Το Debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο τον Φερνάντο Τόρες της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Κάποτε θεωρούνταν ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο. Έφτασε να θεωρείται χασογκόλης, τελειωμένος, αργός και γενικά όλα τα κακά του κόσμου. Ο Τόρες κατάφερε ωστόσο να αναγεννηθεί στο μέρος όπου ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε και βοηθάει την Ατλέτικο να μείνει κοντά στην κορυφή.

Πως ξεκίνησε

Ο Τόρες ξεκίνησε ως τερματοφύλακας την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο καθώς σε εκείνη τη θέση έπαιζε ο αδερφός του. Ωστόσο στα εφτά του, κατάλαβε πως ήταν καλύτερος στην άλλη άκρη του γηπέδου. Έπαιζε στη Ράγιο 13, με την οποία στα 10 του πέτυχε 55 γκολ σε μία σεζόν και κέρδισε το δοκιμαστικό στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία ήταν από τότε η αγαπημένη του ομάδα, λόγω του παππού του.

Εξέπληξε τους σκάουτερ της Ατλέτικο και έγινε μέλος της το 1996 σε ηλικία 12 ετών. Το 1998 κερδίζει τον πρώτο του τίτλο σε ένα τουρνουά της Nike, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του καλύτερου παίκτη. Στα 15 του υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και το Μάιο του 2001 κάνει το ντεμπούτο του στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας όπου ήταν η Ατλέτικο και μία εβδομάδα αργότερα πετυχαίνει το πρώτο του γκολ. Ωστόσο η σεζόν τελειώνει με τους «ροχιμπλάνκος» να χάνουν την άνοδο.

Άνοδος,αναντικατάστατος και αρχηγός

Την επόμενη σεζόν η Ατλέτικο κερδίζει την άνοδο όμως ο Τόρες απογοητεύει τους ανθρώπους της ομάδας, κάνοντας αρκετές κακές εμφανίσεις βάζοντας έξι τέρματα σε 36 παιχνίδια.

Στη μεγάλη κατηγορία ο Τόρες μένει βασικό μέλος των «ροχιμπλάνκος» και πετυχαίνει 13 γκολ σε 29 αναμετρήσεις με την Ατλέτικο να τερματίζει στην ενδέκατη θέση.

Τη νέα σεζόν φήμες θέλουν τη Τσέλσι να κάνει πρόταση για τον Τόρες, όμως η Ατλέτικο αντ’αυτού τον κάνει τον νεότερο αρχηγό στην ιστορία της, με τον Ισπανό να πετυχαίνει 19 τέρματα, όντας τρίτος στη λίστα των σκόρερς. Πετυχαίνει άλλα 14 στη τελευταία του σεζόν με την Ατλέτικο και η μεταγραφή του γίνεται σίριαλ στην Ισπανία με τις Τσέλσι και Λίβερπουλ να παλεύουν για την υπογραφή του, ωστόσο στις 4 Ιουλίου ανακοινώνει τη μετακίνησή του στους «κόκκινους» υπογράφοντας συμβόλαιο έξι χρόνων, όντας η ακριβότερη-τότε-μεταγραφή της Λίβερπουλ.

Άρχοντας στο νησί

Από την πρώτη στιγμή προσαρμόζεται και θεωρείται αναντικατάστατος στη βασική ενδεκάδα της Λίβερπουλ. Το πρώτο του τέρμα έρχεται στο ντεμπούτο του στο «Άνφιλντ», μόλις στο 16ο λεπτό, στην ισοπαλία της ομάδας του με τη Τσέλσι στις 19 Αυγούστου του 2007, ενώ ένα μήνα αργότερα πετυχαίνει το πρώτο του χατ-τρικ κόντρα στη Ρέντινγκ για το Λιγκ Καπ.

Έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που πετυχαίνει δύο διαδοχικά χατ-τρικ τον Μάρτιο, ενώ λίγες μέρες αργότερα έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Ρόμπι Φάουλερ που ξεπερνάει τα 20 γκολ σε μία σεζόν και τέλος, τον Απρίλιο με το γκολ του κόντρα στην Άρσεναλ για τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, έφθασε τα 29 γκολ ξεπερνώντας το ρεκόρ του Όουεν.

Τον Μάιο πετυχαίνει γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, φθάνοντας τα 24 στο πρωτάθλημα και σπάει το ρεκόρ του Φαν Νίστελροϊ, όντας ο ξένος καλύτερος σκόρερ στην πρώτη σεζόν στη Πρέμιερ Λιγκ. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των έξι καλύτερων παικτών του πρωταθλήματος, όμως πρώτος βγαίνει ο Ρονάλντο.

Φήμες θέλουν και πάλι τη Τσέλσι να κάνει πρόταση 30 εκατομμυρίων, όμως ο ίδιος λέει πως θα κάνει πολλά χρόνια για να φύγει από τη Λίβερπουλ, ενώ και ο πρόεδρος της ομάδας ξεκαθαρίζει πως ο παίκτης δεν πωλείται για κανένα ποσό.

Τη νέα σεζόν, ο Τόρες ξεκινάει με γκολ, όμως τραυματίζεται στο γόνατο μένοντας εκτός για μερικούς αγώνες, μεταξύ αυτών και αυτού με την πρώην ομάδα του, Ατλέτικο Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μπαίνει στη λίστα για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς από τη ΦΙΦΑ, όμως τερματίζει τρίτος πίσω από Ρονάλντο και Μέσι. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται μόλις ενάμιση χρόνο στο Λίβερπουλ, μπαίνει στη λίστα των 50 καλύτερων παικτών στην ιστορία της ομάδας.

Χάνει αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμών, πετυχαίνει 14 τέρματα σε 24 αναμετρήσεις πρωταθλήματος, όμως μπαίνει κανονικά στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς.

Υπογράφει νέο συμβόλαιο συνεργασίας με καλύτερες αποδοχές, πετυχαίνει 18 γκολ στο πρωτάθλημα σε 28 αναμετρήσεις, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, ενώ και πάλι συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς, τόσο στην Πρέμιερ Λιγκ, όσο και από τη ΦΙΦΑ.

Η τελευταία του χρονιά στη Λίβερπουλ είναι και η χειρότερη. Πετυχαίνει εννιά τέρματα σε 23 αναμετρήσεις, υπόσχεται πως δεν πρόκειται να φύγει από την ομάδα, ενώ δηλώνει πιστός σαν να υπέγραψε καινούριο συμβόλαιο.

Παρ” όλα αυτά στις 27 Ιανουαρίου οι Άγγλοι φέρνουν στη δημοσιότητα πρόταση της Τσέλσι, την οποία αρνείται η Λίβερπουλ και μερικές μέρες αργότερα σαν κεραυνό εν αιθρία ανακοινώνεται η μεταγραφή του αντί 50 εκατομμυρίων λιρών, με τους οπαδούς των «κόκκινων» να ρίχνουν κατάρες, να καίνε φανέλες και γενικά να αντιδρούν με τη μετακίνηση αυτή, κατά του παίκτη.

Τσέλσι

Η Τσέλσι αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιογραφικό του παίκτη, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Όλα αυτά καθώς οι κατάρες των οπαδών της Λίβερπουλ φαίνεται να έπιασαν τόπο, με τον Τόρες να κάνει 903 αγωνιστικά λεπτά για να σκοράρει το πρώτο του τέρμα, το οποίο ήταν και το μοναδικό στη σεζόν, σε 18 αναμετρήσεις.

Τη νέα σεζόν, όλοι περιμένουν έναν καλύτερο Τόρες, ο οποίος έπρεπε να δικαιολογήσει τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του. Πετυχαίνει δύο γκολ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, όμως κόντρα στη Στόουκ δέχεται κόκκινη κάρτα για ένα απαράδεκτο τάκλιν με δύο πόδια, δεχόμενος και επιπλέον τιμωρία τριών αγωνιστικών.

Όταν επιστρέφει, πετυχαίνει δύο γκολ κόντρα στη Γκενκ για το Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα για το FA Cup, κόντρα στη Λέστερ, όμως στο πρωτάθλημα παραμένει άσφαιρος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπου σκοράρει κόντρα στην Άστον Βίλα, ύστερα από το Σεπτέμβριο.

Σκοράρει το 2-2 κόντρα στη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» που δίνει την πρόκριση στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μπαίνει ως αλλαγή στο τελικό, αμέσως μετά το γκολ της Μπάγερν Μονάχου. Τελικά κατακτά την κορυφαία διοργάνωση χάρη στο γκολ του Ντρογκμπά και τα πέναλτι, τελειώνοντας την πρώτη του γεμάτη σεζόν με τη Τσέλσι, βάζοντας 11 γκολ σε 49 αναμετρήσεις.

Τη σεζόν 2012-13 επιστρέφει δυναμικά κι αγωνίζεται σε 64 παιχνίδια πετυχαίνοντας 22 γκολ, ένα εξ αυτών στο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Μπενφίκα. Μάλιστα,είχε ξανασκοράρει στους προημιτελικούς του θεσμού, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ στους ομίλους την ίδια σεζόν κι έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε εφτά διαφορετικές διοργανώσεις σε μία μόλις σεζόν.

Πέρσι, η επιστροφή του Μουρίνιο σήμανε καμπανάκι στον Ισπανό καθώς ήξερε πως μόνο αν επέστρεφε στις παλιές καλές εποχές θα έμενε στη Τσέλσι. Ο Πορτογάλος τεχνικός τον κράτησε λέγοντας πως περιμένει πολλά από αυτόν, ενώ δεν αγόρασε άλλο επιθετικό πλην του Ετό, δείχνοντας να εμπιστεύεται τον Τόρες.

Ωστόσο, ο Τόρες συνεχίζει τις απογοητευτικές εμφανίσεις, με τον Μουρίνιο να διαμαρτύρεται σε όλη τη σεζόν πως δεν έχει επιθετικούς. Αγωνίζεται 41 φορές, αρκετές εξ αυτών ως αλλαγή, σκοράροντας 11 τέρματα, τα πέντε στο πρωτάθλημα.

Εθνική Ισπανίας

Ευρωπαϊκό κάτω των 16, κάτω των 19 και με τους άνδρες δύο φορές το 2008 και 2012. Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010 και τρίτος στο Κονφεντερέισον του 2009, και δεύτερος στο περσινό.

Ο Τόρες έχει μόνο καλές στιγμές να θυμάται με την εθνική του, όντας πάντα στις επιλογές σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα θεωρείται παίκτης-κλειδί για πολλές από αυτές, ενώ στη φετινή «τραγωδία» στα γήπεδα της Βραζιλίας, έλειπε καθώς δεν επιλέχθηκε στους 23 από τον Ντελ Μπόσκε.

Έχει πετύχει 38 γκολ σε 110 εμφανίσεις και είναι τρίτος σκόρερ όλων των εποχών με τη «φούριας ρόχας».

Αναδείχθηκε παίκτης του τουρνουά και πρώτος σκόρερ στις διοργανώσεις με την κάτω των 16 και 19, παίκτης του αγώνα για το τελικό του 2008 κόντρα στη Γερμανία, πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό του 2012 αλλά και του Κονφεντερέισον την επόμενη σεζόν.

Μιλάνο κι από εκεί σπίτι

Στη Μίλαν δεν κατάφερε πολλά. Οι «ροσσονέρι» έψαχναν για γρήγορη προσαρμογή και βοήθεια από έναν ποδοσφαιριστή που είχε χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Και κάπως έτσι ο δανεισμός του τελείωσε άδοξα. Μετά από τόσα άσχημα στην καριέρα του τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο θεός του ποδοσφαίρου του χρωστούσε κάτι καλό. Η επιστροφή στην πατρίδα και συγκεκριμένα στην ομάδα όπου ανδρώθηκε, ήταν πλέον γεγονός.

Έγινε ανταλλαγή με τον Αλέσιο Τσέρτσι και στην παρουσίασή του βρέθηκε 45 χιλιάδες κόσμος να τον καλωσορίσει σπίτι του. Η αποχώρηση του Μάντζουκιτς του επέτρεψε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες αλλά και τον αγαπημένο του αριθμό 9 πίσω. Ο Ισπανός, έφτασε τις 300 συμμετοχές με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και πριν λίγες βδομάδες τα 100 τέρματα στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πέρσι σκόραρε δύο φορές κόντρα στην…αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, ωστόσο είδε την κόκκινη κάρτα στον προημιτελικό εναντίον της, αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Παρ” όλα αυτά έφτασε μαζί της στο τελικό, τον οποίο έχασε από τη μισητή συμπολίτισσα Ρεάλ.

Το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι πριν λίγες μέρες, προκάλεσε σοκ σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ωστόσο ο Τόρες είναι καλά και είναι έτοιμος να ξαναμπεί στο παιχνίδι της διεκδίκησης τίτλων.