Σε λίγες μέρες ξεκινάει η Πρέμιερ Λιγκ και το debut.gr επιχειρεί να μετρήσεις τις δυνάμεις των φετινών διεκδικητριών του τίτλου ενώ πραγματοποιεί τις δικές του προβλέψεις.

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος η 27η έκδοση της Πρέμιερ Λιγκ προμηνύεται συναρπαστική, καθώς 6 ομάδες διεκδικούν τον τίτλο με καλές αξιώσεις. Θετικός οιωνός για το θέαμα που αναμένεται να δούμε στα αγγλικά γήπεδα είναι το γεγονός ότι πέρα από την Τότεναμ, οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν ενισχυθεί με τουλάχιστον μία πολύ δυνατή προσθήκη αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό. Καμία ομάδα δε μοιάζει αποδυναμωμένη ενώ ακόμα και οι λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες, όπως η Έβερτον και η Γουέστ Χαμ έχουν κινηθεί δυναμικά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.

Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά την παρουσία 6 τεχνικών (Κόντε, Ποκετίνο, Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Βενγκέρ, Μουρίνιο) στον πάγκο των TOP 6 συλλόγων της Αγγλίας, που θα ζήλευαν οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, τότε γίνεται αντιληπτό ότι θα πέσουν κορμιά για την κατάκτηση της κορυφής σε μία σεζόν που ανοίγει αυλαία για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ημέρα Παρασκευή, στις 11 Αυγούστου, με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Λέστερ στο “Εμιρέιτς”.

Στο παρόν άρθρο πέρα από μία συνοπτική παρουσίαση της μεταγραφικής δραστηριότητας των κορυφαίων 6 ομάδων στο νησί λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος θα επιχειρηθεί μία εκτίμηση των φετινών φαβορί για τον τίτλο με βάση τη μέχρι στιγμής διαμόρφωση των έμψυχων δυναμικών τους. Παράλληλα, θα αναφερθούν οι ομάδες που προβλέπεται να μας εκπλήξουν ευχάριστα ή δυσάρεστα στο προσεχές πρωτάθλημα. Όλα αυτά, φυσικά, θα πραγματοποιηθούν με κάθε επιφύλαξη και με όση σιγουριά μπορεί να κάνει προβλέψεις κάποιος σε αυτό το στάδιο της χρονιάς.

     1.Τσέλσι: Η φετινή χρονιά για τους πρωταθλητές Αγγλίας αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς σε αντίθεση με την περσινή σεζόν θα κληθούν να αγωνίζονται κάθε Τετάρτη και Κυριακή λόγω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο επιστρέφουν μετά από ένα μικρό διάλειμμα ενός έτους. Στο φετινό μεταγραφικό παράθυρο ο Αντόνιο Κόντε επιχείρησε να προσθέσει βάθος στο έμψυχο δυναμικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις διοργανώσεις και σε ένα βαθμό τα κατάφερε με την απόκτηση ποδοσφαιριστών που έχουν δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά η πώληση του Νεμάνια Μάτιτς και η διαφαινόμενη απώλεια του Ντιέγκο Κόστα αφαιρεί την συνεκτικότητα που προσφέρει στην ομάδα ο πρώτος και την παραγωγικότητα του δεύτερου. Κλειδί για την επιτυχία των “μπλε”, όπως και κάθε άλλης ομάδας που συμμετέχει στην Ευρώπη θα είναι η έλλειψη τραυματισμών και η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Εντέν Αζάρ, που αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του. Από εκεί και πέρα θεωρείται δεδομένο ότι ο Ιταλός τεχνικός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την επιτυχημένη συνταγή του 3-4-3 προκειμένου να εξασφαλίσει το μηδέν πίσω και να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους στην αντεπίθεση, αδιαφορώντας σε ένα βαθμό για την κατοχή της μπάλας.

Αγορές: Άλβαρο Μοράτα (Ρεάλ Μαδρίτης, 80 εκατομμύρια ευρώ), Τιεμουέ Μπακαγιόκο (Μονακό, 40 εκατομμύρια ευρώ), Αντόνιο Ρούντιγκερ (Ρόμα, 35 εκατομμύρια ευρώ), Γουίλι Καμπαγιέρο (ελεύθερος).

Αποχωρήσεις: Νεμάνια Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 45 εκατομμύρια ευρώ), Κερτ Ζουμά (Στόουκ Σίτι, Δανεικός), Τζον Τέρι (Άστον Βίλα, ελεύθερος), Νέιθαν Άκε (Μπόρνμουθ, 23 εκατομμύρια ευρώ) Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Μπόρνμουθ, 11,5 εκατομμύρια ευρώ) Χουάν Κουαδράδο (Γιουβέντους, 20 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 4

      2. Τότεναμ: Τα “σπιρούνια” αποτελούν την μοναδική ομάδα από το ΤΟP 6 που δεν πραγματοποίησε ούτε μία μεταγραφή μέχρι σήμερα την ώρα, που ένας πολύ ποιοτικός της ποδοσφαιριστής, ο Κάιλ Γουόκερ, αποχώρησε για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Αυτή η μεταγραφική δραστηριότητα που αποτελεί πολιτική του Μαουρίσιο Ποκετίνο και δεν οφείλεται σε αδράνεια ή έλλειψη προγραμματισμού μας βάζει σε αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες των “πετεινών” να κόψουν πρώτοι το νήμα σε ένα πρωτάθλημα που είναι πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο, στην οποία τερμάτισαν στη δεύτερη θέση.

Φυσικά, δε τίθεται αμφιβολία ότι η βασική ενδεκάδα της Τότεναμ, της οποίας ο κορμός διατηρήθηκε σχεδόν ακέραιος έχει όλα τα φόντα να πραγματοποιήσει πρωταθλητισμό. Το ερώτημα πηγάζει από τις λύσεις που υπάρχουν στον πάγκο, οι οποίες μοιάζουν λιγοστές και ανεπαρκείς σε περίπτωση που τραυματιστεί κάποιος παίκτης κλειδί, όπως ο Χάρι Κέιν για παράδειγμα που κατέκτησε το περσινό χρυσό παπούτσι με 29 γκολ. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και η νέα προσωρινή έδρα της Τότεναμ που δε θα είναι άλλη από το “Γουέμπλεϊ”, λόγω των κατασκευών για το νέο “Γουάιτ Χαρτ Λέιν”, που θα είναι έτοιμο τη μεθεπόμενη χρονιά. Την περσινή χρονιά οι Λονδρέζοι ήταν αήττητοι στην έδρα τους αλλά αυτή η μετακόμιση από μόνη της θέτει σε αμφισβήτηση αυτό το ρεκόρ και τις πιθανότητες να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, διότι το “Γουέμπλεϊ ειδικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει αποδειχθεί αφιλόξενο για τους αγγλικούς συλλόγους.

Τέλος, πρέπει να σταθούμε και στο μόνιμο ερωτηματικό που τοποθετείται δίπλα από τα “σπίρουνια” πριν την εκκίνηση κάθε χρονιάς. Η έλλειψη χαρακτήρα και μετάλλου πρωταθλητή που χαρακτηρίζει την Τότεναμ λόγω της λειψυδρίας τίτλων, με τον τελευταίο να έρχεται το 2008 (League Cup), εμφανίζεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο στα καίρια αυτά σημεία του πρωταθλήματος που η ομάδα έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ το τρίποντο. Παράλληλα, το νεαρό της ηλικίας την πλειοψηφίας του ρόστερ καθώς και η έλλειψη παικτών που να έχουν κατακτήσει τίτλους δυσχεραίνει την προσπάθεια του συλλόγου να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του υλικού.

Αγορές: –

Αποχωρήσεις: Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι, 51 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 5

      3. Μάντσεστερ Σίτι: Πρόκειται για την ομάδα που έχει μεταμορφωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία δύο καλοκαίρια, από τότε δηλαδή που ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της. Ο Ισπανός τεχνικός το φετινό καλοκαίρι βάζει τις τελευταίες πινελιές έτσι ώστε να δει στον αγωνιστικό χώρο αυτό που σχεδίαζε όταν αφίχθη στους “πολίτες”, με την έλευση επιθετικογενών μπακ, όπως ο Γουόκερ, ο Μεντί και ο Ντανίλο να αποτελούν πολύ σημαντικές προσθήκες για την υλοποίηση του πλάνου του.

Επιθετικά η Σίτι αποτελεί ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Πρέμιερ Λιγκ και με την ενίσχυση του Μπερνάντο Σίλβα δεν τίθεται αμφιβολία ότι οι αντίπαλες άμυνες θα τα βρουν σκούρα κόντρα στο γρήγορο passing game των “πολιτών” με βασικούς πυλώνες τους Νταβίντ Σίλβα και Κέβιν Ντε Μπρούιν.

Τα θετικά νέα για την ομάδα του Γκουαρντιόλα είναι ότι απέκτησε ένα νεαρό ταλαντούχο αλλά ήδη “ψημένο” στις παραστάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ τερματοφύλακα στο πρόσωπο του Έντερσον Μοράες με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι λύνει την περσινή παραφωνία των γκολκίπερ (Χαρτ, Μπράβο και λιγότερο ο Καμπαγιέρο). Παράλληλα, η επιστροφή του Βινσέντ Κομπανί στο κέντρο της άμυνας αναμένεται να βελτιώσει τον Νίκολας Οταμέντι και σε περίπτωση που ο πρώτος μείνει μετά από καιρό μακριά από τραυματισμούς, τότε η Μάντσεστερ Σίτι θα μπορεί να παινεύεται ότι διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο έμψυχο δυναμικό από κάθε άλλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Τέλος, μετά από ένα χρόνο εμπειρίας στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Πεπ Γκουαρντιόλα δε θα επαναλάβει τα περσινά λάθη και αν αποφύγει το συνεχόμενο ροτέισον, η χρονιά αναμένεται να κυλήσει πολύ θετικά για τον ίδιο και το σύλλογο.

Αγορές: Μπέντζαμιν Μεντί (Μονακό, 57,5 εκατομμύρια ευρώ), Ντανίλο (Ρεάλ Μαδρίτης, 30 εκατομμύρια ευρώ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι, 51 εκατομμύρια ευρώ), Μπερνάντο Σίλβα (Μονακό, 50 εκατομμύρια ευρώ), Έντερσον (Μπενφίκα, 40 εκατομμύρια ευρώ), Ντάγκλας Λουίς (Βάσκο Ντα Γκάμα, 12 εκατομμύρια ευρώ).

Αποχωρήσεις: Αλεξάνταρ Κολάροφ (Ρόμα, 5 εκατομμύρια ευρώ), Τζο Χαρτ (Γουέστ Χαμ, 2,3 εκατομμύρια ευρώ), Νολίτο (Σεβίλλη, 9 εκατομμύρια ευρώ),  Γουίλι Καμπαγιέρο (Τσέλσι, ελεύθερος), Γκαέλ Κλισί (Μπασακσεχίρ, ελεύθερος), Πάμπλο Ζαμπαλέτα (Γουέστ Χαμ, ελεύθερος), Μπακαρί Σανιά (ελεύθερος), Χέσους Νάβας (ελεύθερος), Φερνάντο (Γαλατασαράι, 5,2 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 1

      4.  Λίβερπουλ: Στην ουσία έχει αποκτήσει ένα πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή (Μοχάμεντ Σαλάχ), καθώς τόσο ο νεαρός ταλαντούχος πρώην άσος της Τσέλσι, Ντομινίκ Σολάνκε, που έχει λάμψει στα φετινά φιλικά προετοιμασίας όσο και ο Άντριου Ρόμπερτσον που αποκτήθηκε από τη Χαλ δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτή η μεταγραφή του Σαλάχ, βέβαια αναμένεται να έχει διπλό όφελος πέρα από τι διεύρυνση των επιθετικών επιλογών για τον Γιούργκεν Κλοπ.

Ειδικότερα, με την παρουσία του Αιγυπτίου στη βασική ενδεκάδα και τους Μανέ και Φιρμίνο να συμπληρώνουν την επιθετική τριπλέτα, ο Φελίπε Κουτίνιο θα έχει τη δυνατότητα να μετατοπιστεί λίγο πιο πίσω ως εσωτερικός μέσος και να λύσει το περσινό επιθετικό πρόβλημα της ομάδας κόντρα σε συγκεκριμένου είδους ομάδες. Αναφερόμαστε φυσικά, στις μικρομεσαίες ομάδες που αμύνονταν μαζικά κόντρα στη Λίβερπουλ με συνέπεια οι “κόκκινοι” να αναλώνονται σε μία φλύαρη κατοχή και κάποια γεμίσματα που δεν έβρισκαν στόχο λόγω του χαμηλού μέσου όρου ύψους στην ομάδα. Με τον Κουτίνιο, όμως να οργανώνει το παιχνίδι από τον άξονα, η Λίβερπουλ θα προσθέσει στο ρεπερτόριο της τις κάθετες πάσες που θα ξεκλειδώσουν τις αντίπαλες μαζικές άμυνες.

Ωστόσο, πονοκέφαλο πρέπει να προκαλεί ακόμη η μεταγραφική αδράνεια όσον αφορά την απόκτηση ενός στόπερ που θα μπορεί να πλαισιώσει τον Τζοέλ Ματίπ και ενός σταθερού γκολκίπερ που θα αποφεύγει τα εύκολα λάθη. Η υπόθεση Βαν Ντάικ φαίνεται ότι βρίσκεται σε τέλμα παρά το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής επιθυμεί να αποχωρήσει από τη Σαουθάμπτον ενώ ο Γερμανός τεχνικός φαίνεται να αρκείται στην παραμονή των Σιμόν Μινιολέ και Λορίς Κάριους κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Τέλος, η προσθήκη του Ρόμπερτσον για την κάλυψη του αριστερού άκρου της οπισθοφυλακής δεν εγγυάται τη λύση των αμυντικών προβλημάτων της Λίβερπουλ που τόσο πολύ της στοίχισαν και την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Αγορές: Άντριου Ρόμπερτσον (Χαλ, 9 εκατομμύρια ευρώ), Μοχάμεντ Σαλάχ (Ρόμα, 42 εκατομμύρια ευρώ), Ντομινίκ Σολάνκε (Τσέλσι, ελεύθερος).

Αποχωρήσεις: Κέβιν Στιούαρτ (Χαλ, 4,5 εκατομμύρια ευρώ), Λούκας Λέιβα (Λάτσιο, 5,7 εκατομμύρια ευρώ), Αλεξάντερ Μάνιγκερ (Τέλος καριέρας).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 3

      5.Άρσεναλ: Oι “κανονιέρηδες” δεν πραγματοποίησαν επανεκκίνηση τη φετινή χρονιά, καθώς ο “ξεροκέφαλος” Αρσέν Βενγκέρ επέλεξε να ανανεώσει το συμβόλαιό του για δύο έτη ακόμη με αποτέλεσμα να αφήσει πολλούς φίλους της ομάδας δυσαρεστημένους και έτοιμους να γκρινιάξουν με την πρώτη αφορμή που τους δοθεί. Αυτή η επιλογή του Αλσατού, βέβαια, αναμένεται να λειτουργήσει εναντίον του ακόμα και αν η ομάδα τρέξει ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων. Εξάλλου, από συνεχόμενες νίκες και περιστασιακό θέαμα είναι συνηθισμένοι στην Άρσεναλ. Ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί το ζητούμενο και είναι αυτός που λείπει από την τροπαιοθήκη της ομάδας από το 2004.

Όσον αφορά τη μεταγραφική δραστηριότητα της Άρσεναλ αυτή μοιάζει να λαμβάνει θετικό πρόσημο με την απόκτηση του Αλεξάντερ Λακαζέτ ως αιχμή του δόρατος να προσφέρει ιδιαίτερο κύρος στην επίθεση του συλλόγου. Παράλληλα, η ενίσχυση της οπισθοφυλακής με το επιθετικογενή Σιντ Κολάσινατς αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χρησιμοποίηση του νέου συστήματος (3-4-3) που προετοιμάζει από το τέλος της περσινής χρονιάς ο Αλσατός.

Μεγάλη πληγή του για τους “κανονιέρηδες” παραμένει η μέτρια μεσαία γραμμή, η οποία δεν ενισχύθηκε ούτε στο ελάχιστο με τον Βενγκέρ να πιστεύει ότι ο Γκράνιτ Τζάκα θα καταφέρει τη προσεχή σεζόν να αποσβέσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για χάρη του το περσινό καλοκαίρι. Παρ΄όλα αυτά, με τον Καθόρλα να βρίσκεται στα πιτς επ΄αόριστον και τους Ράμσει και Ελνενί να έχουν ταβάνι, η Άρσεναλ θα αντιμετωπίσει πιθανότατα μεγάλο πρόβλημα σκοραρίσματος όταν οι ατομικές ενέργειες των παικτών της δεν αποδίδουν καρπούς.

Τέλος, δε θα μπορέσουμε να μην αναφερθούμε στο φλέγον ζήτημα του καλοκαιριού για την Άρσεναλ που δεν είναι άλλο από την παραμονή ή μη του Αλέξις Σάντσεζ στο σύλλογο. Με ένα χρόνο να απομένει στο συμβόλαιό του ο ποδοσφαιριστής δεν ανανεώνει, καθώς έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει για να διεκδικήσει μεγάλους τίτλους με καλύτερες αξιώσεις. Ωστόσο, ο πεισματάρης Αρσέν Βενγκέρ τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι ο Χιλιανός δεν πρόκειται να πουληθεί κάτι που μάλλον ζημιώνει τους Λονδρέζους. Συγκεκριμένα, μπορεί να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του αστέρα τους για ένα ακόμη χρόνο αλλά το επόμενο καλοκαίρι θα αποχωρήσει ως ελεύθερος με συνέπεια η Άρσεναλ να μην βάλει ούτε μία λίρα στα ταμεία της για τον Σάντσεζ. Παράλληλα, η ιστορία έχει αποδείξει ότι ελάχιστοι παίκτες που παρέμειναν με το ζόρι στο σύλλογο συνέχισαν να αποδίδουν τα μέγιστα για την ομάδα τους, όπως στο παρελθόν.

Αγορές: Αλεξάντερ Λακαζέτ (Λυών, 53 εκατομμύρια ευρώ, Σεάντ Κολάσινατς).

Αποχωρήσεις: Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους, 12,2 εκατομμύρια ευρώ), Γιάγια Σανόγκο (Τουλούζ, ελεύθερος).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 6

      6.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι “κόκκινοι διάβολοι” δε μας εξέπληξαν ούτε στο φετινό μεταγραφικό παζάρι ξοδεύοντας 164 εκατομμύρια ευρώ με τον Ζοσέ Μουρίνιο να συνεχίζει τη συνταγή απόκτησης έτοιμων ποδοσφαιριστών σφυρηλατημένων σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Με την μεταγραφή του δεύτερου σκόρερ της περσινής Πρέμιερ Λιγκ, Ρομέλου Λουκάκου, τα γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μάλλον δε θα λείψουν στο “Ολντ Τράφορντ” την ώρα που ο Νεμάνια Μάτιτς θα προστεθεί στους Ερέρα και Πογκμπά για να συνθέσει ένα εκρηκτικό τρίδυμο, των οποίων τα μέλη προσθέτουν κάτι διαφορετικό στη μεσαία γραμμή του συλλόγου. Τέλος, η Γιουνάιτεντ θα παρουσιαστεί ακόμα πιο ενδυναμωμένη την επόμενη αγωνιστική περίοδο και στην αμυντική της γραμμή με την προσθήκη του Βίκτορ Λίντελοφ από τη Μπενφίκα να μετατρέπει την προσπάθεια των αντιπάλων να σκοράρουν σε εξαιρετικά απαιτητική αποστολή.

Αν υπάρχει κάποια θέση στην οποία δεν επούλωσε τις πληγές τις η Γιουνάιτεντ, τότε αυτή συναντάται στα άκρα της επίθεσης εκεί όπου η επιχείρηση προσέλκυσης του εξτρέμ της Ίντερ, Ιβάν Πέρισιτς ναυάγησε, με αποτέλεσμα οι “κόκκινοι διάβολοι” να παραμένουν με τους ασταθείς Λίνγκαρντ, Μαρσιάλ και Μχιταριάν. Ο Ράσφορντ και ο Μάτα χρησιμοποιήθηκαν στα άκρα της επίθεσης την περσινή σεζόν αφήνοντας θετικές εντυπώσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποδίδουν καλύτερα στην κορυφή της επίθεσης και ως “δεκάρι” αντίστοιχα.

Έτσι, μετά και την περσινή επιτυχημένη χρονιά κυρίως λόγω της κατάκτησης του Γιουρόπα Λιγκ και της εξόδου στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ, όλα μας προιδεάζουν ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και φυσικά την εμπειρία να επιστρέψει σε αυτό που γνώριζε να κάνει καλύτερα από όλους μέχρι το 2015. Να κατακτάει δηλαδή το εγχώριο πρωτάθλημα με παιχνίδι ουσίας και σκοπιμότητας αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ο Πολ Πογκμπά συνεχίσει την ανοδική του πορεία στο νησί, τότε οι φίλοι του συλλόγου μπορούν να προσδοκούν να αντικρίσουν και όμορφο ποδόσφαιρο στο “Ολντ Τράφορντ”.

Αγορές: Νεμάνια Μάτιτς (Τσέλσι, 45 εκατομμύρια ευρώ), Ρομέλου Λουκάκου (Έβερτον, 85 εκατομμύρια ευρώ), Βίκτορ Λίντελοφ (Μπενφίκα, 35 εκατομμύρια ευρώ), Γκιγιέρμο Βαρέλα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ελεύθερος).

Αποχωρήσεις: Αντνάν Γιανουζάι (Ρεάλ Σοσιεδάδ, 8,5 εκατομμύρια ευρώ), Γουέιν Ρούνεϊ (Έβερτον, ελεύθερος), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (ελεύθερος), Σαμ Τζόνστον (Άστον Βίλα, δανεικός).

Πρόβλεψη τελικής θέσης: 2

Ευχάριστες εκπλήξεις: Το αγγλικό πρωτάθλημα αναμένεται όπως και την περσινή σεζόν να είναι δύο ταχυτήτων, καθώς η διαφορά των “μεγάλων” από τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σημαντικά ενισχυμένες παρουσιάζονται 4 ομάδες, οι οποίες μοιάζουν φαβορί για την κατάκτηση των θέσεων 7-10. Αναφερόμαστε, στην Έβερτον, την Γουέστ Χαμ, την Λέστερ και τη Μπόρνμουθ.

Ειδικότερα, τα “ζαχαρωτά” παρά την απώλεια του Ρομέλου Λουκάκου κατόρθωσαν και αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα χρήματα αποκτώντας ένα κράμα ταλαντούχων νέων ποδοσφαιριστών και έμπειρων παικτών με μεγάλο χρόνο συμμετοχής στις προηγούμενες ομάδες τους. Ξεχωρίζει φυσικά η επιστροφή του Γουέιν Ρούνεϊ στο “Γκούντισον Παρκ” έπειτα από 13 χρόνια. Επίσης, οι μεταγραφές των Σάντρο Ραμίρεζ και Ντάβι Κλάασεν αναμένεται να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα στο σύλλογο του Μερσεισάιντ. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στις μεταγραφές του 23 χρονου Μάικλ Κιλ και του 22χρονου Τζόρνταν Πίκφορντ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής του Ρόναλντ Κούμαν να φτιάξει νεανική ομάδα και να προωθήσει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες, όπως συνέβη την περσινή σεζόν με τις περιπτώσεις των Ντέιβις, Κάλβερτ Λιούιν και Χολγκέιτ.

Όσον αφορά τα “σφυριά”, επέλεξαν να ενισχυθούν με ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ εδώ και πολλά χρόνια καθώς σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τόσο οι πρώην παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, Τζο Χαρτ και Πάμλο Ζαμπαλέτα όσο και ο πρώην ποιοτικός μεν ασταθής δε μεσοεπιθετικός της Στόουκ Σίτι, Μάρκο Αρναούτοβιτς. Το κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς αποτελεί η επιστροφή του Χαβιέρ Ερνάντεζ στο νησί για λογαριασμό του συλλόγου με τον Μεξικανό επιθετικό να προέρχεται από δύο συνεχόμενες παραγωγικές χρονιές μετρώντας διψήφιο αριθμό τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Στη κουβέντα για την παρουσία της στην τελική δεκάδα του πρωταθλήματος πρέπει να μπει φυσικά και η Λέστερ, η οποία διατήρησε για μία ακόμη σεζόν το βασικό της κορμό που την οδήγησε στην προπέρσινη κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ ενώ ενισχύθηκε και στις θέσεις που πονούσε. Ειδικότερα, ο εξαιρετικά αποτελεσματικός Κελέτσι Ιεανάτσο και ο αξιόπιστος με τη μπάλα στα πόδια και ογκώδης στόπερ, Χάρι Μαγκουάιρ, σε συνδυασμό με την έλευση του “μπαρουτοκαπνισμένου” στο ισπανικό πρωτάθλημα, Βιθέντε Ιμπόρα, μοιάζουν ιδανικοί για την επίλυση των αμυντικών και επιθετικών προβλημάτων των “αλεπούδων”. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να σχολιάσουμε την ολοένα και πιο βελτιωμένη χρόνο με το χρόνο Μπόρνμουθ, η οποία με τον Έντι Χάου στον πάγκο όχι μόνο παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά μοιάζει έτοιμη να μείνει για πολλά χρόνια στη μεγάλη κατηγορία. Τα “κεράσια” βρήκαν στο πρόσωπο του Ζερμέν Ντεφό μία βέβαιη πηγή σκοραρίσματος ενώ με την υπογραφή του νεαρού Νέιθαν Άκε φαίνεται ότι βρήκαν τον στυλοβάτη της άμυνας τους για τα επόμενα χρόνια. Αξιοσημείωτη προσθήκη είναι και αυτή του Ασμίρ Μπέγκοβιτς, ο οποίος θα προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη κάτω από τα δοκάρια του συλλόγου.

“Survivors”:

Στην Πρέμιερ Λιγκ εξίσου συναρπαστική με την μάχη της κορυφής είναι και η κούρσα της ουράς, η οποία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Οι ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία είναι οι νεοφώτιστες Χάντερσφιλντ, Μπράιτον και Νιουκάστλ με την τελευταία να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εξασφαλίσει την παραμονή λόγω της παρουσίας του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο, που φαίνεται ότι έχει διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος των “καρακάξων”.

Για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να παλέψει, πάντως, και η Σουόνσι, η οποία έσωσε την παρτίδα την ύστατη στιγμή την περσινή σεζόν αλλά και η Γουότφορντ που κινήθηκε πολύ φτωχά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.

Από εκεί και πέρα, οι Γουέστ Μπρομ, Κρίσταλ Πάλας, Στόουκ Σίτι, Σαουθάμπτον και Μπέρνλι θεωρείται πιθανότερο εύκολα ή δύσκολα να παραμείνουν στην κατηγορία χωρίς όμως να θέλξουν με τις εμφανίσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.