Το Debut.gr θυμάται το πρώτο Ευρωμπάσκετ στο οποίο η Εθνική Ελλάδος είχε κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1949 ήταν η έκτη κατά σειρά διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ και σύμφωνα με τη Fiba Europe, το πιο αδύναμο Ευρωμπάσκετ που έγινε ποτέ. Διεξήχθη στο Κάιρο, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και την περίοδο 15-22 Μαΐου. Η συμμετοχή ήταν εμφανώς μικρή καθώς έλαβαν μέρος μόλις 7 ομάδες, ανάμεσα τους και η χώρα μας η οποία κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο και συγκεκριμένα το χάλκινο.

Ο λόγος της μικρής συμμετοχής ήταν κυρίως τα έξοδα ενός τόσου μακρινού ταξιδιού. Έτσι λοιπόν ήταν η μοναδική φορά που ένα τέτοιο τουρνουά διεξήχθη εκτός Ευρώπης. Στο τουρνουά αυτό λοιπόν το παρών έδωσαν η Αίγυπτος φυσικά η οποία ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Γαλλία που κατέλαβε την δεύτερη θέση, η Ελλάδα που όπως προανέφερα κατέκτησε το πολυπόθητο χάλκινο μετάλλιο,η Τουρκία, η Ολλανδία ενώ την τετράδα συμπλήρωσαν Συρία και Λίβανος, χώρες που προσκλήθηκαν λόγω της πάρα πολύ μικρής συμμετοχής.

Το σύστημα διεξαγωγής ήταν υποχρεωτικά το όλοι με όλους… Μετά το τέλος της διοργάνωσης, πολυτιμότερος παίχτης και ταυτόχρονα πρώτος σκόρερ με 116 πόντους αναδείχθηκε ο Τούρκος Οζτουρκ. Η Ελλάδα κατάφερε με 4 νίκες και 2 ήττες να βρεθεί στην τρίτη θέση και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή σαφώς ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Η ”χάλκινη” δωδεκάδα της εθνικής μας απαρτιζόταν από τους:  Αλέξανδρος Αποστολίδης, Στυλιανός Αρβανίτης, Νικόλαος Μπουρνέλος, Αθανάσιος Κωστόπουλος, Γιάννης Λάμπρου, Φαίδωνας Ματθαίου, Νικόλαος Μήλας, Νικόλαος Νομικός, Μιχαήλ Πανταζόπουλος, Νικόλαος Σκυλακάκης, Αλέξανδρος Σπανουδάκης, Δημήτριος Ταλιαδόρος. Συγκεκριμένα ο Φαίδωνας Ματθαίου αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ του τουρνουά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εθνικής μας που την οδήγησαν στο χάλκινο μετάλλιο και την πρώτη διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι:

Ελλάδα – Ολλανδία 46-28

Ελλάδα – Λίβανος 45-36

Ελλάδα – Τουρκία 54-41

Ελλάδα – Γαλλία 36-41

Ελλάδα – Συρία 49-46

Ελλάδα – Αίγυπτος 39-50

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας, αν και σε αρκετά αποδυναμωμένο τουρνουά. Η ιστορία γράφτηκε όμως και η Ελλάδα περίμενε από τότε 38 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει την επόμενη διάκρισή της και συγκεκριμένα το χρυσό του 1987. Το τουρνουά του ”Φαραώ” θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των ”ψαγμένων” μπασκετόφιλων ως το τουρνουά της κυριαρχίας της Αιγύπτου αλλά και τη πρώτη διάκριση της χώρας μας με την οποία άνοιξε ο δρόμος των δύο χρυσών, δύο αργυρών και ενός χάλκινου.