Το Debut.gr κάνει μια αναδρομή στην παρ' ολίγο μεταγραφή του Ρονάλντο Ναζάριο Ντε Λίμα στην ομάδα της Καλαμάτας.

Μία από τις πιο περίεργες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ιστορίες, είναι αυτή της – τελικά ανολοκλήρωτης –  μεταγραφής του Ρονάλντο Ναζάριο Ντε Λίμα στην Καλαμάτα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ρονάλντο, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε πολύ μικρή ηλικία σε ομάδες της Βραζιλίας. Ένας Θρύλος του ποδοσφαίρου της Λατινικής χώρας, ονόματι Ζαϊρζίνιο, ήταν αυτός που πρώτος ανακάλυψε το τεράστιο ταλέντο του νεαρού τότε παίκτη. Ως προπονητής της άσημης, Σάο Κριστοβάο.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αναδείχθηκε μάλιστα πρωταθλητής κόσμου με τη Σελεσάο το 1970 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού ενώ ήταν και πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Ο επιχειρηματίας Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε “ανοίξει” δουλειές στη χώρα του καφέ, αγόρασε το 1992 την Καλαμάτα. Ο Ζαϊρζίνιο, ήταν συνεργάτης του Παπαδόπουλου και αμέσως άρχισε να “ψήνει” τον Έλληνα επιχειρηματία για την περίπτωση του Ρονάλντο. Έκανε λόγο για ένα ταλέντο που θα αφήσει εποχή, κάτι που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο.

Ο Παπαδόπουλος, ήταν σε σκέψεις. Η ομάδα του 15χρονου ποδοσφαιριστή, Σάο Κριστοβάο ζητούσε για να αφήσει το Ρονάλντο να φύγει 50.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της “Μαύρης Θύελλας”, δεν έδωσε τα χρήματα και η μεταγραφή “χάλασε” για μόλις 10.000. Θα ήταν μία μεταγραφή που θα άφηνε εποχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και θα συζητούσαμε για αυτή για πολλά χρόνια.

Αυτό, δήλωσε και σε συνέντευξή του το 2015 ο πρώην άσος τόσο της Καλαμάτας όσο και της ΑΕΚ, Άλεξ Σοάρες : “Υπήρχε η πιθανότητα ο Ρονάλντο να έρθει στην Καλάματα. Τότε στην ομάδα είχε έρθει ένας προπονητής, ο Ζαϊρζίνιο. Κάθισε δύο βδομάδες και μετά ήρθε ο Τεννές. Ο Ζαϊρζίνιο ήταν φίλος με τους ατζέντηδες του Ρονάλντο. Τον ζήτησε να έρθει στην Καλαμάτα και η μεταγραφή χάλασε για 10.000 δολάρια. Θα μπορούσε η Καλαμάτα να έχει τον Ρονάλντο, δεν ξέρω αν θα γινόταν αυτός ο Ρονάλντο, αλλά θα μπορούσε. Όταν ήρθα στην Καλαμάτα, μου το είπε ο ίδιος ο Ζαϊρζίνιο. Ο Ρονάλντο τότε ήταν 15 χρονών, αλλά στα 16 είχε γίνει ο Ρονάλντο, έπαιζε στην πρώτη ομάδα της Κρουζέιρο”.

Όμως, υπάρχει και μία άλλη άποψη, αυτή του προπονητή της Καλαμάτας Τάσου Σιούλα, που υποστήριξε σε συνέντευξή του το 2016 πως δεν ήταν οικονομικός ο λόγος που το “Φαινόμενο” δεν πάτησε ποτέ Ελληνικά χώματα : «Το deal δεν έγινε για τον εξής λόγο: η Καλαμάτα έπαιζε στην Β΄ Εθνική και οι δύο θέσεις ξένων είχαν καλυφθεί από τους Αλντεμάρ και Τονίνιο.

Ήταν δύο έμπειροι παίκτες που είχαν εγκατασταθεί με τις οικογένειες τους στην Καλαμάτα. Ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησε πως δεν ήταν σωστό να λύσει την συνεργασία με έναν εκ των δύο προαναφερθέντων και πως ο 16χρόνος Ρονάλντο δεν θα ανταποκρινόταν στις συνθήκες Β Εθνικής. Δεν ήταν οικονομικός ο λόγος που δεν ήρθε ο Ρονάλντο στην Καλαμάτα»

Ο Ζαϊρζίνιο, ήταν αυτός που έστειλε τον Ρονάλντο στην Κρουζέιρο το 1993.

Η Καλαμάτα, κατάλαβε νωρίς το λάθος που έκανε, βλέποντας το “Φαινόμενο” να φτάνει το 1997 στην Ίντερ από τη Μπαρτσελόνα. Προσπάθησε να το διορθώσει με την πρόσληψη του Ζαϊρζίνιο ως προπονητή όμως προφανώς δεν έλαβε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τότε, η “Μαύρη Θύελλα” και το Ελληνικό ποδόσφαιρο, έχασαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν παίκτη που άφησε εποχή και είναι μέσα στους κορυφαίους όλων των εποχών.