Το Debut.gr θυμάται έναν από τους πιο άτυχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, τον Λάμπρο Χούτο, που στερήθηκε μία εξαιρετική καριέρα λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν.

Μπορεί να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του εδώ και αρκετά χρόνια, να το έχει γυρίσει στο… μποξ και πρωταγωνιστεί στο γνωστό σε όλους τηλεπαιχνίδι «Survivor» αλλά ο Λάμπρος Χούτος πριν από όλα αυτά είχε μία μακρά και πετυχημένη καριέρα στον χώρο του ποδοσφαίρου με περάσματα τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Who is who

Ο Χούτος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1979 και όπως πολλοί συνομίληκοί του, έτσι και ο μικρός Λάμπρος πήρε από μικρός στο… κατόπι την στρογγυλή θεά.

Μόλις στα 13 του ξεκίνησε να αγωνίζεται στις ακαδημίες του τοπικού σωματείου του Αστέρα Πολυγώνου, όπου και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Εκεί ήταν που ο… γείτονας, Παναθηναϊκός ξεχώρισε το ταλέντο του πιτσιρικά -τότε- Χούτου και τον ενέταξε στα τμήματα υποδομής των «πρασίνων». Στην Παιανία ο Χούτος έμεινε για δύο χρόνια, βλέποντας από κοντά πως λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας.

Οι ξεχωριστές εμπειρίες όμως του νεαρού Λάμπρου δεν θα τελείωναν εκεί. Άνθρωποι της Ρόμα έκαναν το ταξίδι στην Ελλάδα, παρακολούθησαν τον Χούτο από κοντά και κατέθεσαν επίσημη πρόταση για να τον εντάξουν στην εφηβική ομάδα των «τζιαλορόσι», την Ρόμα Πριμαβέρα.

Η Ιταλία και η… κόκκινη επιστροφή

Ο Χούτος στην γειτονική Ιταλία παρέμεινε περίπου μία πενταετία για λογαριασμό της ομάδας της πρωτεύουσας, οι άνθρωποι της οποίας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο νεαρό στράικερ, προσφέροντάς του το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 15.5 ετών.

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του Έλληνα έφηβου, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από σειρά τραυματισμών, που τον άφησαν εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ουσιαστικά του επέτρεψαν να πάρει μόλις τρία παιχνίδια στα πόδια του στην ανδρική ομάδα της Ρόμα.

Με τη νέα χιλιετία και τον Χούτο πλέον στα 21 του χρόνια, ο Ολυμπιακός προσέγγισε την διοίκηση της Ρόμα προκειμένου να κάνει δικό του τον ταλαντούχο επιθετικό. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα και οι Πειραιώτες έβγαλαν από τα ταμεία τους τρία εκατομμύρια ευρώ, με τον Χούτο να επιστρέφει στην πατρίδα του, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στο Λιμάνι, ο Χούτος αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς που τον κράτησαν στα «πιτς» για αρκετά μεγάλες περιόδους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων ενώ αγωνίστηκε σε 47 παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα σε 22 από αυτά.

Μάλιστα, το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό ήταν αρκετά θετικό και τον βοήθησε να καθιερωθεί στην εθνική ομάδα των Ελπίδων της χώρας αλλά και των Ανδρών, με τις οποίες μέτρησε από δέκα συμμετοχές στην καθεμία (18 γκολ με τις Ελπίδες, 3 με τους άνδρες).

Τον Ιούλιο του 2004 και ενώ εξέπνεε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, ο Χούτος έμεινε ελεύθερος από τους Πειραιώτες και πήρε τον δρόμο ξανά για την Ιταλία.

Η πτώση και η αναγέννηση

Ο Χούτος θα μπορούσε να πάει εκ του ασφαλούς σε άλλες ομάδες μικρότερης δυναμικής που τον ζήτησαν αλλά η πρόταση της Ίντερ τον… μάγεψε και έγινε κάτοικος Μιλάνου, όπου όμως αγωνίστηκε μόλις μία φορά με τα χρώματα των «νερατζούρι», οι οποίοι στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο τον παραχώρησαν δανεικό στην Αταλάντα. Ούτε εκεί όμως «έπιασε» ο 26χρονος, τότε, Χούτος και ακολούθησαν άλλοι δύο δανεισμοί σε Μαγιόρκα και Ρετζίνα, στις οποίες συνολικά αγωνίστηκε σε 18 αγώνες (από εννιά παιχνίδια, μόλις δύο γκολ με την ισπανική ομάδα).

Οι συνεχείς δανεισμοί και η αδυναμία του Χούτου να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων που κατέληγε, τον οδήγησαν ξανά στην… μαμά πατρίδα και τον Πανιώνιο.

Όπως είχε συμβεί και με τον Ολυμπιακό, έτσι και στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, ο Λάμπρος Χούτος βρήκε τον εαυτό του αφού τον πρώτο χρόνο παραμονής του στους «κυανέρυθρους», σκόραρε δέκα φορές σε 14 εμφανίσεις ενώ πέτυχε ακόμα δύο γκολ για το κύπελλο Ιντερτότο, στο οποίο διαγωνιζόταν τότε ο Πανιώνιος.

Η δεύτερη χρονιά του όμως στη Νέα Σμύρνη ήταν σαφώς πιο επεισοδιακή, με τον Έλληνα στράικερ να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα συνεργασίας με τον τότε προπονητή του, Έβαντ Λίνεν, γεγονός που οδήγησε στην αποδέσμευση του Γερμανού προπονητή και σε σοβαρή τιμωρία του Χούτου. Η αλλαγή προπονητή στην ομάδα δεν έφερε κάποια ουσιαστική μεταβολή στις σχέσεις του Έλληνα επιθετικού με τους διοικούντες του Πανιωνίου, κάτι που σταδιακά επέφερε την παραχώρηση του στον ΠΑΟΚ, τον Ιανουάριο του 2009.

Στον «Δικέφαλο του Βορρά» ο Χούτος κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Θεσσαλονικείς που είχαν βγάλει από τις τσέπες τους 150 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσουν και έτσι το ίδιο καλοκαίρι τον άφησαν ελεύθερο.

Φινάλε αλά ιταλικά

Το κλείσιμο της καριέρας του, ο Λάμπρος Χούτος δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει αλλού εκτός από την χώρα που για εκείνον έγινε κάτι σαν δεύτερη πατρίδα. Την Ιταλία. Εκεί, ο Έλληνας επιθετικός υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Πεσίνα, που αγωνιζόταν τότε στη τρίτη κατηγορία της Ιταλίας και λίγο καιρό αργότερα χρεοκόπησε.

Το άδοξο τέλος της Πεσίνα, οδήγησε τον Χούτο να κρεμάσει τα παπούτσια του μόλις στα 31 του χρόνια, κλείνοντας μία καριέρα που σίγουρα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική αν ο ίδιος δεν στεκόταν τόσο άτυχος με τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν αλλά και αν δεν διέθετε έναν αρκετά ιδιόρρυθμο χαρακτήρα.