Κάποτε μέσα στα κορυφαία οκτώ κλαμπ της Ευρωλίγκα, ανήκε η Montepaschi Siena, μια ομάδα-φόβητρο για τα μεγαθήρια του θεσμού που έκτοτε λόγω του υποβιβασμού της στην τέταρτη κατηγορία εξαφανίστηκε. Πού βρίσκεται όμως τώρα η Σιένα; Το Debut.gr έχει την απάντηση.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Αυτή ίσως να είναι η ιδανικότερη φράση για μια από τις κορυφαίες ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που από τη μέθη των συνεχόμενων τίτλων και διακρίσεων οδηγήθηκε στη λήθη του χρόνου.

Η Montepaschi Siena, όπως έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, ήταν για σχεδόν μια δεκαετία η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας και ανήκε στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πριν όμως βρεθεί στην ελίτ της Ευρώπης, ήταν μια μέτρια ομάδα που πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό και είχε ως ταβάνι την 10η θέση στη βαθμολογία. Η σταδιακή της ανέλιξη στην κορυφή έγινε με την οικονομική συνδρομή της χρεοκοπημένης πια ιταλικής τράπεζας “Monte dei Paschi”, που άρχισε να επενδύει τεράστια λεφτά για να καταστεί ο βασικός χρηματοδότης της.

Ο γενικός διευθυντής της, Φερντινάντο Μινούτσι, είχε λάβει για την πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων χαρακτηριστικά ευεργέτη και όχι άδικα. Από την ομάδα της Τοσκάνης, πέρασαν ονόματα πρώτης κλάσης που έκαναν θραύση μέσα στο παρκέ όπως ο Terrell McIntyre, o Bootsy Thornton, o Shaun Stonerook και ο γνωστός από το επιτυχημένο μετέπειτα πέρασμά του στον Παναθηναϊκό, Romain Sato.

Τα τρόπαια έρχονταν το ένα μετά το άλλο και οι πορείες στην Ευρωλίγκα ήταν αξιοθαύμαστες. Κατέκτησε 6 ιταλικά πρωταθλήματα, 6 ιταλικά ΣούπερΚαπ, 3 Κύπελλα Ιταλίας και 1 Κύπελλο Σαπόρτα ενώ έχει φτάσει και 4 φορές στο Final Four της Ευρωλίγκα με τελευταίες αυτές του 2008 και του 2011.

Ωστόσο, το απίστευτο ταξίδι της στην κορυφή έληξε άδοξα όταν το 2014 οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Μινούτσι ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων μέσω των εικονικών συμβολαίων που υπέγραφε με τους παίκτες της Σιένα, δημιουργώντας έτσι μια «μαύρη τρύπα» 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα που αναφέρονταν στα συμβόλαια των παικτών ήταν λιγότερα από αυτά που πραγματικά εισέπρατταν και αυτή η παράνομη διαδικασία γινόταν κατ’ εξακολούθηση προκειμένου να αποφύγει η διοίκηση τη βαριά φορολογία που ίσχυε για τα μεγάλα συμβόλαια.

Η φούσκα έσκασε, ο Μινούτσι αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των φιλάθλων της Σιένα και η ιστορική ομάδα της Τοσκάνης υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία, ενώ της αφαιρέθηκαν και 5 τίτλοι λόγω του οικονομικού σκανδάλου (2 Πρωταθλήματα Ιταλίας 2013, 2014, 2 Κύπελλα Ιταλίας των ίδιων ετών και 1 ΣούπερΚαπ το 2013). Την επόμενη σεζόν κέρδισε την άνοδο και σε συνάρτηση με τη συγχώνευση της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας, η Mens Sana 1871 Siena βρίσκεται σήμερα στη 10η θέση της Serie A2, δηλαδή τη δεύτερη κατηγορία. Η επιστροφή όμως στην μεγάλη κατηγορία ίσως να αργήσει αρκετά καθώς μόνο μια από τις συνολικά 32 ομάδες της δεύτερης κατηγορίας (16 Ανατολικές – 16 Δυτικές) θα πάρει το εισιτήριο για τη Serie A.

Όπως και να ‘χει πάντως, η Σιένα αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και θα περιμένουμε με αδημονία την επιστροφή της στα μεγάλα ραντεβού γιατί πραγματικά μας έχει λείψει.