Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ δε σταματάει να σκοράρει κι εμείς σας παρουσιάζουμε την καριέρα του με αριθμούς και ιστορίες.

Είναι 26 ετών όμως έχει προλάβει να φορέσει έξι διαφορετικές φανέλες ομάδων, ενώ πριν τον Κλοπ κανείς δεν βρέθηκε να τον εμπιστευτεί. Η καριέρα του από τότε πάει από το καλό στο καλύτερο και έχει απασχολήσει ήδη τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την έως τώρα καριέρα του.

Πως ξεκίνησε

Το βιογραφικό του λέει πως έγινε αντιληπτός από τους σκάουτερ της Μίλαν, όμως η αλήθεια είναι πως ο πατέρας του έπαιξε σημαντικότατο ρόλο ως σκάουτερ της ιταλικής ομάδας. Ο αδερφός του επίσης αγωνιζόταν στις ακαδημίες των «ροσσονέρι» κι έτσι αποκτήθηκε. Σε ένα τουρνουά στη Μαλαισία σκόραρε εφτά φορές στα έξι παιχνίδια και πήρε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του τουρνουά.

Άνηκε στη Μίλαν μέχρι το 2011 όμως και τα τέσσερα χρόνια τα πέρασε ως δανεικός σε ομάδες της Γαλλίας. Ντιζόν, Λιλ, Μονακό και Σεντ Ετιέν τον δανείστηκαν μένοντας ικανοποιημένες όμως μόνο η τελευταία κατάφερε να τον χαρεί αφού οι προηγούμενες δεν μπόρεσαν να τον αποκτήσουν βλέποντας την «πόρτα» από τη Μίλαν.

Η Σεντ Ετιέν στάθηκε τυχερή καθώς το καλοκαίρι που τελείωνε ο δανεισμός, τελείωνε και το συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα κι έτσι τον απέκτησε.

Γαλλία

Έχοντας ήδη αρκετή εμπειρία, έγινε βασικό μέλος της ομάδας και το Φεβρουάριο του 2011 πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ, ενώ κατέκτησε και το πρώτο του τρόπαιο κερδίζοντας στο τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας τη Ρεν. Τέλειωσε τη σεζόν με 18 γκολ και εφτά ασίστ σε 38 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Την επόμενη χρονιά τα πήγε ακόμα καλύτερα φτάνοντας τα 21 γκολ, όμως η έλευση του Ιμπραΐμοβιτς δεν τον άφηνε να κατακτήσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Αυτή ήταν και η σεζόν που τον έκανε διάσημο αφού τράβηξε τα βλέμματα ξένων ομάδων, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου Αφρικάνου ποδοσφαιριστή, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς.

Η απογείωση

Στην Ντόρτμουντ απογειώθηκε στατιστικά και μη. Υπέγραψε συμβόλαιο πέντε χρόνων, σκόραρε στο ντεμπούτο του στη Μπουντεσλίγκα στο πρώτο του σουτ και ολοκλήρωσε το ίδιο ματς με χατ-τρικ, όντας ο πρώτος Γκαμπονέζος που παίρνει μέρος στο γερμανικό πρωτάθλημα. Έφτασε τις 48 συμμετοχές, παίζοντας κυρίως ως αριστερός εξτρέμ ελέω Λεβαντόφσκι, σκοράροντας 16 τέρματα.

Στη δεύτερη σεζόν του τα πήγε ακόμα καλύτερα, αφού ο Πολωνός στράικερ αποχώρησε και έγινε εκείνος ο βασικός επιθετικός της Ντόρτμουντ. Μέτρησε 26 τέρματα σε 46 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ήταν ο μοναδικός διασωθέντας από την πολύ κακή πορεία της ομάδας του Κλοπ στον πρώτο γύρο, ενώ έγινε ακόμη πιο διάσημος και δημοφιλής για τον πανηγυρισμό του ως spiderman και batman.

Φέτος είναι πραγματικά ανίκητος. Έχει 17 γκολ σε 15 αγώνες και οδηγεί τη Ντόρτμουντ σε νίκες. Δυστυχώς έχει τον επίσης τρομερό Λεβαντόφσκι ως αντίπαλο για τη θέση του πρώτου σκόρερ, όμως θα το παλέψει όσο πάει, ενώ έσπασε και το ρεκόρ συνεχόμενων παιχνιδιών με γκολ(10).

Εθνική

Δέχθηκε κρούση από την ομοσπονδία της Ιταλίας, όμως επέλεξε να αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές της Γαλλίας. Τελικά παρέμεινε Γκαμπονέζος δεχόμενος κλήση από την εθνική ομάδα και κάνοντας την πρώτη του συμμετοχή στους άντρες. Πόσα επιτεύγματα μπορεί να έχει εκεί; Κι όμως…

Ήταν ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ του Αφρικανικού Κυπέλλου με τρία τέρματα βοηθώντας τη χώρα του να φτάσει στους προημιτελικούς.

Έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε Ολυμπιακούς αγώνες, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ στο τουρνουά. Έκανε τα πάντα για να στείλει τη χώρα του στο Παγκόσμιο, όμως τα δύο χατ-τρικ του δεν έφταναν, ενώ έγινε και αρχηγός της εθνικής.

Έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας έχοντας 19 τέρματα σε 45 παιχνίδια.