Το Debut.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται τον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου που «έτρεξε» για τρία ημίχρονα.

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου του 1894. Η Σάντερλαντ ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει στην έδρα της τη Ντέρμπι Κάουντι για το εναρκτήριο παιχνίδι του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν.

Πριν ακόμα οι δύο ομάδες βγουν από τα αποδυτήρια για το εναρκτήριο λάκτισμα η ατμόσφαιρα έδειχνε ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι που θα έμενε στην ιστορία του βρετανικού αλλά και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο διαιτητής που είχε αναλάβει να σφυρίξει τον αγώνα, Τόμας Κίρχαμ είχε αργήσει να φτάσει στο γήπεδο τόσο, ώστε εν τέλει αναγκάστηκε να εκτελέσει χρέη ρέφερι ο επόπτης του παιχνιδιού, Τζον Κόνκερορ.

Κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων, η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να είναι απόλυτα κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο και να τους βρίσκει το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 3-0. Όλα κυλούσαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, το συμβάν που καθυστέρησε την έναρξη του αγώνα είχε ξεχαστεί και τα πάντα έδειχναν ότι θα συνεχιζόταν κανονικά μέχρι το τέλος του. Αν όμως τα πράγματα εξελίσσονταν έτσι, τότε ίσως να μην μιλούσαμε για μία από τις μεγαλύτερες «παρωδίες» της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Κάπου εκεί και αφού οι δύο ομάδες είχαν παίξει ήδη το πρώτο ημίχρονο, ο Κίρχαμ επιτέλους εμφανίζεται. Η λογική έλεγε πως θα συνέχιζε το έργο του Κόνκερορ, θα ολοκληρωνόταν το δεύτερο ημίχρονο και θα περίμενε την επίπληξή του από την Ομοσπονδία για το παράπτωμά του. Ο Κίρχαμ, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του. Μετά από κάποια ώρα συζητήσεων με τους βοηθούς του, συγκεντρώνει τις δύο ομάδες και προτείνει τη διεξαγωγή του αγώνα από την αρχή και, μάλιστα, την ακύρωση του πρώτου ημιχρόνου. Με δύο λόγια, να ξεκινήσει το παιχνίδι σαν να μην έγινε ποτέ το πρώτο 45λεπτο. Αυτό όμως που άφησε τους πάντες άφωνους ήταν ότι οι άνθρωποι της Ντέρμπι συμφώνησαν στην πρόταση του Κίρχαμ, θεωρώντας πως ίσως ο νέος αυτός αγώνας είναι ευκαιρία για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, κάθε άλλο παρά έξυπνη ιδέα δεν ήταν για τους φιλοξενούμενους. Ο ιδιότροπος διαιτητής σφύριξε τη… δεύτερη έναρξη του ματς με τη Σάντερλαντ, ωστόσο, να δείχνει τις ίδιες άγριες διαθέσεις. Στο πρώτο ημίχρονο και δεύτερο «επίσημο», οι «μαυρόγατες» δεν λυπήθηκαν ιδιαίτερα τους αντιπάλους τους και τους φιλοδώρησαν με ακόμα τρία γκολ (6-0 συνολικά) ενώ στο τελευταίο 45λεπτο πρόσθεσε ακόμα πέντε τέρματα στο κοντέρ φτάνοντας στο σύνολο το εντυπωσιακό 11-0 (!).

Το παιχνίδι ύστερα από 136 ολόκληρα λεπτά ολοκληρώθηκε εν τέλει με τη Σάντερλαντ να πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της και το εν λόγω ματς να γράφεται με χρυσά γράμματα στη Βίβλο του ποδοσφαίρου ως «ο πρώτος αγώνας με τρία ημίχρονα».

Υ.γ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «άρχοντας» της ιστορικής αυτής αναμέτρησης, Τόμας Κίρχαμ, ανέλαβε οκτώ χρόνια μετά, το 1902 τον τελικό του F.A. Cup μεταξύ των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σαουθάμπτον. Μάλιστα, ο Κίρχαμ διαιτήτευσε και τον πρώτο αγώνα, στον οποίο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 αλλά και τον επαναληπτικό όταν και η Σέφιλντ επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.