Ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών κλείνει σήμερα τα 45 του χρόνια και το Debut.gr του εύχεται «Χρόνια Πολλά» και μαγικά, όπως ήταν η πρώτη ομάδα που τον ανέδειξε. Oι Orlando Magic.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Center στην ιστορία του ΝΒΑ που μας χάρισε μοναδικές στιγμές εντός και εντός παρκέ. Ένας παίκτης με απίστευτα αθλητικά προσόντα και πηγαίο χιούμορ που λίγοι το διαθέτουν πραγματικά. Με τρεις λέξεις: μια σπουδαία προσωπικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο Shaquille O’ Neal.

Ο γίγαντας των 2.15 μ. και 147 κιλών είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις παικτών που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους φιλάθλους και παράλληλα δεν δημιούργησε εχθρούς. Καθ’ όλη τη διαδρομή του στο ΝΒΑ, κατάφερε χάρη στις τρομακτικές του επιδόσεις να του αποδώσουν παραπάνω από 10 παρατσούκλια, τα διασημότερα από τα οποία είναι “The Diesel”, “Shaq”, “Superman”, “Shaq Fu” και “M.D.E.” (Most Dominant Ever).

Ο Shaq από μικρός φαινόταν ότι θα έγραφε ιστορία. Το 1989 στο γυμνάσιο του San Antonio του Texas, είχε οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά, μαζεύοντας συνολικά 791 ριμπάουντ. Έπειτα, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Louisiana όπου εκεί αφού τιμήθηκε με κάμποσα βραβεία ως καλύτερος παίκτης του NCAA, εντάχθηκε και στο Hall of Fame του Πανεπιστημίου.

Το ΝΒΑ όπως ήταν φανερό τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες και οι Orlando Magic τον επέλεξαν Νo. 1 στο Draft του 1992. Στο Orlando αγωνίστηκε για 4 χρόνια και ήδη από τις πρώτες σεζόν έδειξε τις «άγριες» διαθέσεις του. Τη δεύτερη χρονιά του μάλιστα στους Magic πέτυχε και το πρώτο του απίστευτο triple-double με 24 πόντους, 28 ριμπάουντ και 15 κοψίματα. Στην τετραετία του, σημείωνε περίπου πάνω από 25 πόντους μ.ο., μάζευε πάνω από 12 ριμπάουντ και μετρούσε 2 τάπες ανά αγώνα. Μοναδική του αχίλλειος πτέρνα, οι βολές όπου κατέγραφε τραγικά ποσοστά τα οποία με το ζόρι ξεπερνούσαν το 55%. Με εξαίρεση τις τελευταίες του χρονιές στο ΝΒΑ, τα ποσοστά του στις κατηγορίες αυτές έμειναν σταθερά.

Επόμενος σταθμός του, οι Los Angeles Lakers. Εκεί, έμεινε για 8 χρόνια και παρέα με τον Kobe Bryant αποτέλεσε ένα αχτύπητο δίδυμο κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (2000, 2001, 2002). Η καριέρα του στο πολυτελέστατο L.A. απογειώθηκε όχι μόνο στο παρκέ αλλά και εκτός. Πέρα από το να καρφώνει με μίσος στα αντίπαλα καλάθια, έπαιζε σε ταινίες και έβγαζε δίσκους ως ράπερ. Ήταν ένας σταρ με τα όλα του.

Το 2004 θα πάρει μεταγραφή για τα επόμενα 4 χρόνια στους Miami Heat και εκεί θα βρεθεί συμπαίκτης με τον ηγέτη της ομάδας, Dwyane Wade. Το 2006 κατέκτησε τον τέταρτο προσωπικό του τίτλο επικρατώντας των Dallas Mavericks με 4-2 στους τελικούς. Έκτοτε, η πορεία του άρχισε να φθίνει. Ενδεικτικό είναι ότι τη σεζόν 2007-2008 το Miami τερμάτισε τελευταίο με ρεκόρ 15-67.

Τη σεζόν 2008-2009 επέστρεψε στη Δύση, αυτή τη φορά για λογαριασμό των Phoenix Suns, χαρίζοντάς μας κάποιες αστείες στιγμές όπως όταν στον αγώνα κόντρα στους Toronto Raptors έκανε μια βουτιά πάνω στο πλήθος τρομάζοντας τους θεατές. Την επόμενη χρονιά, υπήρξε συμπαίκτης και του LeBron James στο Cleveland αλλά στα 38 του, ο γερασμένος πια Shaq είχε χάσει την εκρηκτικότητά του. Η σεζόν 2010-2011 ήταν η χρονιά που κρέμασε τα παπούτσια του φορώντας τη φανέλα των Boston Celtics.

Ό,τι και να πούμε εμείς για τον τεράστιο Shaquille O’ Neal είναι λίγο. Ο παίκτης αυτός που κατεδάφιζε μπασκέτες και δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, ήταν απλά ένα φαινόμενο.