

Η δεύτερη θέση που χρειάζεται ενίσχυση είτε φύγει ο Ρέτσος είτε όχι είναι η θέση του κεντρικού αμυντικού αφού δεν γίνεται να «βγει» η χρονιά με δύο ενώ η λύση του Ρομαό κανονικά θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.

Εάν η διοίκηση κάνει πράξη κάτι τέτοιο, τότε ο Ολυμπιακός σε βάθος χρόνου ίσως να έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ που είχε την τελευταία δεκαετία. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την σημερινή κλήρωση των ομίλων από την οποία σίγουρα θα μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πρώτα, χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στα άστρα η ομάδα του Πειραιά.