Το Debut.gr υμνεί μία από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού βόλεϊ, τον ΠΑΟΚ.

Μία από τις πλέον ανερχόμενες και νέες δυνάμεις, η οποία δείχνει να αναπτύσσεται στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ τα τελευταία τρία χρόνια ακούει στο όνομα του ΠΑΟΚ, που σε τρία χρόνια μετράει ισάριθμες κατακτήσεις πρωταθλημάτων και ένα νταμπλ.

Η αλήθεια είναι πως και προ ετών ο Φοίνικας Σύρου είχε έρθει στο προσκήνιο αφού ανέβηκε… τρένο τις κατηγορίες και βρέθηκε μέχρι και τους τελικούς της Α1 εναντίον του Ηρακλή. Το σκορ ήταν στο 2-2 και απέμενε ένα μόνο παιχνίδι στην Μίκρα το οποίο αναβλήθηκε εξαιτίας της εισόδου υπεράριθμων οπαδών στο γήπεδο. Εν τέλει, ο Φοίνικας δεν δέχτηκε να κατέβει στον πέμπτο τελικό και το πρωτάθλημα στα χαρτιά κατέκτησε ο Ηρακλής.

Για να επανέλθουμε όμως στα του ΠΑΟΚ, την αγωνιστική περίοδο 2014- 2015 η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να εκτινάξει τον προϋπολογισμό με στόχο την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας της στον χώρο του βόλεϊ. Και το έκανε! Ο «δικέφαλος» του βορρά ενέταξε στο δυναμικό του παίκτες μεγάλης αξίας όπως ο Βασίλης Κουρνέτας(πρώην σημαία του Ολυμπιακού), τον εκπληκτικό διαγώνιο Γκόμεζ(πρώην παίκτης Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού), τον πολύ καλό Βραζιλιάνο κεντρικό Ρανγκέλ, τον υπερηχητικό Κουβανό ακραίο Χιμένεζ και τον πολύ έμπειρο και μετρ στην υποδοχή Ισραηλινό ακραίο Σαφράνοβιτς.

Αντίπαλο δέος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν, ο κάτοχος των περισσότερων πρωταθλημάτων στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, Ολυμπιακός. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός πως διέθετε πολύ καλούς παίκτες (Προύσαλης, Χριστοφιδέλης, Στεφάνου) εντούτοις δεν είχε την ίδια δίψα για διάκριση. Σίγουρα αυτό ήταν κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της ιστορίας.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ προϊόντος του χρόνου απέκτησε τρομερή χημεία και υπήρχαν αρκετές φορές μέσα στην συγκεκριμένη περίοδο που έπαιξε κατηγορηματικό και αδιαμφησβήτητο βόλεϊ. Ένας ακόμη σημαντικός παίκτης της ομάδας του ΠΑΟΚ ήταν και ο λίμπερο Γκαράς(πρώην λίμπερο της Λαμίας) ο οποίος έδεσε «γλυκά» την πίσω ζώνη. Το πρώτο «μπαμ» γίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το οποίο διοργανώθηκε στην Σύρο. Εκεί, ένας σαφώς ανώτερος σε όλα τα επίπεδα ΠΑΟΚ αλλά κυρίως σε μπλοκ και επίθεση καταφέρνει να λυγίσει σχετικά εύκολα τον Ολυμπιακό και με 3-1 σετ να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του.

Στον Ολυμπιακό, η μόνη επιλογή ήταν η ανασύνταξη και η προετοιμασία για το εκ νέου αντάμωμα των ομάδων στους τελικούς του πρωταθλήματος. Κάτι τέτοιο έγινε πράξη και ο πρώτος στην κανονική περίοδο ΠΑΟΚ αφού ξεπέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟ στους ημιτελικούς, υποδέχθηκε με πλεονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό και με στόχο να πάρει το πρωτάθλημα.

Το «Παλατάκι» ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ο κόσμος της ομάδας έβραζε και κάπως έτσι και πάλι σχετικά εύκολα ο ΠΑΟΚ έκανε το 1-0 με 3-0 σετ. Επόμενο παιχνίδι και σίγουρα πιο δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, ο δεύτερος τελικός στο Ρέντη. Πράγματι ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση και σε ένα πραγματικό ντέρμπι η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να φύγει αλώβητη από το Ρέντη με 2-3 σετ και το 2-0 στις αποσκευές της. Τρίτο και τελευταίο ραντεβού και πάλι στην Θεσσαλονίκη. Ήταν από τα παιχνίδια που λέμε ότι δεν χάνονται. Και ο ΠΑΟΚ δεν το έχασε, κέρδισε με 3-0 εύκολα τον Ολυμπιακό και πήρε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα.

Η επόμενη σεζόν(2015-2016) βρήκε την ομάδα του ΠΑΟΚ πληγωμένη από την φυγή του Γκόμεζ. Ωστόσο, στο μεταγραφικό κομμάτι η ομάδα της Θεσσαλονίκης  «έκλεψε» και πάλι την παράσταση αφού οι μεταγραφές των Σεπέδα, Γιαμπλόνσκι και τον κορυφαίο Αμερικάνο κεντρικό Λι. Ταυτόχρονα, στο «Παλατάκι» έμειναν οι έμπειροι Κουρνέτας, Γκαράς και Σμαραγδής. Βασικός αντίπαλος παρέμεινε ο Ολυμπιακός ο οποίος επιχείρησε μια κατά τα άλλα επιβεβλημένη ανανέωση. Στο Λιμάνι ήρθαν παίκτες νεαροί όπως οι Έγκλεσκαλνς, Τσουκ, ο λίμπερο Ταμπουρατζής αλλά και πιο έμπειροι όπως ο Όγκουρτσακ και ο Σπίνου.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ δυναμικά την σεζόν κατακτώντας τόσο το Λικγ Καπ όσο και το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον ΠΑΟΚ σε τελικό και ημιτελικό αντίστοιχα ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε και την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου που του έδινε το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει των ημιτελικών μιας και η ομάδα της Θεσσαλονίκης τερμάτισε τέταρτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Πολλές φορές λέμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται κάτι το οποίο έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Με το καλημέρα η ομάδα του Καλμαζίδη έκανε «break» στην έδρα των «ερυθρολεύκων» επικρατώντας με 1-3. Η σειρά συνεχίστηκε στου Ρέντη όπου ο ΠΑΟΚ ενώ βρέθηκε να χάνει με 2-0 κατάφερε να κάνει μια επική ανατροπή και να φύγει νικητής με 2-3 και 0-2 στις νίκες.

Η σειρά μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη και όπως ήταν λογικό όλοι περίμεναν να εξελιχθεί το παιχνίδι σε φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως ο Ολυμπιακός αντέδρασε και νικώντας στο ται-μπρεικ μείωσε σε 2-1. Τέταρτος και τελευταίος τελικός και πάλι στο γήπεδο του ΠΑΟΚ μπροστά σε ένα κοινό το οποίο «έβραζε». Το 22-25 του πρώτου σετ πάγωσε του πάντες ωστόσο η ομάδα του ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο μετρ στην υποδοχή Γιαμπλόνσκι και ένας εκπληκτικός σε επίθεση και μπλοκ Σεπέδα. Το ματς καθ’ όλη την διάρκεια του είναι ισορροπημένο όμως ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στα σημεία κέρδισε με 3-1 και πήρε με το ίδιο σκορ νικών το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η φετινή αγωνιστική περίοδος για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε με ταραχώδη τρόπο. Το καλοκαίρι και ενώ είχε «κλείσει» την μεταγραφή του πασαδόρου της Εθνικής Κούβας ενώ ταυτόχρονα διαπραγματευόταν και την παραμονή του Σεπέδα, οι δύο τους πήραν μέρος σε σεξουαλικό σκάνδαλο, προφυλακίστηκαν και ως εκ τούτου δεν εντάχθηκαν ποτέ στο δυναμικό της ομάδας.

Οι δυσκολίες όμως φαίνεται πως κάθε χρόνο πεισμώνουν ακόμα περισσότερο τους διοικούντες το ΤΑΑ γι’ αυτό και προχώρησαν σε ηχηρές απαντήσεις προς όσους πίστευαν πως το εγχείρημα των δύο προηγούμενων χρόνων κόντευε να τιναχτεί στον αέρα. Στην ομάδα εντάχθηκε ο έμπειρος πασαδόρος Πέτκοβιτς, γύρισε ο Σαφράνοβιτς ενώ η μεγάλη μεταγραφή άκουγε στο όνομα Αμαράλ Ντάντε.

Κι όμως. Καλά διαβάσατε. Ένας εκ των μεγαλύτερων ακραίων στο κόσμο -αν όχι ο καλυτερος- έστω και σε ηλικία 37 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας.

Η χρονιά δεν εξελίχθηκε καλά αφού ο ΠΑΟΚ έχασε και πάλι Λιγκ Καπ και Κύπελλο Ελλάδας από τον Ολυμπιακό σε τελικό και ημιτελικό αντίστοιχα ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει τον μεγάλο του αντίπαλο ούτε στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση της ομάδας πήρε μια γενναία απόφαση, αυτή της απομάκρυνσης του πρωτομάστορα όλων των επιτυχιών, Γιάννη Καλμαζίδη.

Το ραντεβού με τον Ολυμπιακό δόθηκε για μια ακόμη χρονιά στους τελικούς της Volleyleague με τον Ολυμπιακό του Αγκάμεζ αν μη τι άλλο να έχει πάρει τον αέρα των πρωταθλητών όλη την χρονιά. Η σειρά των τελικών ξεκίνησε άσχημα για τον ΠΑΟΚ αφού μετά από μια άσχημη εμφάνιση στο Ρέντη έχασε 3-0 και βρέθηκε πίσω με 1-0 στις νίκες. Η σειρά μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ να κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση και να κερδίζει αυτός με 3-0 τον Ολυμπιακό και να ισοφαρίζει σε 1-1. Το τρίτο ματς και πάλι στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» αποτέλεσε μια πραγματική μάχη μεταξύ των δύο αντιπάλων. Ο ΠΑΟΚ πιο ψύχραιμος στα κρίσιμα σημεία κατάφερε να κερδίσει στο ται-μπρεικ και να κάνει το 1-2 στις νίκες.

Το τέταρτο παιχνίδι όπως πάντα έκρυβε εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός κάνοντας εκπληκτικό πέρασμα από την έδρα του ΠΑΟΚ με τον Αγκάμεζ να έχει 24 πόντους και 68% στην επίθεση, κέρδισε 0-3 και επέστρεψε για ένα ματς-φωτιά στο Ρέντη. Εκεί μίλησε όμως η εμπειρία ορισμένων παικτών του ΠΑΟΚ. Το ματς ήταν πραγματικό ντέρμπυ στα τρία πρώτα σετ. Το σκορ ήταν 1-1 και φαινόταν ότι όποιος έπαιρνε το τρίτο σετ θα ήταν και ο τελικός νικητής. Εκεί, εμφανίστηκε ο Άμαραλ Ντάντε ο οποίος από το 20-20, έπαιζε μόνος εναντίον του Ολυμπιακού. Τελικό σκορ; 22-25 και 1-2 ο ΠΑΟΚ. Το τελευταίο σετ ήταν παράσταση για ένα ρόλο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης η οποία κατάφερε να κάνει το 1-3 στο παιχνίδι και το 2-3 στην σειρά των τελικών και να πάρει το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του αντιπάλου της κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ.

Το σίγουρο είναι πως το «φαινόμενο» ΠΑΟΚ δεν θα είναι παροδικό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει χρήματα, όραμα, στόχους και παίκτες για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Ελπίζουμε στην ενδυνάμωση και των υπόλοιπων αντιπάλων ώστε το προϊόν που ονομάζεται ελληνικό βόλεϊ να αναβαθμίζεται συνεχώς.