Άρης και Μακάμπι Τελ Αβίβ, βρέθηκαν στον ημιτελικό του final 4 του 1989, με το Γιαννάκη να μπλέκει σε καβγά με τον Μαγκί και από ωραίος να γίνεται μοιραίος.

Ήταν 4 Απριλίου του 1989. Ο Άρης διεκδικούσε την πρόκριση στο τελικό του final 4 για δεύτερη φορά στην ιστορία του, όμως όπως και την πρώτη, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Κόντρα στη πανίσχυρη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο Μόναχο, είχαν βρεθεί περίπου πέντε χιλιάδες φίλοι του Άρη, κάνοντας την “Ολίμπα Χάλε”…Αλεξάνδρειο. Τα άσχημα μαντάτα είχαν έρθει από νωρίς το πρωί όμως. Ο Νίκος Γκάλης είχε προσβληθεί από γρίπη, ωστόσο πήρα κανονικά μέρος στον αγώνα.

Το μαρκάρισμα του Μπάρλοου ήταν ασφυκτικό, κάνοντας τον “γκάνκστερ” να μείνει στους 21 πόντους. Αυτός που κουβάλησε στις πλάτες του τους “κιτρινόμαυρους” ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Το πρώτο ημίχρονο τελειώνει με τους Ισραηλινούς να προηγούνται για δύο πόντους(50-48), ενώ στα μισά του δεύτερου μέρους, ο Άρης έχει πάρει διαφορά έξι πόντων. Πιο κοντά από ποτέ…

Κι όμως. Ο συγχωρεμένος Μαγκί της Μακάμπι κάνει βήματα κι αυτό αντί να κάνει καλό στην ελληνική ομάδα, κάνει κακό. Ο Μαγκί κράτησε τη μπάλα πηγαίνοντας προς την άμυνα, ο Γιαννάκης πήγε να του την πάρει κι εκεί έγινε η μοιραία συμπλοκή. Οι δύο παίκτες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, ο Μπάρλοου χτύπησε τον Γουίλτζερ με τους διαιτητές να μη το βλέπουν και υπήρξε πεντάλεπτη διακοπή που έβγαλε εκτός ρυθμού τον Άρη.

Η ομάδα του Ιωαννίδη δεν επηρεάστηκε τόσο…Συνέχισε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ, με τον Νίκο Γκάλη να βοηθά περισσότερο και τον Σούμποτιτς να πετυχαίνει συνεχόμενους πόντους. Κάπου εκεί ωστόσο “σβήνουν τα φώτα”…Ο Άρης μένει για αρκετά λεπτά χωρίς πόντο η Μακάμπι φτάνει σε σερί 18-0(!) και το τελικό 99-86 της δίνει την πρόκριση.

Για πολλούς, ο καυγάς εκείνος έκρινε το παιχνίδι, όμως βλέποντας το ψύχραιμα μετά από 28 χρόνια, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι έτσι. Δύο λεπτά μετά τη διακοπή η διαφορά ήταν στους οχτώ. Το σερί της ομάδας του λαού ήρθε έξι αγωνιστικά λεπτά μετά την συμπλοκή, ωστόσο τότε κρίθηκε ως η φάση του αγώνα.

Οι Ισραηλινοί ηττήθηκαν στο τελικό από τη Γιουγκοπλάστικα που κατέκτησε την πρώτη από της δύο σερί Ευρωλίγκες, με τον Άρη να επικρατεί της Μπαρτσελόνα στο “μικρό τελικό”.

Αρης: Γκάλης 21, Γιαννακης 25(3), Λυπηρίδης 2, Φιλλιπου, Σουμποτιτς 22(2) Κατσούλης 4, Γουίλτζερ 12,Ρωμανίδης
Μακάμπι: Σιμς 10(2), Ντάνιελ 5(1),Μερσερ 5, Λίπιν 2, Τζάμσι 28(4), Μαγκί 29, Μπαρλοου 20, Κοέν, Κάτζ

Η συμπλοκή