Πίσω στο 1985, το Debut.gr θυμάται τη μεγάλη νίκη της Έβερτον απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

«… και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Έτσι είχε καταλήξει η γνωστή ρήση του Γκάρι Λίνεκερ με αφορμή την εύνοια που έχουν από κάποιες ανώτερες δυνάμεις όπως η Τύχη και η Μοίρα σε πολλούς κρίσιμους αγώνες οι ομάδες από την χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως ο πάλαι ποτέ αστέρας της Λέστερ δεν έχει άδικο. Είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο, οι Γερμανοί έχουν βρεθεί να πρωταγωνιστούν σε πολλές ιστορικές ανατροπές. Αλλά το ποδόσφαιρο εκτός από ένα πανέμορφο άθλημα, δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι και στα παιχνίδια ποτέ δεν είναι το ίδιο άτομο μονίμως… τυχερό.

Έτσι και στην περίπτωση της στρογγυλής θεάς, έχουν υπάρξει στιγμιότυπα που η τύχη έχει γυρίσει την πλάτη σε γερμανικές ομάδες και τις έχει αφήσει να βρεθούν προ εκπλήξεως και μάλιστα κάποιες φορές με σκυμμένο το κεφάλι. Μία από αυτές έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου του μακρινού 1985 στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ στην Αγγλία. Η Έβερτον υποδεχόταν τη Μπάγερν Μονάχου για τον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και έμελλε να ζήσει μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές της νύχτες.

Το ματς που θα έκρινε τα πάντα

Τα «ζαχαρωτά» είχαν καταφέρει να περάσουν αλώβητα από το Μόναχο και την έδρα της Μπάγερν, με την οποία είχαν αναδειχθεί ισόπαλα με 0-0 δίνοντας χαρακτήρα τελικού στην αναμέτρηση της Αγγλίας. Ήταν άλλωστε τα δύο φαβορί της διοργάνωσης και θεωρητικά όποιος επιβίωνε από τη μεταξύ τους σύγκρουση είχε το μεγάλο προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου.

Στα προημιτελικά, αμφότερες οι δύο ομάδες είχαν επικρατήσει με επιβλητικό τρόπο των αντιπάλων τους, με τη μεν Μπάγερν να πετάει έξω την επίσης σπουδαία Ρόμα και την Έβερτον να προσπερνά το εμπόδιο της αξιόμαχης Φορτούνα Σίταρντ.

Η ώρα του μεγάλου αγώνα είχε φτάσει. Τα λεπτά στο ρολόι του «Γκούντισον Παρκ» κυλούσαν και οι δύο ομάδες έβγαιναν από τα αποδυτήρια. Ο αρχηγός των «ζαχαρωτών», Κέβιν Ράτκλιφ, προηγείτο των συμπαικτών του καθώς οι δύο ενδεκάδες πατούσαν στο χορτάρι. Οι απαραίτητες χειραψίες ανταλλάσσονται, οι παίκτες παίρνουν τις θέσεις τους στο γήπεδο και ο κόσμος στις κερκίδες ζητά να πέσουν… κορμιά στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ρέφερι της αναμέτρησης βάζει τη σφυρίχτρα στο στόμα και δίνει ζωή στον αγώνα. Η Έβερτον ξεκινάει το παιχνίδι πολύ πιο δυναμικά, καταφέρνει να κλείσει τη Μπάγερν στην περιοχή της και από τα πρώτα κιόλας λεπτά δημιουργεί αξιόλογες φάσεις για γκολ. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος της αφού πολλές ευκαιρίες της σπαταλήθηκαν χωρίς να αξιοποιηθούν.

Κόντρα στη ροή του αγώνα και με τους γηπεδούχους να ελέγχουν την κυκλοφορία της μπάλας σε όλο το διάστημα, η Μπάγερν καταφέρνει να βρει το δρόμο για τα δίχτυα. Η αδράνεια στην άμυνα της Έβερτον έδωσε την ευκαιρία στον Χένες να μπει στη φάση και να δώσει το προβάδισμα στους Βαυαρούς στο 37ο λεπτό του αγώνα.

Το «Γκούντισον Παρκ» βυθίζεται στη σιωπή για λίγα δευτερόλεπτα. Και πως θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά άλλωστε; Η Έβερτον πλέον χρειάζεται δύο γκολ για να περάσει στην επόμενη φάση αφού ακόμα και το 1-1 έδινε το εισιτήριο στην ομάδα του Μονάχου.

Οι έντεκα του Κένταλ όμως δεν θα τα παρατούσαν τόσο εύκολα. Δεν είχαν συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο του αποκλεισμού. Θα τα «άκουγαν» στην ανάπαυλα από τον προπονητή τους, θα έβγαιναν ξανά στο χορτάρι και θα έδιναν ακόμα και την ψυχή τους για να προκριθούν στον τελικό. Και έτσι έγινε.

Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, η Έβερτον έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ο Στίβεν τροφοδότησε όμορφα τον Γκρέι και εκείνος με τη σειρά του «έφτιαξε» τον Σαρπ, με τον τελευταίο να νικάει τον Πφαφ για το 1-1.

Το παιχνίδι έχει ξανά ενδιαφέρον. Η Μπάγερν διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα αλλά η ψυχολογία είναι μαζί με την ομάδα του Λίβερπουλ. Περίπου πενήντα χιλιάδες υποστηρικτές της Έβερτον φωνάζουν για την ομάδα τους, ωθόντας τη στο γκολ που θα της χάριζε την πρόκριση.

Ο Ούντο Λάτεκ όμως δεν θα παρέδιδε τα όπλα. Ήξερε πως αργά ή γρήγορα, η Έβερτον θα ισοφάριζε και είχε προετοιμάσει την ομάδα του για κάθε ενδεχόμενο. Σχεδόν όλοι οι παίκτες της Μπάγερν αμύνονται. Η ασφυκτική πίεση των γηπεδούχων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Οι Βαυαροί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν κλειστούς τους διαδρόμους προς τα καρέ του Πφαφ.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 75′. Η Μπάγερν αγωνίζεται με δέκα λόγω τραυματισμού του Έντερ και η Έβερτον δεν αργεί να εκμεταλλευτεί την αριθμητική της υπεροχή. Σε μία από τις γνωστές μπαλιές του, ο Στίβενς στέλνει τη μπάλα στο κέντρο της περιοχής της Μπάγερν, ο Πφαφ δεν υπολογίζει καλά και ο Γκρέι ακολουθεί πιάνοντας ένα πανέμορφο σουτ στην κίνηση. Η μπάλα βρίσκεται στον αέρα. Το γήπεδο έχει σωπάσει. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, η μπάλα ακουμπάει στο έδαφος. Ήταν όμως ήδη μέσα στο τέρμα του Πφαφ. Επικρατεί πανδαιμόνιο. Όλος ο πάγκος των «ζαχαρωτών» έχει γίνει ένα κουβάρι με τους παίκτες και πανηγυρίζει. Οι παίκτες του Λάτεκ μαζεύουν τα κομμάτια τους και παίρνουν τον δρόμο για τη σέντρα. Πλέον πρέπει να τα παίξουν όλα για όλα. Το γκολ που ήταν μονόδρομος πριν κάποια λεπτά για τους Άγγλους, έχει γίνει πλέον αυτοσκοπός για τους Βαυαρούς.

Τα λεπτά κυλούν εις βάρος της γερμανικής ομάδας και όλο το γήπεδο τραγουδά συνθήματα πρόκρισης και διθυράμβους για την επιτυχία της Έβερτον. Η Μπάγερν μοιάζει χαμένη. Δεν βρίσκει τους απαραίτητους χώρους για να δημιουργήσει με αξιώσεις κάποια ευκαιρία μπροστά από τα καρέ του Σάουθαλ.

Το σφύριγμα της λήξης πλησιάζει. Η Έβερτον όμως δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Στο 86′ και ενώ η Μπάγερν είχε βγει μπροστά για να «κυνηγήσει» το γκολ της ισοφάρισης, ο Σίντι βρήκε έξυπνα τον Γκρέι και εκείνος με τη σειρά του «έκοψε» κάθετα για τον Στίβεν. Ο Άγγλος μέσος των «ζαχαρωτών» βρίσκεται μόνος απέναντι από τον Ζαν-Μαρί Πφαφ. Πλασάρει και φυσικά δεν αστοχεί. Ο δείκτης στον πίνακα του σκορ δείχνει πλέον 3-1. Η νίκη και κυρίως η πρόκριση έχουν εξασφαλιστεί. Στα εναπομείναντα λεπτά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή του αγώνα δεν άλλαξε κάτι στο σκορ και έτσι η ομάδα του Λίβερπουλ προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Ρότερνταμ. Εκεί, για την ιστορία, αντιμετώπισε τη Ραπίντ Βιέννης, της οποίας και επικράτησε με 3-1, κατακτώντας έτσι το βαρύτιμο τρόπαιο.

«Τα παιδιά ήταν αποφασισμένα να δείξουν πως είμαστε το ίδιο καλοί με οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Ο τρόπος που αγωνιστήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο ήταν απίστευτος. Πιστέψαμε σε εμάς. Πιστέψαμε ότι αν βάζαμε ένα (γκολ), θα ερχόταν αμέσως και το άλλο. Είχαμε την ευκαιρία μας και με τη βοήθεια του Θεού τους δείξαμε πως και εμείς μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο» είχε πει ελάχιστα λεπτά μετά τον μεγάλο αγώνα ένας εκ των θεμέλιων λίθων της Έβερτον, ο Άντι Γκρέι.