Είναι, άραγε, η μεταγραφή του Mohamed Salah αυτό που έψαχνε η Liverpool για τη μεσοεπιθετική της γραμμή; Τί μπορεί δυνητικά να προσφέρει ο τελευταίος στην ομάδα του Merseyside; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του; Το Debut.gr «βάζει» στο «μικροσκόπιό» του τον Αιγύπτιο εξτρέμ και «προσπαθεί» να «απαντήσει» στα παραπάνω ερωτήματα με βάση τα (προ)περσινά πεπραγμένα του με τη φανέλα της Roma.

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά και, ήδη, οι περισσότερες ομάδες έχουν προχωρήσει στις πρώτες τους κινήσεις, για να ενδυναμώσουν τα roster τους ενόψει της επερχόμενης σεζόν. Ανάμεσα σε αυτές και η Liverpool, η οποία, για την ώρα, έχει αποκτήσει τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό, Mohamed Salah από τη Roma έναντι 42 εκ. ευρώ. Έτσι ο Salah έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των Reds, ξεπερνώντας τον «προκάτοχό» του, Andy Carroll.

Πηγή: http://www.dailystar.co.uk/sport/football/575057/Chelsea-transfer-news-Charly-Musonda-Roma#

SALAH’S STYLE OF PLAY

Ο Mohamed Salah αγωνίζεται, κυρίως, ως δεξιός μεσοεπιθετικός-εξτρέμ, αλλά έχει τη δυνατότητα να παίξει τόσο στην αριστερή πλευρά όσο και πίσω από τον επιθετικό. Ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής διακρίνεται – πριν και πάνω απ΄όλα – για την ταχύτητά του και την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση. Είναι ντριμπλαδόρος και ευέλικτος, τρέχει όλη την πλευρά και διαθέτει πολύ καλό ball control. Χάρη στο δυνατό αριστερό του πόδι και την ισορροπία του, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ρήγματα στα άκρα της αντίπαλης άμυνας και να πάει στο «ένας εναντίον ενός». Επίσης, αρέσκεται στο να συγκλίνει προς τον άξονα, θυμίζοντας, κατά κάποιο τρόπο, το αγωνιστικό style του Arjen Robben, και δημιουργεί συχνά χώρους κι ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Από την άλλη, αν και είναι «τρεχαλατζής» μες στο γήπεδο, δε φημίζεται για τη βοήθειά του στο ανασταλτικό κομμάτι (στοιχείο απαραίτητο για το ολοκληρωτικό style παιχνιδιού που επιθυμεί ο Klopp). Μολονότι στις δύο χρονιές του με τη Roma βελτίωσε το τελείωμά του, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για το πλέον δυνατό σημείο του Salah. Επιπλέον, ο Αιγύπτιος εξτρέμ χρειάζεται να βελτιώσει (περισσότερο) την τελική του πάσα και τη φυσική του δύναμη, ενώ, συγχρόνως, θα πρέπει να γίνει πιο απλός στο παιχνίδι του και να μην κάνει κατάχρηση της ντρίμπλας, όπως ενίοτε συνηθίζει.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗ ROMA O SALAH

O 25χρονος Salah πραγματοποίησε, με τη φανέλα της Roma, δύο «γεμάτες» και αξιόλογες σεζόν (ίσως τις καλύτερες στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του καριέρα). Τη χρονιά 2015-2016 (όντας δανεικός από την Chelsea), ο Salah πέτυχε 15 goals και μοίρασε 9 assists σε Serie A και CL συνολικά. Τη σεζόν 2016-2017 (έχοντας αποκτηθεί από τη Roma), o Αιγύπτιος μέσος βελτίωσε τα προσωπικά του νούμερα: σκόραρε 19 φορές κι έδωσε 12 assists σε όλες τις διοργανώσεις, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα. Όπως φαίνεται στην εικόνα 1, ο Salah έπιασε υψηλότερα standards απόδοσης την περσινή χρονιά σε σχέση με την προπερσινή, ενώ, όπως δείχνουν τα στατιστικά της εικόνας 2, η συνεισφορά του, συγκριτικά με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς της Roma την περασμένη σεζόν, ήταν μεγαλύτερη ή, τουλάχιστον, ισάξια.

     

EIKONΕΣ  1, 2  –  Πηγή: Squawka Comparison Matrix

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η LIVERPOOL ΑΠΟ ΤΟΝ SALAH

Έχοντας, λοιπόν, ως «προϋπηρεσία» δύο πολύ καλές σεζόν με τους Giallorossi, ο Salah μεταγράφηκε το φετινό καλοκαίρι στη Liverpool. Δίχως αμφιβολία, η ομάδα του Merseyside είχε ανάγκη από έναν (ακόμη) ποιοτικό εξτρέμ μετά και την αρκετά καλή περσινή σεζόν (4η θέση) κι εν αναμονή μίας ενδεχόμενης πρόκρισης στους ομίλους του CL. Εφόσον ο μόνος καθαρόαιμος παίκτης σε αυτή τη θέση ήταν ο Sadio Mane, η μεταγραφή του Salah ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ο Αιγύπτιος αποκτήθηκε προφανώς, για να ενισχύσει τη μεσοεπιθετική γραμμή των Reds, συνεισφέροντας τόσο στον τομέα των assists και της δημιουργίας ευκαιριών όσο και στο σκοράρισμα. Κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να προσδώσει (ακόμη περισσότερη) ταχύτητα, δημιουργικότητα, ποιότητα και βάθος (κάτι που έλειψε, πολλές φορές, πέρυσι) στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του Jurgen Klopp. Μάλιστα, οι φίλοι των «κόκκινων» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται μία τριάδα Salah-Coutinho-Mane πίσω από τον Firmino (ή όποιον επιθετικό αποκτήσει η ομάδα μέχρι τον Αύγουστο). Μεταξύ αυτών, ο Salah θα μπορούσε να ταιριάξει περισσότερο, ίσως, με τον Mane, μια και το αγωνιστικό τους profile είναι παρόμοιο (αν όχι ίδιο), δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο Salah δεν μπορεί να «δέσει» και με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς της νέας του ομάδας. Σίγουρα, η συγκεκριμένη τριάδα «κάνει γκελ» σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο και liverpool-όφιλο, όμως, σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα αποδειχθούν «στο χορτάρι».

Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία του Salah στη Liverpool. Είναι ενδιαφέρον, άλλωστε, το αν και πώς o Αιγύπτιος θα προσαρμοστεί ξανά στα δεδομένα της Premier League μετά το (όχι και τόσο πετυχημένο) πέρασμά του από την Chelsea. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ιθύνοντες και οι φίλαθλοι της Liverpool περιμένουν πολλά από τον ίδιο σε μία χρονιά που αναμένεται απαιτητική, ανταγωνιστική και με σαφώς μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Η φετινή πορεία του Mohamed Salah με τη φανέλα της Roma – Πηγή: WhoScored

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να «κλικάρετε» τα παρακάτω links:

Παρακολουθήστε, επιπλέον, ορισμένα από τα καλύτερα highlights του Mohamed Salah με τη φανέλα των Giallorossi την περσινή σεζόν:

https://www.youtube.com/watch?v=V-hDNokRMdM