O Caron Butler δεν ήταν ένας συνηθισμένος παίκτης. Για να φτάσει να θεωρείται ένας βετεράνος του ΝΒΑ πέρασε από την κόλαση στον παράδεισο, βλέποντας τα παιδικά του χρόνια να κυλούν από τα σίδερα της φυλακής. Το Debut.gr σας διηγείται την ιστορία του.

Βλέποντας κανείς μόνο τους μέσους όρους στην καριέρα του, θα συμπέρανε πως πρόκειται για έναν παίκτη που από την αρχή ο δρόμος του ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η ιστορία του Caron Butler ήταν μια περιπέτεια και θυμίζει εκείνες των αμερικανών ράπερ που ξεκινούν από τους δρόμους για λίγα δολάρια. Προτού καταξιωθεί σε έναν πρωτοκλασάτο NBAer που κάθε ομάδα θα ήθελε στο ρόστερ της, όπως συνέβη σχεδόν κατά το ήμισυ, ένιωσε πως είναι να περνάς για λίγο από την κόλαση.

Από τα 11 του ήταν dealer και μέχρι τα 15 του είχε συλληφθεί 15 φορές για εμπόριο κοκαΐνης καθώς και για κατοχή όπλου στο φοριαμό του σχολείου, μπαίνοντας στη φυλακή για ένα χρόνο. Αφότου αποφυλακίστηκε, ωρίμασε και πήρε την απόφαση να αλλάξει δρόμο πριν να είναι αργά, εφόσον έβλεπε τη ζωή του να γίνεται χίλια κομμάτια. Παρά τη χλεύη των φίλων του, βρήκε δουλειά σε εστιατόριο αλλά λίγα χρόνια μετά, οι αστυνομικοί ξαναβρέθηκαν μπροστά του όταν του πέρασαν χειροπέδες για κατοχή κοκαΐνης. Ο Butler ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε απολύτως τίποτα και έτσι αφέθηκε ελεύθερος πείθοντας εντέλει τις αρχές.

Κατά την περίοδο που βρισκόταν στη φυλακή, είχε ανακαλύψει μια μεγάλη του αγάπη. Το μπάσκετ. Αργότερα, όντας μέλος της Εθνικής Εφήβων των ΗΠΑ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη γνώριμή μας Σαϊτάμα το 2001 ενώ φοίτησε και στο κολέγιο του Connecticut για δύο χρόνια. Το 2002, επελέγη No. 10 pick από τους Miami Heat και αγωνίστηκε εκεί για τα επόμενα δύο χρόνια υπό την καθοδήγηση των Riley-McAdoo-Spoelstra-Stan Van Gundy, καταγράφοντας μάλιστα ως rookie 15.4 πόντους μ.ο.

Τον ίδιο μ.ο πόντων σημείωσε για ένα χρόνο και στο Los Angeles για λογαριασμό των Lakers αλλά εκεί που η καριέρα του απογειώθηκε ήταν στους Washington Wizards. Με τη φανέλα των «μάγων» αγωνίστηκε για 5 χρόνια αποτελώντας μαζί με τον Gilbert Arenas ένα ασύλληπτο δίδυμο, μετρώντας περίπου 20 πόντους ανά αγώνα. Έκτοτε, έφευγε από ομάδα σε ομάδα μέχρι να κατακτήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι και τα κατάφερε ένα χρόνο μετά, το 2011, όντας παίκτης των Dallas Mavericks του Nowitzki, του Kidd, του Stojakovic και των άλλων αστέρων.

Ακολούθησαν οι Los Angeles Clippers, οι Milwaukee Bucks, οι Oklahoma City Thunder, οι Detroit Pistons και τέλος οι Sacramento Kings, όπου κρέμασε τα παπούτσια του στα 36 του χρόνια έχοντας διαγράψει μια μεστή καριέρα στο ΝΒΑ.

Αυτός ήταν ο Caron Butler. Μπορεί να έμεινε γνωστός σε όλους ως ένας εξαιρετικός σουτέρ που άλλαξε συνολικά 9 ομάδες αλλά το σημαντικό είναι ότι πέρασε από 40 κύματα για να γίνει αυτός που είναι. Ο “Tuff Juice”.