Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο σε έναν ποδοσφαιριστή πολλά υποσχόμενο αλλά αρκετά άτυχο, τον Ιμπραχίμ Αφελάι.

Τον Νοέμβρη του 2010, όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Ιμπραχίμ Αφελάι στη Μπαρτσελόνα από την Αιντχόφεν, οι «μπλαουγκράνα»  θεώρησαν ότι είχαν βρει στο πρόσωπό του έναν  φέρελπι ποδοσφαιριστή και πολλοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο να ενταχθεί στην λίστα με τους κορυφαίους.Όμως οι πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί του,τον έκαναν να ακολουθήσει μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη από την προσδοκώμενη.

Ο Ολλανδός με την μαροκινή καταγωγή είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.Με την φανέλα της Αιντχόφεν συμπλήρωσε 159 συμμετοχές πετυχαίνοντας 35 γκολ ενώ διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας βοηθώντας την να κερδίζει εγχώριους τίτλους.Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με την ταχύτητά του,την εκρηκτικότητα στις κινήσεις του και την άριστη τεχνική του κατάρτιση, έκαναν τον Αφελάι έναν από τους πιο πολυσυζητημένους παίχτες.Σε αυτά αν προστεθεί και η ικανότητά του να σουτάρει και να σκοράρει είτε με το δεξί είτε με το αριστερό πόδι,δικαιολογούν την απόφαση της Μπαρτσελόνα να δαπανήσει 3 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του.

Την σεζόν 2010-2011 αγωνίστηκε με την φανέλα της καταλανικής ομάδας 28 φορές εκ των οποίων οι 18 ήταν ως αλλαγή καθώς ήταν αδύνατο να βρει χώρο στην βασική εντεκάδα αφού την τριάδα της επίθεσης πλαισίωναν οι MVP (messi,villa,pedro).Από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η καθίζηση του Αφελάι λόγω των τραυματισμών. Παρουσιάζοντας διαρκώς μικροπροβλήματα όπως θλάσεις και τραβήγματα και έχοντας περάσει την πόρτα του φυσιοθεραπευτηρίου ουκ ολίγες φορές,σε μια προπόνηση τον Σεπτέμβρη του 2011 παθαίνει ρήξη προσθίου χιαστού στο δεξί πόδι που τον αφήνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 7 μήνες. Παρόλο τους διαρκείς τραυματισμούς του,η διοίκηση της «Μπάρτσα» εξακολούθησε να πιστεύει στις ικανότητές του και για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του δόθηκε δανεικός την σεζόν 2012-2013 στην Σάλκε και την σεζόν 2013-2014 στον Ολυμπιακό.

Στην Σάλκε ο Αφελάι ταλανίστηκε με έναν εκ νέου σοβαρό τραυματισμό, μία θλάση που τον άφησε εκτός για 5 μήνες.Για τον λόγο αυτό αγωνίστηκε μόλις 10 φορές με την φανέλα των «βασιλικών μπλε».Το καλοκαίρι πριν πάει στον Ολυμπιακό έχασε όλη την προετοιμασία με τραυματισμό στον μηρό και η χρονιά 2012-2013 που ακολούθησε, έχοντας αποθεραπευτεί πλήρως από τον τελευταίο <<χτύπημα>>, με την φανέλα των ερυθρόλευκων σε σύνολο 19 αγώνων σημείωσε 4 γκολ.Η Μπαρτσελόνα είχε πεισθεί ότι οι τραυματισμοί του θα συνέχιζαν να τον ακολουθούν με αποτέλεσμα να μη του ανανεώσει το συμβόλαιο.Όντας πλέον ελεύθερος, ο Αφελάι το καλοκαίρι του 2015 βρήκε νέα ποδοσφαιρική στέγη στην κεντρική Αγγλία για λογαριασμό της Στόουκ. Κάνοντας αρκετούς καλούς αγώνες στην αρχή φάνηκε ότι επέστρεφε στον παλιό καλό του εαυτό.Αυτόν της Αιντχόφεν. Όμως τον περασμένο Απρίλιο έρχεται ένας ακόμη σοβαρός τραυματισμός,αυτή την φορά στο γόνατο που τον βάζει στα «πιτς» για 8 περίπου μήνες με τον  Ολλανδό να επιστρέφει στην ενεργό δράση στις 27 Δεκεμβρίου 2016 στον αγώνα ενάντια στην Λίβερπουλ.

Το όνομα του Ιμπραχίμ Αφελάι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την λέξη ”τραυματισμός”. Άλλοτε μικροτραυματισμοί και άλλοτε πιο σοβαροί εμπόδισαν τον Ολλανδό να κάνει την καριέρα που ήταν προδιαγεγραμμένη γι αυτόν.Ήταν σαν να μη ξεπέρασε ποτέ τον τραυματισμό του το 2011 και διαρκώς παρουσιάζονταν νέα προβλήματα.Και μια τέτοια καριέρα είναι κρίμα για κάποιον που το 2007 είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος ανερχόμενος Ολλανδός ποδοσφαιριστής.