Το Debut.gr πάει τον χρόνο λίγο πίσω και θυμάται μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που αδίκησε τον εαυτό του με την... τεμπελιά του. Ή αλλιώς τον Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ.

Εδώ είναι ο Παράδεισος, εδώ και η κόλαση, όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα. Αν όμως αυτή η φράση είχε πρόσωπο, τότε θα μπορούσε εύκολα να είχε εκείνο του Έμανουελ Αντεμπαγιόρ.

Ο Τογκολέζος φορ μπορούσε με τα γκολ του να γίνει Θεός, αλλά με αυτά μπορούσε και να γίνει ένας έκπτωτος άγγελος τόσο στους φίλους όσο και στους εχθρούς του.

Γαλλική… επανάσταση!

Η Γαλλία είναι γνωστή… ποδοσφαιρομάνα. Όχι μόνο για τους παίκτες που βγάζει μέσα από τα σπλάχνα της, αλλά και για εκείνους που εντοπίζει σε νεαρή ηλικία και τους μαθαίνει… μπαλίτσα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Αντεμπαγιόρ, ο οποίος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε μεγάλη ακαδημία του Τόνγκο, με αποτέλεσμα να τον εντοπίσουν άνθρωποι της Μετς που τον πήγαν στην ευρωπαϊκή χώρα το 1999 και το 2001 έκανε το ντεμπούτο του μαζί τους.

Ο Αφρικανός φορ μαζί τους θα γνωρίσει τον υποβιβασμό, αλλά, ακόμη και έτσι εκείνος συνέχιζε να… παστελώνει κανονικά τα γκολ του. Έτσι, οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Μετς στα… αλώνια της δεύτερης κατηγορίας ήταν αρκετά για να κάνουν τη Μονακό να τα “σκάσει” για χάρη του το καλοκαίρι του 2003 και να τον φέρει στο Πριγκιπάτο, όπου τον έμαθε όλη η καλή… κοινωνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από τον Παράδεισο…

Ο Αρσέν Βενγκέρ από τότε που πήγε στην Άρσεναλ πολλές φορές έφερε στο Βόρειο Λονδίνο κάποιο παίκτη που να είχε πάρε- δώσε με τη Γαλλία και λίγες φορές δεν δικαιώθηκε. Ο Αντεμπαγιόρ κάνοντας… αγροτικό σε Μετς, Μονακό και με το ύψος του που συνδυαζόταν με την υψηλή τεχνική του “ανάγκασε” τον Αλσατό να βγάλει από τα ταμεία τρία εκατομμύρια λίρες και να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2006.

Στην αγγλική πρωτεύουσα ο Τογκολέζος φορ θα γίνει ακόμη καλύτερος. Λογικό, αφού θα πάρει “μαθήματα” από έναν… μετρ του είδους: τον Τιερί Ανρί που δεν δίσταζε να λέει αριστερά και δεξιά πως (πρώην) ο πρίγκιπας θα τον αντικαθιστούσε αργά ή γρήγορα.

Εκτός αυτού η σχέση των δύο εντός αγωνιστικού χώρου ήταν κάτι παραπάνω από καλή, αφού μπορούσαν να συνεργαστούν πολύ καλά. Έτσι, όταν το θέρος του 2007 ο “Τιτί” έφυγε για τη Μπαρτσελόνα όλο το βάρος της επίθεσης της Άρσεναλ έπεσε στον “Μανώλη” που όχι μόνο μπόρεσε να ανταπεξέλθει, αλλά και να δικαιώσει το “δάσκαλό” του για την στήριξη προς το πρόσωπό του.

Κάτι που είχαν κάνει και οι φίλοι των “κανονιέρηδων” που τον αγαπούσαν ολοένα και περισσότερο. Όχι μόνο για τα γκολ (υψηλού επιπέδου) που σημείωνε. Αλλά και για τους “τσαμπουκάδες” και τη ψυχή που έβγαζε σε ματς απέναντι σε άλλες ομάδες του Λονδίνου, όπως η Τσέλσι και η Τότεναμ.

Στην Κόλαση…

Όμως ακόμη και στον Παράδεισο υπάρχουν προβλήματα. Έτσι, λοιπόν, μετά από τρεις σεζόν με τη φανέλα της Άρσεναλ, 106 συμμετοχές, 46 γκολ,0 τρόπαια και πρόταση με πολλά μηδενικά από την Μάντσεστερ Σίτι ο Αντεμπαγιόρ αφήνει το “Έμιρεϊτς” για το “Έτιχαντ” με τις Μίλαν και Μπαρτσελόνα κατά καιρούς να έχουν δείξει και εκείνες ενδιαφέρον για χάρη του.

Ωστόσο, αν οι φίλοι της Άρσεναλ είχαν κάποιον που έπρεπε αναγκαστικά να του ρίξουν το “φταίξιμο” εκείνος θα ήταν ο Βενγκέρ και όχι ο “Μανώλης”, καθώς η τακτική του Αλσατού ήταν τέτοια που επέτρεπε σε άλλες ομάδες για καλύτερες χρηματικές προτάσεις να παίρνουν από την ομάδα τους παίκτες- σούπερ σταρ. Ο Αλσατός ήταν εκείνος που δεν μπορούσε να τους οδηγήσει σε τρόπαια και να τους δείξει ότι υπάρχουν φιλοδοξίες πέρα από την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.

Οπότε κακία καμία από πλευράς “κανονιέρηδων” προς τον Αντεμπαγιόρ, όμως, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για εκείνον προς αυτούς, καθώς στο πρώτο ματς που έγινε δεν δίστασε να πανηγυρίσει με προκλητικό τρόπο μπροστά τους.

Παρόλα αυτά και παρά τη καλή πρώτη χρονιά που έκανε ως “πολίτης” ο έμπειρος στράικερ σύντομα είδε πως δεν υπολογιζόταν από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και έτσι ο δρόμος προς τους απανωτούς δανεισμούς αρχικά σε Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια σε Τότεναμ με τους “πετεινούς” να μένουν ικανοποιημένοι μαζί του, να τον αποκτούν με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι του 2012 και εκείνος δεν θα τους απογοητεύσει μιας και θα μείνει ως το 2015 σκοράροντας 18 γκολ σε 59 εμφανίσεις μαζί τους.

Που ‘ σαι “Μανώλη”

O Αντεμπαγιόρ όσο ταλέντο είχε, άλλο τόσο τεμπέλης ήταν. Μπορεί να ήταν μία εποχή μέσα στους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου, αλλά, αν είχε την όρεξη για δουλειά θα ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος. Ειδικά όταν τα πράγματα στην καριέρα του δεν πήγαιναν, όπως ο ίδιος τα ήθελε, τότε ήταν που τον πήρε η… κάτω βόλτα και από την Τότεναμ έφτασε να αγωνιστεί μετά από μήνες στη Κρίσταλ Πάλας που τον είχε κάνε δικό της με μορφή δανεισμού τον Ιανουάριο του 2016 σημειώνοντας μόλις ένα γκολ.

Πλέον βρίσκεται στη άσημη Μπασακεσιχίρ. Τα “μαργαριτάρια” του Αντεμπαγιόρ Μερικές από τις στιγμές που μας χάρισε ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ και δύσκολα θα ξεχάσουμε: