Το debut.gr επιχειρεί να αναλύσει τη διπλή όψη των 222 εκατομμυρίων ευρώ που έβαλε στα ταμεία της η Μπαρτσελόνα.

Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου εδώ και λίγες μέρες είναι γεγονός, ένα χρόνο σχεδόν μετά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σπάσει ο Πολ Πογκμπά με την μετακίνησή του από τη Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε πολλοί πίστευαν ότι αυτό το νούμερο δύσκολα θα μπορέσει να το ξεπεράσει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής αλλά στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτή η κίνηση λειτούργησε σαν ντόμινο με αποτέλεσμα 12 μήνες αργότερα η Παρί Σεν Ζερμέν να πληρώσει στην Μπαρτσελόνα τη ρήτρα ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ κάνοντας πολλούς Παριζιάνους να ξεχάσουν ήδη τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Το χρηματικό ποσό μοιάζει αστρονομικό και με μία πρώτη ματιά οι “μπλαουγκράνα” μοιάζουν να έχουν επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ειδικότερα, μπορεί αγωνιστικά να έχασαν έναν από τους λίγους παίκτες στον κόσμο που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιο συνάδελφό τους γιατί ανήκουν στην ελίτ του αθλήματος αλλά χάρη στα έσοδα από την πώληση του 25χρονου άσου, σου δίνεται η αρχική εντύπωση ότι μπορούν να αποκτήσουν τουλάχιστον 3 ποδοσφαιριστές κορυφαίας κλάσης.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά μίας προσωρινής ψευδαίσθησης σε μία εποχή στην οποία με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον Νεϊμάρ θα μπορούσες στο παρελθόν να αγοράσεις 8 Ρονάλντο. Οι χρηματιστηριακές αξίες των ποδοσφαιριστών έχουν εκτοξευτεί μέσα σε ένα διάστημα 4 χρόνων (μετά και την μετακίνηση του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ), με συνέπεια να δημιουργούνται τεράστιες υπεραξίες σε σχέση με την αγωνιστική αξία του κάθε ποδοσφαιριστή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γνώση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας για τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των Καταλανών φέρνουν σε πολύ δυσμενή διαπραγματευτική θέση τους “μπλαουγκράνα” στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την υπογραφή του αντι-Νεϊμάρ και όχι μόνο. Από τη στιγμή, δηλαδή, που ο κάθε σύλλογος γνωρίζει ότι η Μπαρτσελόνα διαθέτει πακτωλό χρημάτων στον τραπεζικό της λογαριασμό, έχει και το πάνω χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβάλλοντας υπερβολικές οικονομικές αξιώσεις και “πατώντας” πάνω στην ανάγκη των “μπλαουγκράνα”.

Αυτή, λοιπόν, είναι η σκληρή πραγματικότητα για τη Μπαρτσελόνα και φαίνεται ότι την έχει “νιώσει στο πετσί της” πριν ακόμα μετακομίσει ο Νεϊμάρ στην πόλη του Φωτός. Ειδικότερα, στις 20 Ιουλίου η ομάδα της Βαρκελώνης κατέθεσε πρόταση ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ για τον άσο της Λίβερπουλ, Φελίπε Κουτίνιο, για να αντικρίσει την προσφορά της να απορρίπτεται λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με πηγή του Sky Sports, μάλιστα, αυτή ήταν και η μοναδική φορά που ο ισπανικός σύλλογος κατέθεσε επίσημη πρόταση στους “κόκκινους” διαψεύδοντας τα όσα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Λίβερπουλ απέρριψε KAI πρόταση 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανένδοτη στάση του Γιούργκεν Κλοπ υπέρ της παραμονής του Κουτίνιο, πάντως, μόνο δυσκολότερα κάνει τα πράγματα για την Μπαρτσελόνα, η οποία πρέπει να καταθέσει μία πρόταση τουλάχιστον πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ για να “γλυκάνει” τον Γερμανό προπονητή. Παράλληλα, η θετική προδιάθεση του ίδιου του ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα δεν αρκεί από μόνη της για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο πρώην παίκτης της Ίντερ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η μεταγραφή να πραγματοποιηθεί μόνο υπό φιλικά πλαίσια που δε θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Λίβερπουλ.

Και αν νόμιζε κανείς ότι η περίπτωση του Κουτίνιο αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα τότε απατάται οικτρά, διότι η ίδια ακριβώς ιστορία επαναλαμβάνεται και με τους έτερους πιθανούς διαδόχους του πρώην πια άσου των “μπλαουγκράνα”. Συγκεκριμένα, ο Πάουλο Ντιμπάλα μετά από δύο απλά καλές σεζόν στην Γιουβέντους θα φάνταζε λογικό να κόστιζε περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι “μπιανκονέρι”, οι οποίοι έχουν προϊστορία με επιτυχημένες συμφωνίες (βλέπε Πογκμπά) δεν πρόκειται να παραχωρήσουν έτσι εύκολα έναν από τους πιθανούς επόμενους ηγέτες του συλλόγου. Έτσι, σύμφωνα με την Gazeto Dello Sport, η “μεγάλη κυρία” κοστολογεί τον Αργεντίνο άσο της στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που δείχνει τις προθέσεις της “Γιούβε” να επωφεληθεί όσο περισσότερο γίνεται από τις πιεστικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την “Μπάρτσα”.

Παρόμοιο είναι και το σκηνικό με το δεξιό εξτρέμ της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ουσμάν Ντεμπελέ, τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ φέρνουν πολύ κοντά με την Μπαρτσελόνα. Οι Βεστφαλοί πριν λίγες μέρες διέψευσαν από τη μεριά τους οποιαδήποτε φημολογούμενη συμφωνία, με τον γενικό διευθυντή της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόακιμ Βάτσκε, να επιμένει ότι θα χρειαστούν παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για να παραχωρήσουν τον Γάλλο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή στους Καταλανούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο αθλητικός διευθυντής των Βεστφαλών, Μίκαελ Ζορκ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις φήμες που ήθελαν τον Ντεμπελέ να “κλείνει” στην Μπαρτσελόνα: “Δεν είμαι ενημερωμένος για κάποια συμφωνία. Σίγουρα θα είναι μαζί μας για λίγο καιρό. Δεν είναι λογικό να σχολιάζω συνεχώς αυτές τις μόνιμες φήμες”. Από την πλευρά των Καταλανών, φαίνεται ότι μόλις μία φορά έχουν καταθέσει πρόταση για τον Ντεμπελέ, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατάληξη να είναι ίδια με τις προηγούμενες περιπτώσεις που αναλύσαμε.

Τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν ακουστεί ως αντικαταστάτες του Νεϊμάρ δε πρέπει να ληφθούν και τόσο σοβαρά καθώς πέρα από τα οικονομικά εμπόδια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά για την υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταγραφών. Για παράδειγμα, ο στράικερ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριεζμάν, θεωρείται απίθανο να υπογράψει στην “Μπάρτσα”, διότι πρόσφατα ανανέωσε με την Ατλέτικο προκειμένου, όπως δήλωσε και ο ίδιος, να εκπληρώσει το ηθικό χρέος του και να τη βοηθήσει τουλάχιστον σε αυτή την επικείμενη απαιτητική αγωνιστική περίοδο, κατά την οποία οι “ροχιμπλάνκος” δεν είχαν την ευκαιρία να ενισχυθούν λόγω της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών που έχει ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Έχοντας, βέβαια, αυτό ως δεδομένο γίνεται κατανοητό ότι από το επόμενο καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να διαπραγματευτεί σε εντελώς διαφορετική βάση με τον Γάλλο διεθνή.

Τέλος, όσον αφορά τον στράικερ της Μονακό, Κιλιάν Εμπαπέ, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να αποχωρήσει τη φετινή σεζόν από το Πριγκιπάτο. Εξάλλου, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχει γνωστοποιήσει ότι αν υπήρχε κάποια περίπτωση να συνέβαινε αυτό, τότε θα πραγματοποιούνταν για χάρη της αγαπημένης του, Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρα όμως από αυτό το δεδομένο φαντάζει παράλογο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ να επιτρέψει σε 4ο βασικό του ποδοσφαιριστή να αποχωρήσει μέσα σε ένα καλοκαίρι από την ομάδα ενώ έχουν προηγηθεί οι πωλήσεις των Μπερνάντο Σίλβα, Μπακαγιόκο και Μεντί. Όλα τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με την οικονομική ευμάρεια του γαλλικού συλλόγου καθιστά εντελώς άτοπη μία ενδεχόμενη συναίνεση στην πώληση του πιο “καυτού” νεαρού ποδοσφαιριστή στον πλανήτη στην Μπαρτσελόνα.

Συνοψίζοντας, γίνεται κατανοητό ότι η Μπαρτσελόνα έπεσε μέσα στην ίδια την παγίδα της, καθώς ουδέποτε πίστεψε ότι θα υπήρχε ομάδα που θα ήταν πρόθυμη να πληρώσει την εξωπραγματική ρήτρα των 222 εκατομμυρίων ευρώ του Νεϊμάρ. Ωστόσο, λογάριαζε χωρίς τον Άραβα Μίδα, ιδιοκτήτη των Παριζιάνων, Αλ Κελαϊφί, ο οποίος “μύρισε” αίμα και δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Η ζημιά, όμως, για τους “μπλαουγκράνα” είναι διπλή καθώς όχι μόνο απώλεσε ένα αναντικατάστατο ποδοσφαιριστή αλλά και επειδή η αγορά είναι ενημερωμένη για τις οικονομικές δυνατότητες του ισπανικού συλλόγου. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε σύλλογος επιχειρεί να “πατήσει” πάνω στην πίεση χρόνου που νιώθουν οι Καταλανοί ενόψει και της επικείμενης έναρξης της σεζόν και να πραγματοποιήσει την ιδανικότερη συμφωνία για δεδομένα της εποχής.

ΥΓ. Μπορεί αυτή τη φορά το θύμα να είναι η Μπαρτσελόνα αλλά σε αυτή τη θέση θα βρεθεί και όποιος σύλλογος παραχωρήσει τον αντι-Νεϊμάρ στους Καταλανούς με τον τρόπο τον οποίο αναλύσαμε προηγουμένως.