Το Debut.gr, γυρνάει πίσω το χρόνο, στο πρώτο κύπελλο της Μάντσεστερ Σίτι, που όπως προκύπτει ήταν... κάλπικο.

H Mάντσεστερ Σίτι είναι ένας σύλλογος που τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει πολύ, κυρίως λόγω της παρουσίας Αράβων σε κομβικές θέσεις της ομάδας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ και 1 Σούπερ Καπ. Επιπλέον έχει βρεθεί και μία φορά στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις τάξεις της έχουν βρεθεί ποδοσφαιριστές όπως ο Κουν Αγουέρο, ο Γιάγια Τουρέ, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Ρομπίνιο, ο Κάρλος Τέβες και πολλοί άλλοι αστέρες που στο παρελθόν πιθανότατα θα της “έκλειναν” την πόρτα.

Όλα αυτά στο σήμερα, γιατί ο πρώτος τίτλος των “πολιτών”, ήρθε το μακρινό 1904.

Η Μάντσεστερ Σίτι, βρισκόταν στην πρώτη θέση της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας, πέρασε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1904 και θα αντιμετώπιζε την Μπόλτον, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Αυτή, ήταν η δεύτερη φορά των Γουόντερερς σε τελικό, μετά την ήττα τους με 4-1 από τη Νοτς Κάουντι το 1894.

Οι “πολίτες” ήταν σαφώς το φαβορί όμως έπρεπε να το αποδείξουν και στο γήπεδο.

Στο Λονδίνο και την έδρα της Κρίσταλ Πάλας είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 60.000 φίλαθλοι ενόψει της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής αναμέτρησης στη χώρα.

Το παιχνίδι άρχισε με τη Σίτι να πιέζει για το γκολ. Αυτό, δεν άργησε να έρθει. Στο 23ο λεπτό, ο Τζόρτζ Λίβινγκστον, βρήκε τον Μπιλ Μέρεντιθ ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του.

Ο Μπιλ Μέρεντιθ

Οι μαρτυρίες θεατών και δημοσιογράφων της εποχής, λένε πως πρόκειται για ένα γκολ οφσάιντ. Δηλαδή, αντικανονικό και κακώς ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μπάρκερ το μέτρησε.

Στο δεύτερο μέρος, η Μπόλτον προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση όμως μάταια. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν Κυπελλούχος Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορίας της.

Με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Όμως η ιστορία έγραψε.

Ίσως όμως, αργότερα το ίδιο έτος να αποδόθηκε δικαιοσύνη, αφού οι “πολίτες” έχασαν με 1-0 από την Έβερτον την τελευταία αγωνιστική και δεν κατάφεραν να στεφθούν νταμπλούχοι, αφού τερμάτισαν πίσω από τη Σέφιλντ Γουέντσντεϊ.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε άλλα 4 Κύπελλα ενώ κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα τη σεζόν 1936/37.