Το Debut.gr θυμάται ένα από τα ιστορικότερα πρωταθλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτό του 1988, το οποίο είχε καταλήξει στα χέρια της Λάρισας.

Η δεκαετία 1980-1990 για το ελληνικό πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 5 ομάδες που στέφθηκαν πρωταθλήτριες. Ομάδες που διεκδικούσαν τον τίτλο μέχρι τέλους και τις διαφορές στον βαθμολογικό πίνακα να εναλλάσσονται αγωνιστική με αγωνιστική.Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ απάρτιζαν το «καρέ» των ομάδων που είχαν ξαναβρεθεί στον παρελθόν στην κορυφή του πρωταθλήματος. Μία ομάδα όμως τη σεζόν 1987-1988, η Λάρισα, έσπασε το κατεστημένο των ομάδων αυτών και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Το επίτευγμα αυτό των «βυσσινί» είναι γραμμένο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με κεφαλαία γράμματα αφού έως και σήμερα, η Λάρισα αποτελεί την μοναδική ομάδα εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης που έχει πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλητή!

Κατά πολλούς, η ομάδα του θεσσαλικού κάμπου εκείνη την περίοδο ήταν μια ομάδα μοντέλο-πρότυπο. Και πώς να μην είναι έτσι όταν το ρόστερ της αποτελούνταν ως επί το πλείστον από γηγενείς Θεσσαλούς ποδοσφαιριστές; Συγκεκριμένα ο Σερραίος τερματοφύλακας Χρήστος Μιχαήλ, ο Βούλγαρος Τσίγκοφ και ο Καμερουνέζος Κανιέμπα αποτελούσαν τους μη Θεσσαλούς στην ομάδα, χαρακτηριστικό που δίνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο «έπος» της Λάρισας.Κάποιοι από τους γηγενείς ποδοσφαιριστές της ομάδας όπως ο Ζιώγας, ο Γκαλίτσιος, ο Βαλαώρας, ο Καραπιάλης συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της Λάρισας και ήταν ποδοσφαιριστές που αγαπούσαν την φανέλα για την οποία αγωνίζονταν. Όπως έχουν δηλώσει δεν ενδιαφέρονταν για το ”εγώ” αλλά για το ”εμείς”. Προπονητής της ΑΕΛ ήταν ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ, ένας αρκετά ταλαντούχος προπονητής,ο οποίος είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978. Πάντως, ο Γκμοχ δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από τον πάγκο των «βυσσινί». Μέτα τον αγώνα ενάντια στον Ηρακλή που έδωσε και μαθηματικά το πρωτάθλημα στην Λάρισα, o Πολωνός απολύθηκε καθώς οργίαζαν οι φήμες ότι είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

Στα αξιοσημείωτα εκείνη την αγωνιστική περίοδο, η Λάρισα ευστόχησε σε όλα τα πέναλτι που είχε κερδίσει και συνάμα δεν είχε δεχθεί κανένα από τις αντίπαλες ομάδες. Πρώτος σκόρερ για τους Θεσσαλούς ήταν ο Μιχάλης Ζιώγας με 16 γκολ και παράλληλα είχε τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα μαζί με τον συμπαίκτη του,Βασίλη Καραπιάλη οι οποίοι δεν απουσίασαν σε ούτε έναν αγώνα. Ακόμη, η Λάρισα ξεκίνησε ιδανικά το πρωτάθλημα της σεζόν 1987-1988 πετυχαίνοντας 3 νίκες στις 3 πρώτες αναμετρήσεις κόντρα σε Παναθηναϊκό, Άρη και Παναχαϊκή. Βλέποντας τα στοιχεία αυτά θα έλεγε κάποιος πως ο δρόμος για το πρώτο πρωτάθλημα της Λάρισας ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Παρολ’ αυτά λίγο έλειψε να πάει στράφι η ξέφρενη πορεία της ομάδας για τον τίτλο.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1987, η ΑΕΛ υποδέχθηκε στο Αλκαζάρ τον Παναθηναϊκό,τον οποίο κέρδισε με σκορ 2-1. Ένας από τους δύο ξένους της ομάδας,ο Βούλγαρος Τσίγκοφ κλήθηκε να περάσει από αντιντόπινγκ έλεγχο μετά το τέλος της αναμέτρησης. Οι εξετάσεις του έδειξαν πως ήταν θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και συγκεκριμένα στην κωδεΐνη. Έτσι ο αθλητικός δικαστής 7 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος κι ενώ η Λάρισα προπορευόταν στον βαθμολογικό πίνακα, αποφάσισε τον μηδενισμό της ομάδας στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και την αφαίρεση 4 βαθμών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε λαϊκή εξέγερση στην πόλη της Λάρισας με τους κατοίκους να προχωρούν σε αποκλεισμούς της εθνικής οδού αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στο συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές ομάδες πήραν το μέρος της ΑΕΛ στο θέμα της αφαίρεσης των βαθμών θεωρώντας πως ήταν άδικο να χαθεί το πρωτάθλημα στα χαρτιά. Μάλιστα είχε ειπωθεί πως δύο ομάδες δε θα κατέβαιναν στον αγωνιστικό χώρο να αντιμετωπίσουν τους «βυσσινί». Η λύση δόθηκε από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Σήφη Βαλυράκη ο οποίος τροποποίησε το Άρθρο 32 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα έθεσε πως οποιαδήποτε ομάδα δε θα τιμωρείται και δε θα φέρει ευθύνη σε περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής είναι θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Με αυτόν τον τρόπο οι βαθμοί επέστρεψαν στην ΑΕΛ,ο Τσίγκοφ όμως τιμωρήθηκε με 2 χρόνια απουσίας από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα.

Πάνε σχεδόν 29 χρόνια από τον αγώνα της Λάρισας με τον Ηρακλή για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σε ένα κατάμεστο «Αλκαζάρ» όπου οι «βυσσινί» με νίκη εξασφάλιζαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Το άγχος κράτησε για 87′ λεπτά μέχρι το «χρυσό» γκολ του Γιώργου Μητσιμπόνα, βάζοντας έτσι φωτιά στην κερκίδα με ολόκληρη τη Θεσσαλία να παραληρεί. Η επιτυχία ήταν τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα της ΑΕΛ στηρίχτηκε στο ντόπιο στοιχείο και κατάφερε να αναδείξει τα ταλέντα των δικών της παιδιών. Έτσι η ιστορία έγραψε και συνεχίζει να γράφει πως η Λάρισα είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας στην εποχή της Α’ εθνικής.