Το πρωτάθλημα της Λα Λίγκα ολοκληρώθηκε και το Debut.gr συνοψίζει τη σεζόν διαλέγοντας τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε στη Λα Λίγκα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά το πρωτάθλημα μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας δεύτερη την κυρίαρχο των τελευταίων χρόνων, Μπαρτσελόνα. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία έδωσε τη δική της «μάχη» με την εξαιρετική φέτος Σεβίλλη, που το πάλεψε για παραπάνω από μισή σεζόν αλλά δεν τα κατάφερε και υποχώρησε στην τέταρτη θέση. Βιγιαρεάλ, Σοσιεδάδ και Αθλέτικ Μπιλμπάο «καπάρωσαν» τις υπόλοιπες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα που οδηγούν στην Ευρώπη.

Το Debut.gr, λοιπόν, ανέτρεξε σε όλη τη φετινή χρονιά και κατέγραψε τους δικούς του «εκλεκτούς» και την ενδεκάδα που ξεχώρισαν τρεις από τους συντάκτες του, οι Μανώλης Μακρόπουλος, Τόλης Βασιλειάδης και Γιώργος Παπαϊωάννου.

Τερματοφύλακας:

Σέρχιο Ασένχο (Βιγιαρεάλ)

H Βιγιαρεάλ είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και ο Ασένχο έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό. Έχοντας 2.8 αποκρούσεις ανά παιχνίδι και κρατώντας 11 φορές καθαρή την εστία του, ήταν ο καλύτερος γκολκίπερ του πρωταθλήματος. Πολύ κοντά του ο Όμπλακ της Ατλέτικο, όχι τόσο οι Νάβας-τερ Στέγκεν που είχαν κακό πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Τ.Β.

Γιαν Όμπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ο γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε για δεύτερη φορά στην καριέρα του να κερδίσει το χρυσό γάντι στο ισπανικό πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά η άμυνα των “ροχιμπλάνκος” δεν ήταν το ίδιο απροσπέλαστη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο Σλοβένος τερματοφύλακας παρά τους τραυματισμούς του κατόρθωσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του 15 φορές σε 21 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα ενώ με τον ίδιο κάτω από τα δοκάρια η Ατλέτικο δέχθηκε μόλις 21 γκολ. Γ.Π.

Ο κίπερ της Ατλέτι, αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, κρατώντας ανέπαφη την εστία του στα 15 από αυτά. Ποσοστό 50% δηλαδή. Αριθμός που -πραγματικά- ζαλίζει! Το γεγονός αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα του να δεχθεί τα λιγότερα γκολ, ενώ σε αρκετά ματς ”κράτησε ζωντανούς” τους ”ροχιμπλάνκος”, με ορισμένες εντυπωσιακές αποκρούσεις. Μ.Μ.

Δεξί μπακ:

Μάριο Γκασπάρ (Βιγιαρεάλ)

Δεύτερος από το “κίτρινο υποβρύχιο” στην ενδεκάδα μας, αλλά επίσης πανάξια. Ο Μάριο ήταν εγγύηση σε κάθε παιχνίδι της Βιγιαρεάλ τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά δίνοντας τρεις ασίστ και δημιουργώντας 1.2 ευκαιρίες ανά παιχνίδι. Ο Καρβαχάλ μοιράστηκε το χρόνο με τον Ντανίλο, έχοντας 21 συμμετοχές. Τ.Β.

Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Ισπανός μπακ εμφανίστηκε πιο βελτιωμένος από ποτέ τη φετινή σεζόν κατορθώνοντας να πάρει το μέγιστο από τις προωθήσεις του στην επίθεση, χωρίς να παραμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντα, ένας τομέας στον οποίο ποτέ δεν υστερούσε. Έτσι, ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν με 5 ασίστ σε 23 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα. Γ.Π.

Κέρδισε ”στο νήμα” την ψήφο μου, έναντι του -επίσης- εξαιρετικού, Μάριο Γασπάρ (της Βιγιαρεάλ). Ο δεξιός οπισθοφύλακας της ”βασίλισσας” ήταν -μαζί με τον Ίσκο- οι φετινές αποκαλύψεις της ομάδας του Ζιντάν. Συμμετείχε σε 23 παιχνίδια, δίνοντας και 5 ασίστ. Ήταν εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα, με κύριο όπλο τη δύναμη και την ταχύτητά του, ενώ είχε και τα απαραίτητα ανεβάσματα, που έδιναν χώρους όταν η ομάδα του έκανε επίθεση. Μ.Μ.

Κεντρικοί αμυντικοί:

Ντιέγκο Γκοδίν (Ατλέτικο Μαδρίτης)-Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Ουρουγουανός είναι τη τελευταία πενταετία στους  τοπ 5 κεντρικούς αμυντικούς και δε σταματάει να το αποδεικνύει. Μαζί με τον Σάβιτς έχουν συνθέσει ένα αχτύπητο δίδυμο και βοηθούν την Ατλέτικο να κρατά το μηδέν σε αρκετά παιχνίδια. Σημείωσε και τρία τέρματα όπως κάθε σεζόν. Τ.Β.

Με τα λαθάκια του, όντας δημιουργικός αμυντικός, με την κόκκινή του στο “κλάσικο”, ωστόσο παραμένει ο κορυφαίος της κατηγορίας. Και φέτος ευθύνεται περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν για τους τρεις βαθμούς διαφοράς με τη Μπαρτσελόνα, που έδωσαν και το πρωτάθλημα. Εφτά γκολ είναι αυτά… Τ.Β.

Ο Ουρουγουανός “ογκόλιθος” για μία ακόμη χρονιά αποτέλεσε ένας από τους παίκτες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην απώθηση των αντίπαλων επιθετικών και δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς σε 31 εμφανίσεις του βοήθησε τους “ροχιμπλάνκος” να κρατήσουν ανέπαφη την εστίας τους 17 φορές. Γ.Π.

Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός απέδειξε τη φετινή σεζόν γιατί φοράει επάξια το περιβραχιόνιο του αρχηγού, καθώς όποτε χρειάστηκε κουβάλησε την ομάδα στις πλάτες του με κάποια πολύ κρίσιμα γκολ της τελευταίας στιγμής που συντέλεσαν στην κατάκτηση του τίτλου. Έτσι, ολοκλήρωσε το ισπανικό πρωτάθλημα με 7 τέρματα από “χρυσό”, ενώ ήταν πιο προσεκτικός από ποτέ στα μαρκαρίσματα του, καθώς δέχτηκε 7 κίτρινες κάρτες και μία κόκκινη, δύο αριθμοί που αποτελούν τη μικρότερη συγκομιδή καρτών του στην καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Γ.Π.

Τα λόγια είναι περιττά, όταν μιλάμε για τον αμυντικό της Ατλέτικο. Βρίσκεται σταθερά εδώ και 3 χρόνια στους κορυφαίους, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι οι 31 συμμετοχές, τα 3 γκολ και η 1 ασίστ του, αλλά οι σωστές τοποθετήσεις του, η δύναμη στις μονομαχίες, η σιγουριά που ενέπνεε και στην υπόλοιπη άμυνα, και η ηγετική του φυσιογνωμία, που επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τους συμπαίκτες του. Ο Ουρουγουανός ήταν για άλλη μια σεζόν, καταπληκτικός. Μ.Μ.

Δε χρειάζονται πολλά-πολλά, για τον αρχηγό της Ρεάλ. Ο Ράμος έπαιξε σε 28 ματς, και σκόραρε 7 φορές! Αριθμός φυσιολογικός για ένα…μέσο, αδιανόητος για ένα στόπερ. Ανασταλτικά, ήταν αλάνθαστος, όντας ο συντονιστής της άμυνας της ”βασίλισσας”. Όμως ο τομές που -κατ’ εμέ- κερδίζει τον -πάλι κατ’εμέ- ανταγωνιστή του, Ζεράρ Πικέ, είναι η επιθετική του συμβολή. Πέτυχε καθοριστικά γκολ, (μερικά από αυτά στις….καθυστερήσεις των αγώνων)και γενικότερα, σε κάθε στημένη μπάλα, περίμενες πως θα τον σημαδέψουν, ώστε να κάνει αυτό -που πλέον- ξέρει καλά. Να σκοράρει με το κεφάλι. Μ.Μ.

Αριστερό μπακ:

Μαρτσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Εντυπωσιακός για άλλη μία σεζόν, είχε τις περισσότερες ασίστ από κάθε αμυντικό(10) ενώ σκόραρε και δύο φορές. Τα λόγια είναι περιττά. Κοντά του ο Φιλίπε Λουίς, που ήταν το ίδιο καλός. Τ.Β.

Ο Βραζιλιάνος μπακ των πρωταθλητών Ισπανίας πραγματοποίησε μία από τις πιο ώριμες σεζόν στην καριέρα του δείχνοντας εμφανώς βελτιωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα με καίρια μαρκαρίσματα. Ο 29χρονος οπισθοφύλακας, βέβαια, πραγματοποίησε και τις γνωστές τους κούρσες από την αριστερή πτέρυγα ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα με 2 γκολ και 10 ασίστ, όντας ο κορυφαίος σε τελικές πάσες αμυντικός στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Γ.Π.

Ο Μαρσέλο, συμπληρώνει το παζλ της ”Μαδριλένικης” άμυνας. Ναι. Από το τέρμα ως και το αριστερό μπακ, οι καλύτεροι, έπαιζαν είτε στη Ρεάλ, είτε στην συμπολίτισσα Ατλέτικο. Πάμε στο Μαρσέλο. Κατά πολλούς (όπως και κατά τον γραφών), το καλύτερο αριστερό μπακ του πλανήτη. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποιεί -χωρίς αμφιβολία- την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Στο πρωτάθλημα, αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, σκόραρε σε 2, ενώ έδωσε 10(!) ”τελικές πάσες”. Έκανε απίστευτα ανεβοκατεβάσματα καθ’ολη τη σεζόν, ήταν εξαιρετικός αμυντικά, και…απολύτως ουσιαστικός επιθετικά. Είχε φοβερές συνεργασίες με τον Κριστιάνο, ενώ κάθε του ”μπούκα” σε αντίπαλη περιοχή, μύριζε γκολ. Μ.Μ.

Αμυντικό χαφ:

Παρέχο (Βαλένθια)

Είναι αδικημένος, είναι υποτιμημένος, όμως εμείς βλέπουμε τα όσα πέτυχε για άλλη μια σεζόν και τον βάζουμε στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς. Ο μοναδικός που διασώθηκε στο ναυάγιο των “νυχτερίδων”, έχοντας πέντε γκολ και εφτά ασίστ, ενώ το ποσοστό πετυχημένων πασών έφτασε στο 86,5%. Τ.Β.

Ασιέρ Ιγιαραμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κυρίαρχος στη μεσαία γραμμή της Σοσιεδάδ με μέσο όρο πάνω από 3 τάκλιν και 3 αναχαιτίσεις ανά αγώνα, στατιστικά που που βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών κατατάξεων του ισπανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, ο 27 χρονος ποδοσφαιριστής ήταν εξίσου αποτελεσματικός στα δημιουργικά του καθήκοντα μετρώντας 3 ασίστ και 70 περίπου πάσες ανά αγώνα, δύο στοιχεία που συντέλεσαν στη εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου από την Σοσιεδάδ. Γ.Π.

Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ, νυν της Σοσιεδάδ. ”Έτρεξε”  34 φορές φέτος, έχοντας 1 γκολ και 3 ασίστ. Πέραν αυτού, η φετινή πορεία της Σοσιεδάδ, που είχε ως αποτέλεσμα Ευρωπαϊκό εισιτήριο, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον 27χρονο Ισπανό. Ήταν ο μέσος με τα περισσότερα κλεψίματα ανά αγώνα (3), ενώ πραγματοποιούσε σχεδόν 70 πάσες σε κάθε του παιχνίδι. Η γενικότερη παρουσία του στο κέντρο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο φετινό επίτευγμα των Βάσκων. Μ.Μ.

Κεντρικός μέσος:

Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης)

Η ήρεμη δύναμη της “βασίλισσας”. Πέτυχε τρία τέρματα, έδωσε 12 ασίστ, είχε 67,4 πάσες ανά παιχνίδι με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 88%! Αριθμοί Τσάβι με λίγα λόγια. Ακούραστος και αλάνθαστος σε όλη τη σεζόν.

Η επιλογή του Κρόος είναι ξεκάθαρη, με αυτή του Παρέχο να τραβά συζήτηση. Κανείς όμως από το κέντρο της Μπαρτσελόνα δεν εντυπωσίασε φέτος, ενώ ο Ίσκο αγωνίστηκε μόλις 18 φορές ως βασικός, ενώ ο Μόντριτς 22. Πιο κοντά από όλους ήταν ο Ιγιαραμέντι που εντυπωσίασε στη Σοσιεδάδ φέτος, με τους Σαούλ, Καμάτσο, Μπρούνο Σοριάνο να ακολουθούν. Τ.Β.

O μετρονόμος της “βασίλισσας”, Τόνι Κρος, έβλεπε κάθε επίθεση της ομάδας του να περνάει από τα πόδια του και να μεταβιβάζεται με χειρουργική ακρίβεια σε πόδια συμπαικτών του, καθώς μόνο ο Ραφίνια και ο Ουμτιτί είχαν καλύτερο ποσοστό εύστοχης πάσας από το 92,2% του Γερμανού μέσου. Επιπλέον, ο 27χρονος ποδοσφαιριστής ολοκλήρωσε τη χρονιά με 12 ασίστ και 3 γκολ σε 9 συμμετοχές αποτελώντας στο δημιουργικό τομέα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ευρωπαϊκός σύλλογος. Γ.Π.

Αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του, άκρως χρήσιμος μπροστά και πίσω. Ο Γερμανός σταρ της Ρεάλ, είχε 29 συμμετοχές, 12 ασίστ και 3 τέρματα. Ο ”μετρονόμος” της ομάδας του Ζιντάν βοήθησε εκεί που χρειάστηκε, ήταν σε πολύ υψηλό -και σταθερό- επίπεδο ολόκληρη τη σεζόν, ενώ τελείωσε το πρωτάθλημα με ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων 92,2%! Τρομακτικό. Μ.Μ.

Δεξί χαφ:

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Τι να πούμε τώρα για τον Αργεντινό; Σε 34 αγώνες πέτυχε 37 τέρματα, έδωσε εννιά ασίστ και ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Τ.Β.

Φυσικά και δε θα έλειπε. Δε θα μπορούσε να λείπει. Δε γινόταν. Και πως να γίνει, όταν μετά από 34 ματς, ο απολογισμός του είναι: 37 γκολ και 12 ασίστ; Απίθανος. Εξωγήινος πραγματικός. Ο αστέρας των ”μπλαουγκράνα” έδωσε τεράστιες λύσεις στην ομάδα του, όταν το χρειάστηκε. Πέτυχε καθοριστικά γκολ (όπως το νικηφόρο στο ”Μπερναμπέου”), έδωσε ασίστ πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του, έκανε φοβερά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Παρόλο που τελικά δεν κατέκτησε τον τίτλο, είναι -ίσως- ο καλύτερος παίκτης του εφετινού Ισπανικού πρωταθλήματος. Μ.Μ.

Ο κάτοχος του φετινού χρυσού παπουτσιού στην Ευρώπη με την επίτευξη 37 τερμάτων στο ισπανικό πρωτάθλημα, πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με ελάχιστες εξαιρέσεις και ήταν ο άνθρωπος που με δύο γκολ του έκρινε τον αλησμόνητου μνήμης “Ελ Κλάσικο” του “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Αν και τη φετινή χρονιά, δεν είχε πολλούς συμπαραστάτες κατόρθωσε μέσω ατομικών ενεργειών που είχαν εκλείψει την περσινή χρονιά να μας θυμίσει σε όλους γιατί αποτελεί τον πιο προικισμένο και θεαματικό ποδοσφαιριστή στον πλανήτη τα τελευταία 8 χρόνια. Γ.Π.

Αριστερό εξτρέμ:

Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Δύο επιλογές είχαμε εδώ. Νεϊμάρ και Γκριεζμάν. Θα πάμε με τον Γάλλο ωστόσο αφού ήταν πιο ουσιαστικός και καθοριστικός για την ομάδα του, σε σχέση με τον Βραζιλιάνο, πετυχαίνοντας 16 τέρματα (τρία περισσότερα από τον Νεϊμάρ) ενώ είχε οχτώ ασίστ (τρεις λιγότερες). Τ.Β.

Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα)

Μπορεί ο..συνοδοιπόρος στου στο MSN, Λιονέλ Μέσι να ξεχωρίζει περισσότερο λόγω του αριθμού των γκολ του, ωστόσο ο Βραζιλιάνος έδειξε ότι έχει την ποιότητα και το ταλέντο, για να αποτελέσει άξιο διάδοχό του. Φόρεσε τη φανέλα των Καταλανών 30 φορές εφέτος, με συμμετοχή σε 28 γκολ της ομάδας του. Ο ίδιος πέτυχε 13, ενώ ”΄σέρβιρε” άλλα 15. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν καθοριστικός. Ο ”Νέι” ξεμπλόκαρε την ομάδα, όταν έλειπε ο Μέσι, ενώ με τις φαντεζί ενέργειές του, ξεσήκωνε φίλους και εχθρούς. Κέρδισε σεβασμό σε σχέση με προηγούμενα έτη, και σιγά-σιγά κερδίζει το ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Μ.Μ.

Παρόλο που για τα δεδομένα του πραγματοποίησε μία φτωχή χρονιά από πλευράς συγκομιδής γκολ ολοκληρώνοντας το ισπανικό πρωτάθλημα με μόλις 13 γκολ, ήταν για μία ακόμη χρονιά πολύ φιλικός με τους συμπαίκτες του, μοιράζοντας 15 ασίστ. Ωστόσο, η συνεισφορά του δεν περιορίζεται στα στατιστικά αλλά και στη συνεχή απασχόληση δύο και τριών αντιπάλων που τραβιούνταν πάνω του για να τον κλείσουν με αποτέλεσμα να κερδίζει πολλά φάουλ και πέναλτι μετά από μαρκαρίσματα που δεχόταν. Επιπλέον, σε πολλά παιχνίδια που οι “μπλαουγκράνα” στερούνταν ιδεών κατόρθωνε με το απρόβλεπτο παιχνίδι του να δημιουργήσει ρήγματα από την αριστερή πτέρυγα. Γ.Π.

Επιτελικός μέσος:

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Έκανε κακό ξεκίνημα, όμως έκλεισε εντυπωσιακά, έχοντας οχτώ τέρματα στις πέντε τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές. Έφτασε τα 25 γκολ σε 29 αγώνες. Τ.Β.

Ίσκο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Αποτέλεσε έναν από τους παίκτες κλειδιά για την πραγματοποίηση ενός εξαιρετικού δεύτερου γύρου από τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη σεζόν από τον πάγκο κατάφερε να πείσει τον Ζινεντίν Ζιντάν ότι αξίζει να πάρει φανέλα βασικού. Έτσι, αγωνιζόμενος συχνά στην κορυφή του ρόμβου της μεσαίας γραμμής, είχε ελευθερία κινήσεων με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη φετινή αγωνιστική περίοδο με 10 γκολ και 9 ασίστ σε 30 εμφανίσεις. Παράλληλα, πείστηκε ακόμα και να μαρκάρει προσφέροντας αμυντικές βοήθειες στον εκάστοτε οπισθοφύλακα του όταν η ομάδα του αμυνόταν σε σχηματισμό 4-4-2. Γ.Π.

Επιθετικός:

Λουίς Σουάρεζ (Μπαρτσελόνα)

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λιονέλ Μέσι και ο Σουάρεζ. Έφτασε στο double-double, έχοντας 13 ασίστ και 29 τέρματα και επανέλαβε το γεγονός πως είναι ίσως ο κορυφαίος στη θέση του. Τ.Β.

Το MSN λοιπόν, αποτελεί την επιλογή μου, για την τριάδα της επίθεσης. Ο τρίτος της παρέας, Λουίς Σουάρες, απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι είναι μεταξύ των 2-3 κορυφαίων επιθετικών του κόσμου. 29 γκολ και 15 ασίστ, σε 35 αγώνες με τη ”Μπάρτσα”. Νούμερα που προκαλούν ζαλάδα. Ο Ουρουγουανός, ικανός και με τα δύο πόδια, ικανός στο παιχνίδι στον αέρα, σωστός πασέρ και ”δολοφόνος” περιοχής, έμεινε πίσω μόνο από τον Μέσι στον πίνακα των σκόρερς, αλλά η γενική παρουσία του φέτος, κρίνεται…φανταστική! Μ.Μ.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Μπορεί να άργησε να πάρει μπρος αλλά ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος στις κρίσιμες τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος πήρε την ομάδα στις πλάτες του για να χαρίσει τον τίτλο στη “βασίλισσα”. Ειδικότερα, στις 4 τελευταίες συμμετοχές του σημείωσε 6 τέρματα ενώ τερμάτισε τη φετινή χρονιά βρίσκοντας δίχτυα 25 φορές και μετρώντας 6 ασίστ σε 29 εμφανίσεις. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, τη φετινή σεζόν παρουσιάστηκε πιο killer από ποτέ μέσα στο κουτί και παρά το γεγονός ότι ήταν λιγότερο θεαματικός, φάνηκε να έχει ωριμάσει πλήρως. Στη συγκεκριμένη θέση δε βρίσκεται ο Λουίς Σουάρεζ, επειδή παρόλο που σκόραρε περισσότερα γκολ (29), ήταν εξαφανισμένος σε πολλά κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς, χάνοντας κάποια ανεπανάληπτα τετ α τετ που δε δικαιολογούνται δεδομένης της εκτελεστικής του δεινότητας. Γ.Π.