Ο "Μπάτμαν" του Παναθηναϊκού, έχει γενέθλια και το Debut.gr κάνει ένα αφιέρωμα στην μεγάλη καριέρα του Αντώνη Φώτση.

Ένας από τους σπουδαιότερους ‘Ελληνες καλαθοσφαιριστές, ο Αντώνης Φώτσης γίνεται 36 ετών και το Debut.gr κάνει ένα αφιέρωμα στην τεράστια καριέρα του “Μπάτμαν”.

Ο Αντώνης Φώτσης, γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1981 στο Μαρούσι, γιος του επίσης μπασκετμπολίστα Βαγγέλη Φώτση. Η μητέρα του, ήταν Ρωμιά γεννημένη στη Χάλκη (Χεϊμπελί αντά) και είχε τουρκική υπηκοότητα. Είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής μπασκετμπολίστας με τουρκική υπηκοότητα (απέκτησε το τούρκικο διαβατήριο στις 6 Απριλίου 2016).

Για τα τυπικά, βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 9 εκατοστά και αγωνίζεται στη θέση του Πάουερ Φόργουορντ ή “4”.

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Τα πρώτα μπασκετικά του βήματα, ο Φώτσης τα έκανε στου Ζωγράφου και την ομάδα του Ηλυσιακού. Δεν άργησε να ξεχωρίσει. Αυτός, ήταν και ο λόγος που στους “κιτρινόμαυρους” έμεινε μόλις για μία σεζόν. Από την επόμενη χρονιά θα φοράει τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως ξεκίνησε την καριέρα του ως πόιντ γκαρντ και για αυτό διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το ταλέντο του, δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο Παναθηναϊκός, που ήταν η πρώτη μπασκετική δύναμη στην Ελλάδα προχωρά στην απόκτησή του. Σε ηλικία μόλις 18 χρόνων.

Εκείνη την περίοδο, έγινε ο πρώτος νέος στην Ελλάδα που συμμετείχε δύο φορές στην Παγκόσμια Ομάδα (1998, 1999). Είχε λίγο χρόνο συμμετοχής στα δύο πρώτα χρόνια με τον Παναθηναϊκό, αλλά κατάφερε να γίνει ένας από τους παίκτες-κλειδιά της ομάδας κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-00. Με τον Παναθηναϊκό, κέρδισε την Ευρωλίγκα σε ηλικία 19 ετών το 2000 στο Final-4 της Θεσσαλονίκης. Μετά τον τελικό ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς δήλωσε για τον Φώτση:” Ο Φώτσης είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Περιμένω τα επόμενα χρόνια να κάνει φοβερά πράγματα και να παίξει εκπληκτικό μπάσκετ.”Ένα χρόνο αργότερα, έγινε βασικός παίκτης της ομάδας, που έφτασε μέχρι τον τελικό της Suproleague, στο Παρίσι, αλλά ηττήθηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το 2001 κερδίζει τον τίτλο του “Καλύτερου νέου παίκτη” στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

ΤΟ ΝΤΡΑΦΤ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΒΑ

Το 2001, ο Φώτσης επιλέγεται στο ντραφτ του ΝΒΑ από τους Βανκούβερ Γκρίζλις. Επιλογή δεύτερου γύρου στη θέση 47 ο Έλληνας φόργουορντ που αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στην ίδια ομάδα που άλλαξε όνομα και περιοχή και μετονομάστηκε σε “Μέμφις Γκρίζλις”. Στη μοναδική του σεζόν στο NBA, εμφανίστηκε σε 28 παιχνίδια για τις “αρκούδες” τη σεζόν 2001-02, με μέσο όρο 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, σε κάθε παιχνίδι. Σκόραρε το προσωπικό του ρεκόρ, με 21 πόντους, κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ, στις 19/1/2002.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΓΝΩΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ

Ο Φώτσης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 2002-03 και έγινε ένας από τους κορυφαίους της ομάδας με μέσο όρο 14.5 πόντους και 5.5 ριμπάουντ, σε κάθε παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Με τον Παναθηναϊκό κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Άρη, έχοντας 9 πόντους και το Ελληνικό Πρωτάθλημα κόντρα στην ΑΕΚ με 3-1 στους τελικούς.

Με εντυπωσιακή τάπα δίνει τον τίτλο στον Παναθηναϊκό

Η ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΗ “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ”

Μετά τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο “Μπάτμαν” αλλάζει ομάδα αλλά όχι και Ήπειρο αυτή τη φορά. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Ρεάλ Μαδρίτης όπου ήταν ένας από τους παίκτες-κλειδιά της ομάδας, η οποία έφτασε στο τελικό του Πρωταθλήματος του Γιούροκαπ (ηττήθηκε από την Χάποελ Ιερουσαλήμ 83-72), και κέρδισε το Ισπανικό Πρωτάθλημα το 2005 κόντρα στην Ταού Κεράμικα. Τη πρώτη χρονιά είχε 12,7 πόντους μ.ο στο πρωτάθλημα και 14,4 πόντους στα πλεϊ οφς. Τη δεύτερη χρονιά είχε μέσο όρο 7.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντ, σε 16 αγώνες στην Ευρωλίγκα.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Το 2005, μετεγγράφηκε στη στη Ρωσική Σούπερλίγκα με τη Ντιναμό Μόσχας.

Στη ρώσικη ομάδα, ο Φώτσης ήταν ένας από τους δύο κορυφαίους παίκτες της ομάδας, μαζί με τον Έλληνα συμπαίκτη και φίλο του Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ο “Μπάτμαν”, κέρδισε το Γιούροκαπ το 2006 με τη Ντιναμό νικώντας στον τελικό τον Άρη με 73-60. Ένα χρόνο αργότερα έφτασε στους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας, όπου έχασε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναίκό στη σειρά με 2-0.

ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ

Το 2008, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, έχοντας απορρίψει την πρόταση του Ολυμπιακού.

Ήταν η δεύτερη επιστροφή του στον σύλλογο με τον οποίο κατέκτησαν το Triple Crown τη σεζόν 2008-09. Η τότε ομάδα του Παναθηναϊκού, θεωρείται μια από τις κορυφαίες που πάτησαν τα ευρωπαϊκά παρκέ, στην ιστορία.  Έπαιξε επίσης περισσότερα λεπτά από τους συμπαίκτες του στο Final- 4 της Ευρωλίγκας, στο Βερολίνο. Τη σεζόν 2009-10, ο Παναθηναϊκός κέρδισε ξανά το Ελληνικό Πρωτάθλημα, κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-1.

Τη σεζόν 2010-2011, ο Φώτσης ήταν μαζί με τον συμπαίκτη του Νικ Καλάθη, οι πρωταγωνιστές στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας, με νίκη επί της Σιένα 77-69) και πρόκριση στο τελικό της διοργάνωσης. Επίσης κατάφερε να είναι τρίτος σε λεπτά συμμετοχής στη διοργάνωση για τον Παναθηναϊκό και πρώτος σε λεπτά για τα πλέι οφ. Εκείνη την χρονιά ο Παναθηναϊκός κατακτά και το Ελληνικό Πρωτάθλημα ξανά κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-1. Στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος ο Φώτσης πήρε την ομάδα από το χέρι, μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη Διαμαντίδη και με 6/6 τρίποντα, 1/1 δίποντα, 2/2 βολές και 0 λάθη,  και ήταν ο “καταλύτης” για να κερδίσει η ομάδα του τον τίτλο με 101-94.

“ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ” ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Τον Ιούλιο του 2011, υπέγραψε με την Αρμάνι Μιλάνο ,η οποία που πρόσφερε περίπου 1,5  εκ. ευρώ ετησίως, στο Ιταλικό Πρωτάθλημα, για δύο χρόνια.

Στη πρώτη του χρονιά στο ιταλικό πρωτάθλημα, ο Φώτσης πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, να ψηφιστεί στο ιταλικό All Stra Game, με την ομάδα των ξένων και την αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος μαζί με το συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα και την Αρμάνι Γιάννη Μπουρούση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ “ΣΠΙΤΙ” ΤΟΥ

Στις 2 Ιουλίου του 2013, επέστρεψε για τρίτη φορά στον Παναθηναϊκό.Ο ίδιος τότε δήλωσε:”Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στον Παναθηναϊκό. Για μένα είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο, γιατί δεν νιώθω ότι επιστρέφω σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά στην οικογένειά μου. Εδώ είναι η οικογένειά μου. Θα κάνω τα πάντα να βοηθήσω να πάμε ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη”. Με τον Παναθηναϊκό έκτοτε έχει κερδίσει ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-2 το 2014, τρία Κύπελλα κόντρα σε Άρη (90-53) το 2014, Απόλλωνα Πάτρας (68-53) το 2015 και Φάρο Κερατσινίου (101-54), το 2016. Επίσης έχει φτάσει τρεις συνεχόμενες φορές μέχρι τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Φώτσης ανανέωσε με τον Παναθηναικό για δυο ακόμα χρόνια και αναμένεται να κλείσει την τόσο πλούσια και σπουδαία καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε και έγραψε ιστορία.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ο Αντώνης Φώτσης αφού πρώτα υπηρέτησε την Εθνική Νέων, με την οποία κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στο FIBA Europe Under-18 το 1998, μπήκε στην Εθνική Ελλάδας το 2001.

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005, το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006, κάνοντας σπουδαία εμφάνιση στην ιστορική νίκη κόντρα στις ΗΠΑ με 101-95 έχοντας 9 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ στον τελικό με την Ισπανία (47-70) είχε 7 πόντους και 3 ριμπάουντ. Επίσης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009, όντας ο αρχηγός της Εθνικής. Υπήρξε αρχηγός της Εθνικής ομάδας για πέντε χρόνια από το 2009 μέχρι το 2013. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ και έβδομος στα χρονικά της ομάδας με 1.734 πόντους έχοντας μέσο όρο 9.42 πόντους ανά παιχνίδι. Συνολικά έχει πάρει μέρος σε πέντε Ευρωμπάσκετ τα έτη 2003, 2005, 2009, 2011, 2013, δύο παγκόσμια πρωταθλήματα το 2006 και 2010 και δυο Ολυμπιάδες αυτές της Αθήνας 2004 και του Πεκίνου 2008. Με το εθνόσημο έχει συνολικά 184 αγώνες στους άνδρες, 51 στην εφήβων, 18 στην νέων ανδρών και 40 στους παίδες σε 16 χρόνια παρουσίας.