Το Debut.gr βάζει το μικροσκόπιο τη σπουδαία πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία και κέρδισε για τέταρτη φορά σε φάση Final 4.

Τι να πει κανείς γι’ αυτό που έζησε ο φίλαθλος κόσμος χθες το απόγευμα? Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει μια ακόμα ανατροπή από αυτές που λέμε ότι δεν γίνονται και με το τελικό 78-82 να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Euroleague στον οποίο θα αντιμετωπίσει την «οικοδέσποινα» Φενερμπαχτσέ.

Όντας πιο ήρεμοι και ψύχραιμοι πλέον, έχει μεγάλη αξία να σκιαγραφήσουμε την εξέλιξη του αγώνα για να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος του εκπληκτικού comeback της ομάδας του Σφαιρόπουλου.

Τα πρώτα τρία λεπτά της πρώτης περιόδου ήταν πάνω-κάτω αυτό που περίμεναν όλοι. Η ΤΣΣΚΑ μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και βρέθηκαν προηγούμενοι με 7-2 με τον Ολυμπιακό να μην έχει λύσεις στην επίθεση και να είναι διστακτικός. Η ομάδα του Πειραιά όμως αποφάσισε πως δεν θα αφήσει τους Ρώσους να ξεφύγουν από νωρίς και με πόντους του Πρίντεζη και του Παπανικολάου βρέθηκε μπροστά με 7-9. Η ομάδα του Ιτούδη όμως ανέκτησε και πάλι τα ηνία του αγώνα και ξέφυγε με 9 πόντους(18-9) 4 λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός όμως με κύριο εκφραστή των επιθέσεων του τον Πρίντεζη κατάφερε να «μαζέψει» την διαφορά και να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 18-12.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με την ΤΣΣΚΑ σταθερά μπροστά στο σκορ και τον Ολυμπιακό να πλησιάζει στους δύο πόντους(22-20) με τρίποντο του Μάντζαρη. Η «ρωσική αρκούδα» με ένα σερί 8-0 προηγήθηκε με 30-20 3.39 πριν από το τέλος του ημιχρόνου και το παιχνίδι έμοιαζε να ξεφεύγει. Ο Πρίντεζης με τρίποντο έδωσε τεράστια ανάσα στην ομάδα του Πειραιά όμως κάπου εκεί ξύπνησε το δολοφονικό ένστικτο του Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος με 3 διαδοχικά τρελά τρίποντα έστειλε την διαφορά στο +13 (40-27) στα 40 δευτερόλεπτα πριν το ημίχρονο. Οι «πειραιώτες» όμως αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα από νωρίς με τρίποντο του Μάντζαρη και buzzer beater του Αγραβάνη μείωσαν σε 40-33 και πήραν την απαραίτητη ψυχολογική δύναμη ενόψει του δευτέρου μέρους.

Στην Τρίτη περίοδο εμφανίστηκε στο παρκέ ένας σεληνιασμένος Παπανικολάου ο οποίος με τρία τρίποντα, ένα δίποντο και πάθος στην άμυνα «κρατούσε» τον Ολυμπιακό σε μια σχετικά  διαχειρίσιμη διαφορά από την ΤΣΣΚΑ(60-51). Τα όσα δεν έκανε ο Σπανούλης-μέχρι εκείνη την στιγμή- αποφάσισαν να κάνουν οι Μάντζαρης και Αγραβάνης με τρία διαδοχικά τρίποντα το τελευταίο εκ των οποίων ήταν buzzer του περιστεριώτη γκαρντ μπροστά στον Όγκουστιν. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την τέταρτη περίοδο με 4 πόντους πίσω (64-60).

Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να παίξουν τα ρέστα τους με σκοπό να προκριθούν στον τελικό γι’ αυτό και «έσφιξαν» την άμυνα τους. Και κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα φαντάσματα της ΤΣΣΚΑ με πρώτο αυτό του Σπανούλη ο οποίος περίμενε καρτερικά να έρθει η ώρα του. Με ένα εκπληκτικό drive κέρδισε 4 παίκτες των Ρώσων και μείωσε σε 65-64.  Η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε και πάλι με τέσσερις για να έρθει ο Γκριν με τρίποντο να μειώσει σε 69-67. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πήγε στο ένας με έναν με τον Όγκουστιν, έμεινε στον αέρα και ισοφάρισε σε 69-69. Έκανε και πάλι το ίδιο για την ισοφάριση σε 71-71 και κάπου εκεί ξεκίνησε η παράνοια.

Ο Λαρισαίος γκαρντ με ένα απίθανο τρίποντο από τα 8 μέτρα μπροστά στον Κριάπα έδωσε προβάδισμα με 73-74 στην ομάδα του ενώ λίγο αργότερα με εκπληκτική ασίστ ο Μπιρτς σε άλει –ουπ κάρφωμα έκανε το 73-76. Στο 1.06 πριν το φινάλε ο Τεόντοσιτς με νέο τρίποντο ισοφάρισε σε 76-76 και προσωρινά τρόμαξε τους πάντες. Μόνο που στην λέξη «πάντες» δεν συμπεριλαμβάνεται η ομάδα του Ολυμπιακού.

Ο Eric the gunner Green, αποφάσισε πως ήθελε και αυτός να βάλει την σφραγίδα του στο παιχνίδι, απομόνωσε τον Κριάπα και με ένα εκπληκτικό τρίποντο ουσιαστικά «καθάρισε» την ΤΣΣΚΑ στα 46.2 δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης.

Ο Τεόντοσιτς οδηγήθηκε στην γραμμή της φιλανθρωπίας, έχασε μια βολή και το σκορ έγινε 77-79. Εν συνεχεία ο Σπανούλης έδωσε την μπάλα στον Πρίντεζη, εκείνος έκανε το λειπ-απ, ο Χαινς όμως τον έκοψε αντικανονικά. Στην εξέλιξη της φάσης ο Παπανικολάου έχασε το τρίποντο και ο Ολυμπιακός παραλίγο να βρεθεί πίσω στο σκορ αν ο Τεόντοσιτς δεν γινόταν μοιραίος, χάνοντας τρίποντο στον αιφνιδιασμό.

Οι ¾ βολές που πέτυχε ο Ολυμπιακός από τα φάουλ των παικτών της ΤΣΣΚΑ ήταν εκείνες που διαμόρφωσαν το τελικό 78-82 και έδωσαν στην ομάδα του Πειραιά την πρόκριση.

Όπως φαίνεται λοιπόν από όλα τα παραπάνω, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έκανε παραπάνω από μια ανατροπές χθες, η τελευταία εκ των οποίων ήταν ολοκληρωτική. Θα κρατήσουμε όμως δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Η πρώτη είναι του Patrick Young ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου δήλωσε πως «είναι ενοχλητικό αυτό που κάνει ο Σπανούλης». Η δεύτερη είναι των προέδρων του Ολυμπιακού οι οποίοι δήλωσαν πως « τις ομάδες δεν τις κάνουν τα χρήματα». Πράγματι ο Ολυμπιακός χθες έστειλε στο καναβάτσο μια ομάδα με προϋπολογισμό 42.000.000 ευρώ ενώ ο ίδιος διαθέτει αντίστοιχο με 10.000.000.

Σε τέτοιου είδους παιχνίδια όμως ρόλο εκτός από τα λεφτά παίζουν η φανέλα, οι προσωπικότητες, η άρνηση για ήττα και η ταυτότητα των ομάδων. Όχι πως η ΤΣΣΚΑ δεν διαθέτει τα παραπάνω, απλώς ο Ολυμπιακός της έχει πάρει τον αέρα.

Προσωπικά δεν γνωρίζω αν η ομάδα του Πειραιά το κάνει όλο αυτό επίτηδες. Σίγουρα όμως δείχνει πως στην πραγματικότητα το αουτσάιντερ στα παιχνίδια με τους Ρώσους δεν θα έπρεπε να θεωρούνται οι ίδιοι. Επόμενο βήμα και τελευταίο για την ομάδα των θαυμάτων είναι ο τελικός μέσα στην Τουρκία εναντίον της πολύ δυνατής Φενέρ του Ζοτς.

Σε έναν τελικό όλα είναι πιθανά όμως. Η Φενέρ διαθέτει πολύ καλούς και έμπειρους παίκτες με ισχνό ροτέισον όμως, δίψα για διάκριση και πάθος. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει να παίξει και ότι για να κατακτήσει τον τίτλο πρέπει αφήσει την ψυχή του στο παρκέ. Το αν θα το κάνει ή όχι είναι κάτι που θα το μάθουμε την Κυριακή το βράδυ.

Σίγουρα όμως απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια και ότι το πάθος και η θέληση για να πετύχεις τους στόχους σου είναι στοιχεία άκρως απαραίτητα. Εμείς του ευχόμαστε να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Και να μην γίνει όμως, είναι τόσα πολλά αυτά που έχει πετύχει τα οποία δεν σβήνονται από το μυαλό και την καρδιά των φιλάθλων.