Το Debut.gr θυμάται έναν από τους πιο χαρισματικούς επιθετικούς των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Σαμουέλ Ετό.

WHO IS WHO

Ο Σάμουελ Ετό γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1981 στο μακρινό Ντουαλά του Καμερούν. Σήμερα έχει συμπληρώσει τα 36 έτη της ζωής του και αναμφίβολα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Καμερουνέζος επιθετικός έχει αγωνιστεί σε πάρα πολλές ομάδες στην διάρκεια της καριέρας του. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιχνιδιού του ήταν η ταχύτητα -σε σκέψη και εκτέλεση-, η έκρηξη, η ντρίμπλα και φυσικά το δολοφονικό του ένστικτο αφού έχει ματώσει ουκ ολίγες εστίες στην εικοσαετή πορεία του στα γήπεδα.

Η καριέρα του χαρακτηρίζεται από μια όμορφη ιστορία σαν αυτές που συναντάμε συχνά-πυκνά στο ποδόσφαιρο και του δίνουν το απαραίτητο αλατοπίπερο. Αποτελεί έναν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν την καριέρα τους στην ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης ωστόσο έζησαν μεγάλες στιγμές με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ναι κι όμως, ο Σάμουελ Ετό έφυγε από την Ρεάλ σχεδόν ως αποτυχημένος και η μοίρα επέλεξε η Μπαρτσελόνα να είναι εκείνη που θα του χαρίσει όλα αυτά που κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται να ζήσει.

Πάμε όμως τώρα να δούμε την πορεία του συνολικά για να καταλάβουμε πως ο δρόμος από την αφάνεια στην καταξίωση  μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολος αλλά όχι και πολύ μακρύς.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Σάμουελ Ετό αγωνίστηκε για μια τριετία με την φανέλα της Βασίλισσας (1997-2000) ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το ταλέντο του. Για να αποδώσουμε όμως τα του καίσαρος τω καίσαρι, η αλήθεια είναι πως δεν πήρε ευκαιρίες στην ομάδα της Μαδρίτης αφού συνολικά αγωνίστηκε 3 φορές και δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα. Μάλιστα κατά την διάρκεια της τριετίας αυτής δόθηκε δανεικός τρεις φορές.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 1997-1998 στην Λεγανές , ομάδα δεύτερης κατηγορίας με την οποία μέτρησε 30 συμμετοχές και 4 τέρματα, εν συνεχεία στην Εσπανιόλ το 1999 στην οποία όμως δεν κατάφερε πάρει χρόνο συμμετοχής. Την επόμενη χρονιά, δόθηκε δανεικός στην Μαγιόρκα με την οποία σε 19 εμφανίσεις σημείωσε 6 γκολ.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η τετραετία που ακολούθησε (2000-2004) έμελλε να είναι η πλέον καθοριστική για την καριέρα του Καμερουνέζου φορ.

Η Μαγιόρκα, ομάδα στην οποία αγωνιζόταν μέχρι πρότινος ως δανεικός, πίστεψε στο ταλέντο και τις δυνατότητες του, πήρε την απόφαση να τον αγοράσει από την Ρεάλ και να στηρίξει επάνω του την επιθετική της γραμμή. Ο Ετό με την σειρά του δικαίωσε τους ιθύνοντες της ομάδας και πλέον αποτελεί τον κορυφαίο επιθετικό της ιστορίας της.

Το πέρασμα του από την ομάδα της Μαγιόρκα ήταν και εκείνο που εν πολλοίς τον καθιέρωσε στην συνείδηση του ποδοσφαιρικού κοινού αφού τα 50 γκολ σε 120 εμφανίσεις αποτελούν έναν αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα τέθηκε αντιμέτωπος με την Μαγιόρκα στους ομίλους του Champions League την σεζόν 2000-2001.

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει σε μεγάλες ομάδες συνήθως έχουν ξεκινήσει από πολύ χαμηλά σε ομάδες όχι με πολύ μεγάλη ιστορία. Έτσι και ο Ετό. Αναφέραμε από που ξεκίνησε και σε ποια ομάδα πέρασε την μεταβατική του περίοδο.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναφέρουμε την ομάδα με την οποία εκτόξευσε τις μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο λόγος φυσικά για το καμάρι της Καταλονίας, την Μπαρτσελόνα.

Ο ταχύτατος επιθετικός μεταγράφηκε στην Μπάρτσα το 2004 και εκεί παρέμεινε για μια πενταετία όταν το 2009 πήρε μεταγραφή για το Μιλάνο και την Ίντερ. O Ετό είχε την τύχη να παίξει με πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων τα φαινόμενα Ροναλντίνιο και Μέσι αλλά και μαζί με το καλύτερο πλασέ του κόσμου τον Τιερί Ανρί. Η παρουσία του στους «μπλαούγκρανα» σηματοδοτήθηκε από την κατάκτηση πολλών τροπαίων αφού κατέκτησε 2 Champions League (2006-2009), 3 πρωταθλήματα (2005,2006,2009) και 1 Copa Del Rey (2009).

Πραγματοποίησε 145 εμφανίσεις στις οποίες πέτυχε 108 γκολ και σίγουρα όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας της Βαρκελώνης θα θυμούνται τις ομορφιές που έκανε στο γήπεδο παρέα με τα υπόλοιπα αστέρια της ομάδας τους. Η τελευταία του χρονιά ήταν ίσως και η καλύτερη αφού κατέκτησε το treble.

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το καλοκαίρι του 2009 ήταν εκείνο που σήμανε τον επίλογο της παρουσίας του στην Καταλονία. Η Μπαρτσελόνα εκείνο το καλοκαίρι αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ηχηρό χτύπημα στο μεταγραφικό παζάρι αφού προσπαθούσε να εξασφαλίσει την υπογραφή του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς από την Ίντερ. Οι διαπραγματεύσεις με τους «νερατζούρι» ήταν σκληρές και χρειάστηκαν τόσο οικονομικές θυσίες όσο και θυσίες έμψυχου δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα, η Μπαρτσελόνα κατέθεσε επίσημη πρόταση 46.000.000 ευρώ συν τον Ετό ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του υψηλόσωμου Σουηδού στράικερ.

Η Ίντερ κάθε άλλο παρά ανικανοποίητη μπορούσε να μείνει από αυτήν την προσφορά και ο Καμερουνέζος μετέβη στο Μιλάνο. Ο Ετό έμεινε στο Μιλάνο τα 2 από τα 5 χρόνια του συμβολαίου του και κατάφερε να πετύχει τα πάντα. Δεν είναι μόνο τα 33 γκολ σε 67 εμφανίσεις. Την πρώτη σεζόν πέτυχε τρεμπλ. Μάλιστα στον ημιτελικό του Champions League τέθηκε αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα την οποία και απέκλεισε στον επαναληπτικό του Camp Nou. Την δεύτερη χρονιά του στην Ίντερ πήρε εκ νέου πρωτάθλημα και κύπελλο.

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ 

Το 2011 ο Καμερουνέζος αποτέλεσε το σημείο αναφοράς ενός πολύ μεγάλου πρότζεκτ που ετοίμαζε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ανζί. Έκανε λοιπόν μια πολύ μεγάλη μεταγραφή που άκουγε στο όνομα Σάμουελ Ετό αλλά δεν έμεινε εκεί. Έφερε και τον αριστερό μπακ -διακριθέντα τότε με την Εθνική του ομάδα- Ζιρκόφ ο οποίος προηγουμένως είχε περάσει και από την Τσέλσι και το Αγγλικό Πρωτάθλημα. Ο 36χρονος πλέον στράικερ σημείωσε 53 εμφανίσεις με την Ανζί και κατάφερε να πετύχει 25 τέρματα την διετία 2011-2013. Σημειωτέον πως στην Ανζί ο Καμερουνέζος αμοιβόταν με το ποσό των 20 εκατομμυρίων το χρόνο.

Η PREMIER LEAGUE ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΔΟΣ

Το 2013 όντας 32 χρονών ο Σαμουέλ Ετό αποφάσισε να δοκιμάσει το πιο δυνατό ίσως πρωτάθλημα στον κόσμο την Premier League. Υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1 έτους με την Τσέλσι αντί 8 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Μάλιστα, ο ίδιος σκόραρε το πρώτο του γκολ για την Τσέλσι στις 19 του Οκτωβρίου 2013 εναντίον της Κάρντιφ ενώ έκλεισε την σεζόν με συνολικά 34 εμφανίσεις και 12 γκολ. Ο Ετό συμπεριλήφθηκε στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών που θα έμεναν ελεύθεροι από την Τσέλσι.

Όμως η εμπειρία της Premier League δεν τελείωσε εκεί για τον επιθετικό από το Καμερούν. Η Έβερτον αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με την οποία θα λέγαμε πέρασε και δεν ακούμπησε αφού οι 14 συμμετοχές και τα 3 γκόλ δεν μπορούν να θεωρηθούν καλός απολογισμός για έναν επιθετικό της ποιότητας του Ετό. Τον Ιανουάριο του 2015 μετακόμισε για οικογενειακούς λόγους στην Ιταλία και την Σαμπντόρια με την οποία σημείωσε 2 τέρματα σε 17 παιχνίδια, απολογισμός εξίσου πενιχρός όπως και ο προηγούμενος.

Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στην τουρκική Σουπερλιγκ με την φανέλα της Αντάλιασπορ ωστόσο είναι προφανές πως η δύση της πορείας του είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

Όταν σκιαγραφούμε όμως την πορεία ενός ποδοσφαιριστή πρέπει να την αναλύουμε συνολικά. Ο Σαμουέλ Ετό λοιπόν, ήταν ποδοσφαιριστής ο οποίος ξεκίνησε από την αφάνεια και έφτασε στην καταξίωση με το σπαθί του και τις εκπληκτικές εμφανίσεις του.

Έπαιξε σε ορισμένες από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και στις περισσότερες από αυτές έφερε εις πέρας την αποστολή του.

Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα μνημονεύεται σχεδόν από τους οπαδούς σχεδόν όλων των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε. Ενδεχομένως και από εκείνους της Ρεάλ. Η «Βασίλισσα» σε καμία περίπτωση δεν θα τον άφηνε να φύγει αν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη του.