Ο Ράφα Μπενίτεθ γίνεται 57 χρονών και το debut.gr σας παρουσιάζει μια μίνι ανασκόπηση από τον άνθρωπο των τελικών.

Μετά από θητεία στις μικρές ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης ο Ράφα ξεκίνησε την περιπλάνηση στην Segunda Divison και απολύθηκε γρήγορα από Βαγιαδολίδ και Οσασούνα. Η συνέχεια μαρτυρούσε θετικά πράγματα καθώς χάρισε την άνοδο στα σαλόνια σε Εξτρεμαδούρα (1997-98) και Τενερίφη (2000-01) και εκείνο το καλοκαίρι προσλήφθηκε από την Βαλένθια ως αντικαταστάτης του Εκτορ Ραούλ Κούπερ.

Στην πρώτη του χρονιά στο «Μεστάγια» κατέκτησε την Primera με τις “Νυχτερίδες” να έχουν πρώτο σκόρερ τον Μίστα και ενεργητικό τα λιγότερα γκολ που είχε ποτέ πρωταθλήτρια στην Ισπανία (51). Το 2003-04 ήταν η τελευταία του σεζόν στην πατρίδα. Έχοντας κύρια ανταγωνίστρια την Μπαρτσελόνα, πανηγύρισε και πάλι τον τίτλο και ολοκλήρωσε το ιστορικό double με το Κύπελλο UEFA με 2-0 σε βάρος της Μαρσέιγ. Στη συνέχεια… απογειώθηκε αφού ξανά στην πρώτη του σεζόν σε ομάδα έγραψε ιστορία.

Το 2005 κατέκτησε με την Λίβερπουλ το Champions League έχοντας βασικούς παίκτες όπως Τζίμι Τραορέ, Στιβ Φίναν και Ιγκόρ Μπίσκαν κόντρα σε μία από τις καλύτερες Μίλαν όλων των εποχών που είχε προηγηθεί 3-0 στο ημίχρονο. Με τους “Reds” ακολούθησαν οι κούπες στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ(2005), το Κύπελλο Αγγλίας (2006) και το Community Shield (2006) ενώ στην Premier League η καλύτερη επίδοση ήταν η 2η θέση της σεζόν 2008-09 όταν και τερμάτισε μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επόμενος σταθμός ήταν η Ιντερ, η οποία μόλις είχε κατακτήσει το τρεμπλ και χωρίσει με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ήταν λογικό η ομάδα να μην παραμείνει τόσο ψηλά, όμως ο Ράφα πρόλαβε να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του το ιταλικό σούπερ καπ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, πριν απολυθεί.

Το 2013 επέστρεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι που μόλις είχε διώξει τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Πήρε τους “Μπλε” στο -4 από την κορυφή και τους άφησε στο -14 στο τέλος της σεζόν, όμως άφησε στο μουσείο του κλαμπ και τον τίτλο του Europa League, το βράδυ που έγινε ο δεύτερος ever με ευρωπαϊκούς τίτλους με τρεις διαφορετικές ομάδες. Το 2014 οι τελευταίοι του τίτλοι στο απόλυτα επιτυχημένο πέρασμα του από την Νάπολι, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας αλλά και το Ιταλικό σούπερ καπ κόντρα στη Γιουβέντους.

Αναλυτικά οι τίτλοι του Ράφα Μπεντίτεθ:

2002 Πρωτάθλημα Ισπανίας (Βαλένθια)
2004 Πρωτάθλημα Ισπανίας (Βαλένθια)
2004 Κύπελλο UEFA (Βαλένθια)
2005 Champions League (Λίβερπουλ)
2005 Ευρωπαϊκό super cup (Λίβερπουλ)
2006 Κύπελλο Αγγλίας (Λίβερπουλ)
2006 Community Shield (Λίβερπουλ)
2010 Ιταλικό super cup (Ιντερ)
2010 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων (Ιντερ)
2013 Europa League (Τσέλσι)
2014 Κύπελλο Ιταλίας (Νάπολι)
2014 Ιταλικό super cup (Νάπολι)