Στις 21 Μαρτίου του 1980 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας έρχεται στη ζωή ένα παιδάκι που είχε... άστρο.

Δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός για να ξέρεις ότι τα αστέρια είναι πολλά έτη φωτός μακριά μας. Αλλά ακόμη και έτσι μπορεί η λάμψη τους να φτάνει στα μάτια μας μέχρι και τις πιο σκοτεινές βραδιές.

Ένα τέτοιο “άστρο” ήταν και ο Ροναλντίνιο την εποχή που μεσουρανούσε με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μπαρτσελόνα και της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Το πιο λαμπρό ανάμεσα από τόσες χιλιάδες. Και τόσο μπροστά απ’ όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Έτη φωτός. Σε όλα του.

Όμως ο “Ρόνι” δεν ήταν ένα απλό, μόνιμο, αστέρι σαν κάποια άλλα που μας συντροφεύουν για χρόνια. Ήταν ένας “διάττων αστέρας”, δηλαδή ένα φωτεινό σημείο σαν αστέρας που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται. Αυτό ήταν και εκείνος.

Ήρθε, πέρασε από τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλο αστέρι, έσβησε γρήγορα, αλλά όλοι όσοι το είδαν θα έχουν να το θυμούνται και σίγουρα θα εύχονται να βγει ακόμη ένας παίκτης στο μέλλον με το ταλέντο του Ροναλντίνιο όταν θα βλέπουν κάποιο άστρο να πέφτει.