Κάποτε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είχαν γίνει ένα. Το Debut.gr θυμάται.

Ίσως από τους πιο απρόσμενους τίτλους. Ωστόσο πρόκειται για τη πρώτη ένωση-συγχώνευση ελληνικών ομάδων στη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πάμε πίσω λοιπόν και στο μακρινό 1929 οπού συγχωνεύτηκαν δύο ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης: η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ο ΠΑΟΚ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1925 και ουσιαστικά ήταν το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο αυτή η ίδρυση έγινε δίχως την έγκριση της γενικής συνέλευσης με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρές και σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στους παράγοντες. Έτσι λοιπόν η διοίκηση αποχώρησε δυσαρεστημένη και αποφάσισε την ίδρυση νέου συλλόγου του Πάοκ στις 5 Απριλίου 1926. Στην αντίπερα όχθη η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν πληγωμένη καθώς οι καλύτεροι τους παίχτες είχαν μετακομίσει στον ΠΑΟΚ.

Συνεπώς ένα χρόνο αργότερα, η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης παρόλες τις επιτυχίες που είχε σε ποδηλασία,κολύμβηση,μπάσκετ ανακοίνωσε τη διάλυσή της και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1927. Κάπως έτσι άρχιζε να ωριμάζει η ιδέα της συγχώνευσης των δύο ομάδων που ουσιαστικά είχαν κοινές καταβολές.  Καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαιξε ένα παιχνίδι της με τον ΠΑΟΚ στις 6 Μαρτίου του 1927 στα πλαίσια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης. Ο νεοϊδρυθείς ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 4-0, ο κόσμος άρχισε πλέον να στηρίζει μαζικά τον ΠΑΟΚ και έγινε σαφές πως δεν χωρούσαν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.

1929 λοιπόν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαψε να υφίσταται,οι αθλητές της οποίας μετακόμισαν στον ΠΑΟΚ ο οποίος μεταφέρθηκε στα γραφεία και το γήπεδο που διατηρούσε η ΑΕΚ. Καταλαβαίνουμε πως χωρίς αμφιβολία επρόκειτο για μία από τις πιο αξιομνημόνευτες συγχωνεύσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου!