Το Debut.gr, κάνει αναδρομή στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Μπάγερν Μονάχου που σήμανε την τριετή κυριαρχία της ομάδας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου.

H Mπάγερν Μονάχου, συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως ποδοσφαιρικές δυνάμεις και όχι άδικα. Με 27 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 3 Παγκόσμια Συλλόγων θα χρειάζεται αρκετό χώρο για να χωρέσει όλα αυτά στην τροπαιοθήκη της.

Η αρχή, έγινε το 1932 με το πρώτο πρωτάθλημα, ενώ η πρώτη της Ευρωπαϊκή επιτυχία, ήρθε τη σεζόν 1973/74 και σήμανε την αρχή της  – σύντομης – κυριαρχίας της στο συγκεκριμένο θεσμό.

Συγκεκριμένα, έχοντας αποκλείσει ομάδες όπως η Δυναμό Δρέσδης και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, αντιμετωπίζει την Ούγγρικη Ούιπεστ στα ημιτελικά την οποία “καθαρίζει” σχετικά εύκολα με συνολικό σκορ 4-1.

Στον τελικό, την περίμενε η Ατλέτικο Μαδρίτης που είχε αποκλείσει σε μία σπουδαία σειρά αγώνων την Σέλτικ με σκορ 2-0. Οι τελικοί τότε ήταν διπλοί σε περίπτωση ισοπαλίας. Τότε ο μεγάλος αγώνας διεξήχθη στο, γνωστό από την τραγωδία λίγα χρόνια αργότερα, Χέιζελ στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο παιχνίδι, παρουσία 49.000 φιλάθλων, ολοκληρώνεται χωρίς γκολ και οδηγείται στην παράταση. Εκεί, η Ατλέτικο, στον πρώτο Ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της σκοράρει πρώτη στο 114′ με τον αείμνηστο Λουίς Αραγονές και είναι μια “ανάσα” από το πολυπόθητο τρόπαιο.

Όμως οι Γερμανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε μετά από χρόνια ο Γκάρι Λίνεκερ. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, ο Χανζ – Γκιόργκ Σβάρζενμπεκ, σκοράρει ισοφαρίζοντας σε 1-1 “παγώνοντας” τους “ροχιμπλάνκος” για τα καλά.

Στον επόμενο τελικό, δύο ημέρες αργότερα στις 17 Μαΐου του 1974 η ψυχολογία των δύο αντιπάλων είναι ακριβώς αντίθετη. Από τη μία η ενθουσιώδης Μπάγερν που μετά το γκολ στο 120′ έστειλε το ματς σε επανάληψη και από την άλλη, η απογοητευμένη Ατλέτικο που είδε το τρόπαιο να της “γλιστρά” μέσα από τα χέρια στην τελευταία φάση του ματς.

Ο δεύτερος αγώνας ξεκινά καλύτερα για την Μπάγερν που “ανοίγει” το σκορ με τον Ούλι Χένεςν στο 28′. Η Ατλέτικο προσπάθησε να αντιδράσει όμως δεν κατάφερε κάτι. Στο 58′ ο Γκερντ Μίλερ με ένα φοβερό σουτ “γράφει” το 2-0, για να κάνει ο ίδιος και το 3-0 στο 71ο λεπτό. Το σκορ, “έκλεισε” ο Χένες με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο 83′ δίνοντας πανηγυρικά την κούπα στην ομάδα του.

Η απογοήτευση “καταπλάκωσε” την Ατλέτικο που δεν άντεξε δεύτερη σερί υπέρβαση και αρκέστηκε στην δεύτερη θέση. Η ίδια ιστορία “παίχτηκε” σε επανάληψη το 2014 στη Λισαβόνα όταν η Ρεάλ ισοφάρισε στο 94′ και της πήρε τον τίτλο μέσα από τα χέρια.

Το τρόπαιο του 194, σήμανε την αρχή της κυριαρχίας της Μπάγερν που κράτησε μέχρι το 1976. Οι Βαυαροί, πήραν τρείς συνεχόμενες χρονιές το Κύπελλο Πρωατθλητριών, νικώντας το 1975 2-0 την Λιντς στο Παρίσι και την επόμενη σεζόν 1-0 την Σεντ – Ετιέν στη Γλασκόβη.

Aπό τότε, η Μπάγερν δεν κατάφερε να πάρει ξανά τρόπαιο μέχρι το 2001 στα πέναλτι με 5-4 στο Μιλάνο κόντρα στη Βαλένθια, ενώ όπως φαίνεται η μοίρα της επιφύλασε άσχημο παιχνίδι το 1999 καθώς το 1999 στο Καμπ Νου, έχασε την κούπα με τρόπο παρόμοιο με του 1974 αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο γκολ στο 91′ και στο 93′ την έριξε στο καναβάτσο.

Μετά το 2001, η Μπάγερν πήρε το 5ο και τελευταίο της – μέχρι στιγμής – Τσάμπιονς Λιγκ στο 2013 στο Γουέμπλει κόντρα στην Ντόρτμουντ με γκολ του Ρόμπεν στα τελευταία λεπτά.

Μάλλον το έχει η μοίρα της στο τέλος να κρίνονται όλα…