Πέρασαν κιόλας 32 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάς Βερόνα μπήκε στο κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ιταλία.

Η ιστορία της θα μπορούσε να πει κανείς πως θυμίζει εκείνη της Λέστερ. Της Ιταλίας. Την δεκαετία του ’80.

Ναι μεν η Ελλάς Βερόνα πάντα ήταν μία ομάδα με ιστορία και αρκετούς φιλάθλους στη γείτονα χώρα, αλλά, ποτέ της δεν μπορούσε με τις σωστές προϋποθέσεις στα… σαλόνια.

Κάτι που φάνηκε από τα πρώτα της βήματα στο χώρο του ιταλικού ποδοσφαίρου μιας και μπορεί να ιδρύθηκε μόλις το… πρόσφατο 1903, αλλά, το 1929 ήταν μέλος της νεοσύστατης, τότε, Σέριε Β.

Αλλά φαίνεται πως της Ελλάς Βερόνα της άρεσε αρκετά η κατηγορία. Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι παρέμεινε σε εκείνη για -σχεδόν- τριάντα ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή ως το 1957. Όμως η χαρά κράτησε λίγο, αφού την επόμενη κιόλας σεζόν υποβιβάστηκε κιόλας.

Παρόλα αυτά το 1968 και έπειτα η ομάδα της Βερόνα είχε “ψηλώσει” και έτσι τις περισσότερες σεζόν τις έβγαζε στη Σέριε Α, χωρίς να βγάλει… μάτια ή να κερδίσει κάποια διάκριση/ τίτλο.

Η ομάδα των… disco!

Την δεκαετία του ’80 δύο πράγματα είχαν μεγάλη πέραση και στη συνέχεια πέρασε η “μπογιά” τους.

Το πρώτο είναι η μουσική ντίσκο και το δεύτερο η Ελλάς Βερόνα που είχε δύο εμφανίσεις σε τελικούς (1983 και 1984), χωρίς όμως να κατακτήσει τη κούπα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε τερματίσει τέταρτη. Πράγματα ασυνήθιστα για έναν σύλλογο βγαλμένο από πολύ χαμηλά.

Ωστόσο, όλα (μα όλα) έμελλε να αλλάξουν στην αρχή της σεζόν 1984- 1985. Η Βερόνα, τότε, είχε μία επίθεση “φωτιά” με τους Πρέμπεν Έλκιερ Λάρσεν και Τζιουσέπε Γκαλντερέσι να μην σταματάνε να σκοράρουν και να κάνουν πολύ εύκολη τη ζωή της Ελλάς Βερόνα.

Τελικά στις 12 Μαΐου του 1985 και μετά από μία ισοπαλία με την Αταλάντα με σκορ 1-1 η Ελλάς Βερόνα πήρε το πρώτος της πρωτάθλημα.

Κάτι που δεν έχει ξανακάνει ως σήμερα και δεν ξέρουμε αν στο μέλλον θα μπορέσει και πάλι να αναβιώσει την εποχή των… disco που πλέον φαντάζουν ξεπερασμένη εικόνα.