Με αφορμή το κατόρθωμα του μπασκετικού Ολυμπιακού, αλλά και γενικότερα της αντίληψης που επικρατεί περί μη σημαντικότητας των χρημάτων, το Debut.gr προσπαθεί -με λίγα λόγια-  να εξηγήσει γιατί τα υψηλά μπάτζετ φέρνουν την ευτυχία, τόσο σε ποδόσφαιρο όσο και σε μπάσκετ. 

Μια από τις πιο συνηθισμένες κουβέντες των ανθρώπων που ασχολούνται με τα σπορ, είναι αν τα μπάτζετ παίζουν ρόλο στο ποιος θα πρωταγωνιστεί. Προσωπική εκτίμηση; Φυσικά και ναι. Παίζουν το ρόλο τους, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους (διαιτησία, ”βάρος” φανέλας κτλ). Ειδικά σε πρωταθλήματα και ”αγώνες σειράς”, υπερισχύει η πιο..πλούσια ομάδα. Πάντως, στα παιχνίδια ”μια κ’ έξω”, όπως οι τελικοί ή τα Final 4, οι ευχάριστες εκπλήξεις παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Τρανό παράδειγμα, ο μπασκετικός Ολυμπιακός, που τα τελευταία χρόνια έχει (για παράδειγμα) 4/4 (σε F4) κόντρα στην ΤΣΣΚΑ του υπερ-τριπλάσιου μπάτζετ. Και ο Παναθηναϊκός παλαιότερα. Γενικότερα πάντως, επικρατεί η λογική του ότι ”αυτός με τα περισσότερα λεφτά θα το πάρει”, αφού στις κανονικές περιόδους, την πρωτιά καταλαμβάνουν οι πιο ισχυροί οικονομικά.

Και στον ”βασιλιά των σπορ” όμως, συμβαίνει το ίδιο. Οι κυρίαρχοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στη χώρα μας, είναι ταυτόχρονα και οι πιο ”ατσαλάκωτοι”. Ο Ολυμπιακός μονοπωλεί την τελευταία εικοσαετία, ενώ εκτός συνόρων, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και Γιουβέντους βρίσκονται στα υψηλά ράφια. Σε όλα τα προηγμένα πρωταθλήματα, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ…βασιλέων. Βλέπουμε λοιπόν πως και στα δύο αυτά αθλήματα, οι οικονομικοί κολοσσοί βρίσκονται στο επίκεντρο, με την..”κατώτερη τάξη” να προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό σε κάθε πιθανή επιτυχία. Όπως ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, η Λέστερ στο αγγλικό πρωτάθλημα, η Μονπελιέ παλαιότερα στη Γαλλία. Ακόμη και στα μέρη μας, η Λάρισα στο…μακρινό 1988.Εξάλλου, αν -και- τα μπάτζετ δεν έπαιζαν το ρόλο τους, η πρωτιά στην Αγγλία για τις ”αλεπούδες”, θα ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά….