Η Μπαρτσελόνα πέτυχε… την ανατροπή του αιώνα το βράδυ της Τετάρτης απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν κατά την διάρκεια του επαναληπτικού αγώνα στο Καμπ Νου για την φάση των «16» του Champions League. Για το debut.gr ο Νότης Καμπέρης.

Το πιο τρελό βράδυ της σύγχρονης ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μία από τις αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία του Champions League. Η Μπαρτσελόνα πέτυχε το ακατόρθωτο. Σκόραρε τρεις φορές μέσα στα τελευταία πέντε λεπτά και πήρε εκείνη το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Κι όμως! Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν και στο καλύτερό της βράδυ. Αλλά ήταν εκνευριστικά εύστοχη για τον αντίπαλο. Είχε εφτά τελικές εντός της εστίας και… έξι γκολ! Καταλαβαίνεται αμέσως ότι τέτοιο ποσοστό ευστοχίας δεν είναι εφικτό ούτε στο μπάσκετ. Κι όμως… το «ηλεκτρισμένο» Καμπ Νου φιλοξένησε το πιο απρόσμενο φινάλε σε αγώνα ποδοσφαίρου.

Επί της ουσίας, έφτασε να προηγείται με 3-0 δίχως να έχει σημειώσει κάποια ευκαιρία απέναντι στην διπλή ζώνη άμυνας των Παριζιάνων. Ένα γκολ… που πέρασε ξυστά την γραμμή, ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι. «Μίλησε» η φανέλα, το ταλέντο των ποδοσφαιριστών των «μπλαουγκράνα» και φυσικά… ο κόσμος.

Στο γκολ του Καβάνι και ο πιο πιστός οπαδός της Μπάρtσα αποδέχτηκε την μοίρα του. Όμως, ο Νεϊμάρ συνέχισε να παλεύει για τον τεράστιο ποδοσφαιρικό άθλο. Και δικαιώθηκε. Ο Βραζιλιάνος, λες και το ήξερε, είχε δηλώσει μετά το 4-0 στο Παρίσι: «Από την στιγμή που έχουμε 1% πιθανότητα να προκριθούμε, θα έχουμε 99% πίστη.». Και ανήμερα του αγώνα συμπλήρωσε: «Σήμερα θα σκοράρω δύο τέρματα (το λιγότερο).».

Ο Νεϊμάρ πετυχαίνει το τέταρτο και το πέμπτο γκολ της Μπαρτσελόνα, δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα του να παίξει για την πρόκριση στις επόμενες δύο επιθέσεις. Και εκεί ήρθε ο Σέρχι Ρομπέρτο, ίσως ο χειρότερος παίχτης της Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι, για να γράψει ιστορία!

Θέμα διαιτησίας σαφέστατα και υπάρχει. Αλλά δεν είναι παντού… Ελλάδα, για να βγαίνουν συνεχή διαγγέλματα από τις ομάδες περί διαιτησίας. Εξάλλου, η ελληνική πραγματικότητα είναι ασύγκριτα πικρή με άλλα πρωταθλήματα, πόσο μάλλον και με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πουθενά δεν γίνεται να μην υπάρχει λεκές, αλλά η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Είναι επιλογή σου αν θα σταθείς στο ανύπαρκτο πέναλτι πάνω στον Σουάρες, ή αν θα αναγνωρίσεις το φάουλ – ποίημα του Νεϊμάρ, ή την ασίστ της χρονιάς του Μπουσκέτς στο γκολ του Ρομπέρτο. Αν σου αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο, θα καταταχθείς στην δεύτερη κατηγορία. Αν θες να μπεις στο μάτι και να επιδιώξεις να ανοίξεις μύτες, θα καταταχθείς στην πρώτη κατηγορία.

Πάντως, βλέπεις ότι οι ξένες ομάδες διαθέτουν διαφορετική νοοτροπία, οι δε οπαδοί τους έχουν γεννηθεί μέσα σε έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό. Αν κοιτάξεις στην επίσημη ιστοσελίδα των Παριζιάνων, θα διαβάσεις ορισμένα σχόλια που αναφέρουν ότι: «Τι και αν έχασε η ομάδα μας, αισθανόμαστε τυχεροί που γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας ανατροπής». Ο ίδιος ο Βεράτι έβαλε «φρένο» στην καταιγίδα διαμαρτυριών περί διαιτησίας: «Δεν έφταιγε η διαιτησία. Είμασταν αδικαιολόγητοι.».

Κερδισμένοι… και οι δύο προπονητές

Ο Έμερι αποκλείστηκε για πρώτη φορά από ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από τρία χρόνια ένδοξων πορειών με την Σεβίλλη. Κανείς δεν μπορεί να χλευάσει τον τεχνικό των Παριζιάνων, διότι αυτά που έχει πετύχει με την ισπανική ομάδα είναι το λιγότερο επικά! Τρία σερί Europa League. Αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ και από κανέναν.

Όμως, ο Έμερι γνώρισε και την άλλη όψη του νομίσματος. Το ποδόσφαιρο τον τιμώρησε… και εκείνος οφείλει να μάθει μέσα από αυτό. Η αποτυχία και η λύπη είναι μέσα στο παιχνίδι. Δεν γίνεται κανένας να αποφύγει αυτά τα δύο στοιχεία. Είναι στοιχεία του ποδοσφαίρου.

Από την άλλη, ο Ενρίκε είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες την αποχώρησή του από την Μπάρτσα. Ποτέ δεν είναι αργά να πάρει την απόφασή του πίσω. Επιβάλλεται από τους φίλους των «μπλαουγκράνα» να ζητήσουν την παραμονή του στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι. Δεν είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει. Τρεμπλ, νταμπλ… και τώρα ξανά σε πορεία για την μέγιστη καταξίωση, το τρεμπλ (τελικό Copa del Ray, 1η θέση στην LaLiga (+1 από Ρεάλ), 8 Champions League).

Το «3-4-3» του Λουίς Ενρίκε ανάγκασε τον Έμερι να κλειστεί στα καρέ του. Παγίδεψε ολόκληρη την ομάδα των Παριζιάνων και δεν της επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι της. Βέβαια, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Η Μπαρτσελόνα έχει και εκείνη… προβλήματα. Όπως ξεκίνησα να γράφω στο άρθρο, πέτυχε έξι τέρματα σε μια συνολικά μέτρια εμφάνιση.

Αν δείξει αντίστοιχο ζήλο και στα ματς του πρωταθλήματος, τότε, θα κατορθώσει να ανέβειξανά στο βάθρο. Με το πάθος της για την νίκη μπορεί να καταπολεμήσει τα προβλήματά της, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να ενισχυθεί.

Υ.Γ Η οχτάδα του Champions League είναι η πιο δυνατή στην σύγχρονη ιστορία. Ώρα για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Και ποιος δεν θέλει να δει δύο «Ελ Κλάσικο»!

Υ.Γ 2 Και το «Ελ Κλάσικο» να μην έρθει, να γίνει μια τίμια κλήρωση!