Από τις πρώτες θέσεις των draft του ΝΒΑ έχουν περάσει παίκτες που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα έπρεπε να επιλεγούν στο δεύτερο γύρο. Ποια είναι τα χειρότερα σύγχρονα No.1 picks του ΝΒΑ; Ο Σωτήρης Ζιώμας δημιούργησε ένα Top 5 με τα No.1 picks που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» και σας το παρουσιάζει στο παρακάτω αφιέρωμα.

Στις 22 Ιουνίου στο Barclays Center του Brooklyn, διεξήχθη το NBA Draft για το 2017. Στο Νο.1 επελέγη ο Αμερικανός playmaker, Markelle Fultz, από τους Philadelphia 76ers μέσω των Boston Celtics οι οποίοι επέλεξαν το No.3 small forward, Jayson Tatum και ένα μελλοντικό Νο.1 pick.

Από τη θέση Νο.1 έχουν περάσει πολλοί παίκτες οι οποίοι δεν άξιζαν να βρεθούν. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώσαμε τα 5 χειρότερα Νο. 1 picks από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα και σας τα παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως.

5. Greg Oden

Ξεκινώντας από τη θέση No.5, βρίσκουμε ίσως τον πιο άτυχο παίκτη όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Ο Greg Oden έγινε No.1 pick από τους Portland Trailblazers το 2007 αφήνοντας πίσω του ονόματα όπως ο Kevin Durant (No.2), ο Al Horford (No.3) και ο Mike Conley (No.4) αποτελώντας μια ξεχωριστή περίπτωση ψηλού που θα άφηνε εποχή.

Η πορεία ωστόσο στο ΝΒΑ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα καθώς περισσότερες ήταν οι φορές που πάτησε το πόδι στα χειρουργεία παρά στα παρκέ. Η πρώτη του χρονιά πήγε στράφι λόγω τραυματισμού στο δεξί του γόνατο. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 61 αγώνες αλλά από το 2010 μέχρι το 2012 ήταν άπραγος αφού δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα παιχνίδι. Οι συνεχείς του τραυματισμοί σε δεξί και αριστερό γόνατο τον έβγαλαν εκτός μάχης κι έτσι η θητεία του στο ΝΒΑ έληξε άδοξα το 2014 όντας παίκτης των Miami Heat σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Μ.ο. καριέρας: 8π., 6.2 ριμπ., 1.2 κοψ. σε 105 παιχνίδια (+9 στα playoffs)

4. Andrew Bogut

Στη θέση Νο.4 συναντάμε τον Andrew Bogut. Ο Αυστραλός center επελέγη No.1 στο draft του 2005 από τους Milwaukee Bucks. Πίσω του άφησε ονόματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση του βάσει της πορείας που διέγραψαν στο ΝΒΑ όπως ο Deron Williams (No.3), o Chris Paul (No.4) ή ακόμα και ο άκρως υποτιμημένος Monta Ellis (No.40).

Αρχικά, την πρώτη πενταετία έκανε αρκετά ικανοποιητικές σεζόν καθώς αποτελούσε ένα από τα βασικά γρανάζια των «ελαφιών». Οι τραυματισμοί του στο πόδι και τα δύο γόνατα έριξαν βαθμιαία την απόδοσή του, ωστόσο συνέχισε κανονικά την πορεία του σε αντίθεση με τον Oden που ήταν «σε καραντίνα». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του από το Milwaukee το 2012, άλλαξε τρεις ομάδες μέχρι σήμερα (Golden St. Warriors, Dallas Mavericks, Cleveland Cavaliers) και μετά βίας ξεπέρασε τους 7 πόντους ανά αγώνα.

Μ.ο. καριέρας: 10 π., 8.9 ριμπ., 1.6 κοψ. σε 671 παιχνίδια (+58 στα playoffs)

3. Michael Olowokandi

Πιο πάνω βρίσκουμε έναν παίκτη με καταγωγή από το Λάγος της Νιγηρίας. Ο Michael Olowokandi έγινε No.1 pick από τους L.A. Clippers το 1998. Σ’ εκείνο το draft παρήλασαν παίκτες που κόσμησαν και κοσμούν ακόμα το ΝΒΑ, ωστόσο βρέθηκαν πολύ χαμηλά από το Νιγηριανό center των 2.13. Μερικοί απ’ αυτούς ήταν ο Mike Bibby (No.2), o Antawn Jamison (No.4), o Vince Carter (No.5), o Dirk Nowitzki (No.9) και ο Paul Pierce (No.10).

Στην πενταετή θητεία του στους Clippers σημείωσε μέτρια απόδοση ενώ τα υπόλοιπα πέντε χρόνια του στο ΝΒΑ τα πέρασε φορώντας τις φανέλες των Minnesota Timberwolves και Boston Celtics, χωρίς όμως να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο.

Μ.ο. καριέρας:  8.3π., 6.8 ριμπ., 1.4 κοψ. σε 500 παιχνίδια (+18 στα playoffs)

2. Kwame Brown

Εξίσου μεγάλο φιάσκο αποδείχθηκε και το No.1 pick του 2001 από τους Washington Wizards. Ο Kwame Brown άφησε πίσω του ψηλούς όπως ο Tyson Chandler (No.2), o Pau Gasol (No.3) και κοντούς όπως ο Joe Johnson (No.10) και ο Tony Parker (No.28).

Οι τέσσερις πρώτες του σεζόν στους Wizards ήταν απογοητευτικές ενώ μετά την μεταγραφή του στους L.A. Lakers κατέγραψε φθίνουσα πορεία με εξαίρεση τη σεζόν 2005-2006 όπου κατέγραψε 12.9 π. στα playoffs. Έπειτα ακολούθησαν πέντε ομάδες: οι Memphis Grizzlies, oι Detroit Pistons, οι Charlotte Bobcats, οι Golden St. Warriors και τέλος οι Philadelphia 76ers. Το αποτέλεσμα, μηδαμινό.

Μ.ο. καριέρας: 6.6π., 5.5. ριμπ., 0.6 κοψ. σε 281 παιχνίδια (+12 στα playoffs)

1. Anthony Bennett

Στη θέση Νο.1 συναντάμε το χειρότερο -κατά τεκμήριο- pick στη σύγχρονη αλλά και μακραίωνη ιστορία του ΝΒΑ. Ο Anthony Bennett πέρασε στο draft του 2013 παίκτες όπως ο Victor Oladipo (No.2), o Nerlens Noel (No.6), o C.J. McCollum (No.10), o Γιάννης Αντετοκούνμπο (No.15) και ο Tim Hardaway Jr. (No.24).

Η πορεία του στο ΝΒΑ, αξιοθρήνητη. Με ελάχιστους τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν, αγωνίστηκε σε τέσσερις ομάδες (Cleveland Cavaliers, Minnesota Timberwolves, Toronto Raptors, Brooklyn Nets) δίχως να κάνει αξιόλογες εμφανίσεις με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται ακόμα και στη D-League. Ο Bennett δοκίμασε την τύχη του και στην Ευρώπη με τη Φενέρμπαχτσε αλλά η θητεία του διήρκησε μόλις 4 μήνες, αφού αποδεσμεύθηκε λίγο μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου.

Μ.ο. καριέρας: 4.4π., 3.1 ριμπ. 0.2 κοψ. σε 151 παιχνίδια