Το debut.gr αποχαιρετά έναν μεγάλο θρύλου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο οποίος χθες αποφάσισε να βάλει τέλος στην σπουδαία καριέρα του. Ο λόγος για τον εμβληματικό αρχηγό της Roma, Fransesco Totti.

Πολλές φορές συναντάμε πολύ μεγάλους αθλητές οι οποίοι καταφέρνουν να δεθούν όσο τίποτα με τις ομάδες τους και να αποτελούν κομμάτι της ιστορίας τους. Σπάνια όμως παίκτες οι οποίοι να αποτελούν κομμάτι της Πόλης τους. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες, στις 28 Μαΐου, όταν έγινε σαφές πως η συγκίνηση και η στεναχώρια για την αποχώρηση του Τόττι δεν κατέβαλε μόνο τον ίδιο και όσους παραβρέθηκαν στον Ολύμπικο αλλά σύσσωμο το ποδοσφαιρικό κοινό.

Ο 40χρονος μεσοεπιθετικός της Ρόμα πέτυχε ουκ ολίγα πράγματα στην καριέρα του. Σίγουρα πραγματικό κρίμα αποτελεί το γεγονός πως στα 24 έτη που υπηρέτησε την ομάδα του, κατάφερε να κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα την σεζόν 2000-2001. Αποτελεί γέννημα θρέμμα της Ρώμης αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά και της ομάδας της «αιώνιας πόλης» αφού σε αυτή αγωνίζεται από το 1989 σε ηλικία 13 ετών. Είχε προηγηθεί ένα τριετές πέρασμα από την άσημη Λοντζιάνι.

Ο «capitano» πραγματοποίησε 619 συμμετοχές με την φανέλα των «λύκων» και σε αυτές βρήκε δίχτυα 250 φορές. Το ντεμπούτο του το έκανε τον Μάρτιο του 1993. Έντεκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 19/12/2004 με τα δύο προσωπικά του τέρματα στον αγώνα ανάμεσα σε Ρόμα και Πάρμα, ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ομάδας του.

Η πιο παραγωγική αγωνιστική περίοδος της καριέρας του ήταν η σεζόν 2006-2007 στην οποία ο Τόττι «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα 26. Σε ό,τι αφορά την πορεία του με τα χρώματα της χώρας του, συμμετείχε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες ενώ με την «σκουάντρα αντζούρα» σημείωσε 58 συμμετοχές και 9 τέρματα.

Πάμε τώρα να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα όχι τόσο ποδοσφαιρικά αλλά περισσότερο συναισθηματικά τα οποία σίγουρα κατέχουν εξέχουσα θέση στο μυαλό και την καρδιά των οπαδών των «τζιαλορόσι». Ο αρχηγός τους έκανε πράξη την φράση «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Ουκ ολίγες φορές η ομάδα του και ο ίδιος έγιναν δέκτες αστρονομικών προτάσεων.

Κορυφαία όλων ήταν η πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία είχε κάνει γερό μπάσιμο ώστε να εξασφαλίσει την υπογραφή του. Πράγματι θα μπορούσε να έχει υπογράψει, να έχει μεταβεί στην Μαδρίτη, να αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης ομάδας στον κόσμο και να διεκδικεί κάθε χρόνο όλους τους τίτλους.Και όμως δεν το έκανε. Ο Φραντσέσκο προτίμησε να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του, να γίνει ο ηγέτης της και να κλείσει σε αυτήν την τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, η ποδοσφαιρική του διάθεση και κατάσταση δεν ήταν ίδια με παλαιότερα, παρέμεινε όμως μια εμβληματική μορφή για τα αποδυτήρια της Ρόμα και όσους παρευρίσκονται σε αυτά. Απόδειξη? Μα φυσικά το κλάμα του δικού μας Κώστα Μανωλά κατά την διάρκεια της χθεσινής βράβευσης του από την ομάδα μετά το πέρας του αγώνα με την Τζένοα και την επιτυχία τους να κατακτήσουν την δεύτερη θέση μετά την «μονομαχία» με την Νάπολι.

Ειδικά την φετινή χρονιά, έγινε πολύς λόγος για την σχέση του μεγάλου αρχηγού με τον προπονητή της ομάδας Λουτσιάνο Σπαλέτι σχετικά με την περιορισμένη χρησιμοποίηση του. Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των δύο ανδρών ουδέποτε υπήρξαν ιδιαίτερα καλές. Και ο Σπαλέτι πράγματι δεν τον χρησιμοποιούσε πολύ. Άλλωστε ο Τόττι είναι και σε μια ηλικία πλέον η οποία ποδοσφαιρικά δεν του επιτρέπει να έχει τις αντοχές που είχε και να προσφέρει αυτά που πρόσφερε.

Παρόλα αυτά, ο προπονητής του τον επαίνεσε λέγοντας πως είναι μια ιστορική προσωπικότητα για την ομάδα η οποία θέλει πολύ λεπτούς χειρισμούς ενώ ταυτόχρονα «κάλυψε» και τον εαυτό του αναφέροντας πως ο ίδιος έχει να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές προσωπικότητες εντός των αποδυτηρίων.

Συμπερασματικά, ο Φραντσέσκο Τόττι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ιταλούς ποδοσφαιριστές-για πολλούς ο κορυφαίος- και μια εμβληματική μορφή για την Ρόμα που όμοια της ίσως να μην υπάρξει ποτέ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο το μεγαλείο του Τόττι δεν φαίνεται από την αγάπη των οπαδών της Ρόμα αλλά από τον απέραντο σεβασμό εκείνων της Λάτσιο. Καλά ακούσατε! Η «αιώνια» αντίπαλος της Ρόμα σε μια κίνηση ποδοσφαιρικού πολιτισμού ευχαρίστησε με πανό σε αγώνα της ομάδας τον αρχηγό της Ρόμα για τα όσα προσέφερε στο Ιταλικό ποδόσφαιρο. Εμείς να του ευχηθούμε καλή συνέχεια στην ζωή του και να τον ευχαριστήσουμε για τα όσα πρόσφερε και όντας τυχεροί είδαμε.

Addio Capitano