To Debut.gr γυρνά τον χρόνο πίσω και θυμάται ένα από τα πλέον πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια της ευρωπαϊκής ιστορίας του Ολυμπιακού και το πανέμορφο γκολ του Ζιοβάνι.

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Νοεμβρίου του 2003. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την τουρκική Γαλατάσαραϊ στο γήπεδο της Ριζούπολης για την 4η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο Όλεγκ Προτάσοφ ενώ το ρόστερ των «ερυθρολεύκων» αρκετά… πλούσιο. Τζιοβάνι, Στολτίδης, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς αποτελούσαν τους θεμέλιους λίθους μίας ομάδας που, ωστόσο, εκείνη τη χρονιά έμεινε δεύτερη πίσω από τον Παναθηναϊκό, στο πρώτο χαμένο πρωτάθλημα μετά από μία σειρά ετών με συνεχόμενες κατακτήσεις των Πειραιωτών, ενώ όσον αφορά το Κύπελλο ηττήθηκαν από τους «πράσινους» στον τελικό με 3-1.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ειδικότερα το Τσάμπιονς Λιγκ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κληρωθεί με την Ρεάλ Σοσιεδάδ, τη Γαλατάσαραϊ και το μεγαθήριο, Γιουβέντους. Ήταν η χρονιά της ιστορικής, πλέον, ήττας από την «Μεγάλη Κυρία» με 7-0 στο «Ντέλε Άλπι». Ένα μήνα πριν το αλησμόνητο αυτό… χαστούκι, είχε προηγηθεί η μεγάλη εμφάνιση απέναντι στη «Γαλατά» και φυσικά η νίκη με 3-0.

Στον αγωνιστικό χώρο, ο Ολυμπιακός μπήκε ορεξάτος, έχοντας σαφείς τάσεις εκδίκησης από την ήττα που είχε υποστεί στην Τουρκία με 1-0. Το σκορ δεν άργησε να ανοίξει, με τον Μαυρογενίδη να εκμεταλλεύεται την καλοζυγισμένη σέντρα του Βενετίδη και να νικά τον αντίπαλο πορτιέρο με ωραίο σουτ μόλις στο 6ο λεπτό.

Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδιάστηκαν από το δυνατό ξεκίνημα των Πειραιωτών και δεν κατάφεραν να αντιδράσουν, κάτι που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να επιβάλλει τον ρυθμό του και με τη συμπλήρωση 34′ αγωνιστικών λεπτών να φτάσει και σε δεύτερο γκολ όταν ο Νέρι Καστίγιο εκμεταλλεύθηκε το λάθος γύρισμα του Ντε Μπουρ στον Μοντραγκόν και με όμορφο δεξί πλασέ έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του.

Το highlight, ωστόσο, της αναμέτρησης με την ομάδα του Τερίμ, ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο από τον συνήθη ύποπτο των «ερυθρολεύκων», Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος «μάγος» του Ολυμπιακού… χτύπησε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, πετυχαίνοντας ένα απίθανο γκολ που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα ως ένα από τα καλύτερα και ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης.

«Τον ξεφτίλισε» φώναζε στην περιγραφή του επανειλλημένως ο Γιώργος Χελάκης, εκστασιασμένος από το πανέμορφο «κρέμασμα» του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ στον Μοντραγκόν, που ομολογουμένως αποτέλεσε μία από τις εξυπνότερες εμπνεύσεις στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Θυμηθείτε το αριστουργηματικό γκολ του «Ζίο»: