"Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ και μέχρι πρότινος της Σανγκάι Σενούα, θα είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ".

“Ο Γκουστάβο (Γκας) Πογιέτ θα είναι ο νέος τεχνικός της Άρσεναλ μετά την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, όπως ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση των κανονιέρηδων. Ο Ουρουγουανός θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει τον επί 21 χρόνια προπονητή της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος αποφάσισε να είναι αυτή η τελευταία του σεζόν μετά και τις συνεχείς διαδηλώσεις των φίλων της ομάδας με στόχο την απομάκρυνσή του από το Λονδίνο.

Ο Πογιέτ που έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής της Τσέλσι και της Τότεναμ(των δύο παραδοσιακών αντιπάλων της Άρσεναλ δηλαδή) βρέθηκε για τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Μπράιτον, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα της Football League 1, αφού εν συνεχεία ανέβηκε επίπεδο αναλαμβάνοντας τη Σάντερλαντ, οδηγώντας τη σε δύο σωτηρίες, πριν αναλάβει την ΑΕΚ και κατακτήσει μαζί της το Κύπελλο Ελλάδος. Είχε επίσης ένα μικρό αποτυγχημένο πέρασμα από τη Μπέτις, ενώ τη φετινή σεζόν βρισκόταν στη Σανγκάι όπου προπονούσε τη Σενούα”.

Πόσο περίεργη είδηση, ε; Σκεφτείτε πόσο περίεργο ακούστηκε στους Αγγλους δημοσιογράφους και γενικά σε όλο το χώρο του ποδοσφαίρου, όταν το 1996 η Άρσεναλ ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός Γάλλου που ήταν προπονητής στο ιαπωνικό πρωτάθλημα, τη στιγμή που η Πρέμιερ Λιγκ μάλιστα ήταν αγγλοκρατούμενη. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα του με τη Μονακό, ωστόσο μετά από επτά χρόνια εκεί, μετακόμισε στην Ιαπωνία όπου οι βιομηχανίες είχαν μόλις μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου και έδιναν λεφτά για την ανάπτυξη του πρωταθλήματος.

Η Ναγκόγια, για παράδειγμα, που ανέλαβε ο Αλσατός τεχνικός, είχε μόλις αγοραστεί από τη Toyota. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Ό,τι περίπου γίνεται και στην Κίνα εδώ κι ένα χρόνο. Οι Αγγλοι του έδιναν μηδαμινό χρόνο, όντας ακόμα σοκαρισμένοι από την απόφαση των ιδιοκτητών της Άρσεναλ. Πέρασαν 21 χρόνια! Ο Βενγκέρ είναι ακόμα εκεί, όντας πλέον ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία των “κανονιέρηδων”.

Ο Γκας Πογιέτ δεν πρόκειται να αναλάβει την Άρσεναλ. Δεν είναι ούτε καν στα 20 πρώτα φαβορί. Απλά τον έκανα πρωταγωνιστή της ιστορίας μου γιατί θα ταν όσο περίεργο ήταν όταν ανέλαβε ο Βενγκέρ. Σκέφτηκα να βάλω τον Βίλας-Μπόας, όμως ο Πορτογάλος διεκδικεί όντως τη θέση. Oι bookmakers τον έχουν στη 13η θέση των φαβορί ενώ δεν είναι και λίγοι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει. Βρίσκεται επίσης στην Κίνα, ενώ έχει περάσει και αυτός από τις Τσέλσι, Τότεναμ όμως ως προπονητής.

Όλα αυτά τα γράφω για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο “λαχείο” είναι ένας προπονητής όταν επιλέγεται από μία, οποιαδήποτε, ομάδα. Ο Βενγκέρ ήταν το “λαχείο” που είχε το εκατομμύριο και μάλιστα οι ιδιοκτήτες της Άρσεναλ το βρήκαν στην “άκρη του δρόμου”. Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το “λαχείο” αυτό ήταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Για τη Μπαρτσελόνα ήταν οι Κρόιφ και Γκουαρντιόλα. Για τη Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται πως είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν που μπορεί όμως να απολυθεί το προσεχές καλοκαίρι ή μπορεί να μείνει για άλλα 20 χρόνια.

Στη τελική δεν έχει τόσο σημασία το όνομα. Αν πάρεις λαχείο από έναν καλοντυμένο άντρα που έχει δώσει τα τυχερά στις τελευταίες πέντε κληρώσεις, δε σημαίνει πως θα κερδίσεις εσύ την επόμενη. Η Ντόρτμουντ διάλεξε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της τον Γιούργκεν Κλοπ. Έναν άνθρωπο που σύμφωνα με δημοσιεύματα, απέρριψε η Μπάγερν Μονάχου λόγω του…ροκ στυλ του και του ότι κυκλοφορούσε συνεχώς με φόρμες.

Όσοι λένε πως αυτή τη στιγμή πιο κατάλληλος για προπονητής της Άρσεναλ είναι ο Αλέγκρι λόγω των συνεχόμενων επιτυχιών με τη Γιουβέντους αλλά και παλαιότερα με τη Μίλαν, ή ο Ζαρντίμ που κάνει θαύματα με τη νεανική Μονακό, ή ο άνθρωπος που πάει να αποκλειστεί από τον Πορτογάλο, Τόμας Τούχελ, ή ο Ντιέγκο Σιμεόνε της απίθανης Ατλέτικο των τελευταίων έξι χρόνων, κάνουν απλά μια μαντεψιά βάσει των πρόσφατων αποτελεσμάτων/επιτυχιών.

Μπορεί να είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε αυτός που θα αναγεννήσει την ομάδα που έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 2004. Ο Βαλβέρδε ο οποίος έχει κατακτήσει πρωτάθλημα μόνο εκεί που ακόμα και οι…Αγγλοι δημοσιογράφοι μπορούν να κατακτήσουν.

Μπορεί να το κάνει ο Έντι Χάουι της Μπόρνμουθ, μπορεί ο αποτυχημένος με τη Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς. Μπορεί ο Ρόναλντ Κούμαν…Όποιος κι αν είναι ο επόμενος, το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει το πιο δύσκολο έργο στη ζωή του. Δε θα είναι καθόλου παράξενο άλλωστε, οι ίδιοι που βρίζουν τώρα τον Βενγκέρ και σηκώνουν πλακάτ με το δημοφιλές και viral “Wenger out”, να είναι αυτοί που σε ένα χρόνο από τώρα θα φωνάζουν “Φερτε έναν σαν τον Αρσέν”…