Η αποχώρηση του Carmelo Anthony από τους New York Knicks είναι προ των πυλών με τους Houston Rockets, Cleveland Cavaliers και εσχάτως τους Portland Trailblazers να τον «πολιορκούν». Μετά από 6,5 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ο Melo πρόκειται να πει «αντίο» στους οπαδούς των Knicks των οποίων οι απόψεις σε ό,τι αφορά την παραμονή του ή μη, διίστανται. Είναι άραγε η αποχώρηση Anthony η ιδανική επιλογή για την ομάδα του «Μεγάλου Μήλου»; Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας.

Είναι φανερό πια πως ο Carmelo Anthony αποτελεί «ξένο σώμα» για τους New York Knicks. Σε αυτό δεν χρειάζεται να συνηγορήσουν πολλοί παράγοντες. Αρκεί και μόνο το γεγονός ότι έπειτα από 6,5 χρόνια μέτριων έως κάκιστων σεζόν (σε συλλογικό πάντα επίπεδο) με την ομάδα του «Μεγάλου Μήλου», διοίκηση και Melo επιθυμούν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να κοιτάξουν υπό νέο πρίσμα το μέλλον τους.

Παλαιότερα, θα μιλούσαμε με επιφύλαξη και πολύ περισσότερο με αρνητικό τόνο για αυτό το ενδεχόμενο αλλά πλέον ένα «βελούδινο» διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν η ιδανικότερη λύση και για τους δύο και η απαρχή νέων στόχων, προσδοκιών και κινήτρων. Εξηγούμαι αμέσως.

Με μοναδική εξαίρεση την επιτυχημένη σεζόν 2012-2013 όπου ο Melo και η παρέα του τερμάτισαν 2οι στη regular season, έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας και εν τέλει αποκλείστηκαν από τους Indiana Pacers με 4-2, τα τελευταία 4 χρόνια πρωταρχικός στόχος των New York Knicks δεν ήταν ούτε οι τελικοί Ανατολής ούτε βεβαίως οι τελικοί του ΝΒΑ αλλά η είσοδός τους στα playoffs. Έστω και με το ζόρι. Ανατρέχοντας πίσω στο παρελθόν, διαπιστώνουμε έναν άκρως αποτυχημένο απολογισμό: την περίοδο 2013-2014 οι Knicks έφτασαν στην 9η θέση, τη σεζόν 2014-2015 τερμάτισαν 15οι δηλαδή τελευταίοι ενώ τις επόμενες δύο χρονιές σταμάτησαν στη 13η και 12η θέση.

Ακόμα και την τελευταία σεζόν όπου ο πήχης είχε ανέβει κατακόρυφα μετά τις προσθήκες των Rose, Noah και Lee, δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι αξιόλογο. Αντιθέτως, ο Rose «φλερτάρει» τώρα με τους Cleveland Cavaliers θέλοντας να ξεχάσει τη θητεία του στους Knicks και ο Noah δεν προσέφερε τίποτα άλλο παρά 5 πόντους μ.ο., τραυματισμούς, τιμωρίες και τη χειρότερη άμυνα στην καριέρα του.

Από την πλευρά του Carmelo Anthony, τα πράγματα είναι το ίδιο ξεκάθαρα. Δεν θα μιλήσουμε για τους μ.ο. του κάθε χρόνο, δεδομένου ότι σημείωνε περίπου πάνω από 25 πόντους και μάζευε πάνω από 6 ριμπάουντ ανά αγώνα στα 6,5 χρόνια του στους Knicks. Ο Anthony ήταν, είναι και θα είναι παικταράς και μας το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές. Αυτό που οφείλουμε όμως να επισημάνουμε στην παρούσα συγκυρία είναι ότι η Νέα Υόρκη πλέον δεν τον χωράει. Άλλωστε και ο ίδιος επιθυμεί να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω και να αφήσει το στίγμα του ως ένας αθλητής που έκανε πρωταθλητισμό και δεν ήταν απλά «κομπάρσος». Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους Knicks δεν θα το πετύχει. Οι Knicks χρειάζονται όπως ακούμε συχνά-πυκνά και στην πολιτική άλλο μείγμα πολιτικής, άλλη εναλλακτική για να απεγκλωβιστούν από τον εφιάλτη των αποτυχιών.

Ο Melo μπορεί να βρει την Ιθάκη του και σε άλλες ομάδες για να κατορθώσει να πάρει αυτό που πραγματικά του αξίζει. Ήδη, Rockets και Cavaliers επιδιώκουν να τον αποκτήσουν ενώ στο παιχνίδι μπήκαν «σφήνα» και οι… σιωπηλοί Trailblazers. Ο ίδιος «ψηφίζει» Houston αλλά τίποτα ακόμη δεν θεωρείται σίγουρο. Οι Knicks από την άλλη, αποδεσμεύοντας τον, θα μπορούσαν να κοιτάξουν τα επόμενα βήματα αναδιοργάνωσής τους και εάν το deal με τους Rockets γίνει πραγματικότητα, δεν θα ήταν κακή ιδέα να ανταλλάξουν τον Anthony με τον Ryan Anderson και να πάρουν κι άλλα αξιόλογα «ανταλλάγματα».

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις και για τους δύο ούτως ώστε να ξεκινήσουν από την αρχή την περιπέτειά τους στο μαγικό κόσμο και να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο να αναμασάμε τις ίδιες παλινωδίες περί «απογοητευτικών Knicks» και «λίγου Melo». Οι καιροί ου μενετοί.