Ο Μάριο Μάντζουκιτς μπήκε στο μικροσκόπιο του Debut.gr, που σας παρουσιάζει συνοπτικά την καριέρα του Κροάτη στράικερ της Γιουβέντους.

Έφυγε σαν κυνηγημένος από τη Μπάγερν Μονάχου, όταν είδε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να έρχεται. Ήξερε ότι μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση, όμως ήθελε κάτι πιο σίγουρο, ξέροντας ήδη πως δεν γέμιζε το μάτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Μάντζουκιτς πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτη με στόχο να αποδείξει πως είναι μεγάλος επιθετικός, όπως και οι προκάτοχοι της θέσης του, Φορλάν, Αγκουέρο, Τόρες, Βίγια, Κόστα, Φαλκάο.

Πλέον πρωταγωνιστεί για λογαριασμό της Γιουβέντους εντός και εκτός Ιταλίας, προσπαθώντας να βοηθήσει την «Μεγάλη Κυρία» να πετύχει τους στόχους της, σκοράροντας όποτε δεν βρίσκει δίχτυα ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν.

Πως ξεκίνησε
Ο Κροάτης ξεκίνησε από τις ακαδημίες της γερμανικής Ντιτσίνγκεν, μένοντας με τους γονείς του στη Γερμανία κοντά στη Στουτγκάρδη, όμως ένα χρόνο αργότερα γύρισαν όλοι μαζί στα πάτρια εδάφη παίζοντας για την Μαρσονία. Από εκεί μεταγράφηκε στη Ζελιέζνιτσαρ και μετά από ένα χρόνο επέστρεψε κάνοντας το ντεμπούτο του σε επαγγελματικούς αγώνες.
Μάλιστα αγωνίστηκε σε 23 παιχνίδια σημειώνοντας 14 τέρματα και το καλοκαίρι του 2005 μεταγράφηκε στη Ζάγκρεμπ. Εκεί αγωνίστηκε για δύο σεζόν, κάνοντας 51 συμμετοχές, βάζοντας 14 τέρματα, τραβόντας τα βλέμματα των σκάουτερ της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ντιναμ-ίτης

Ωστόσο αυτή που τον αποκτά για 1.3 εκατομμύρια ευρώ, ήταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία πήρε τον Μάντζουκιτς για αντικαταστάτη του Εντουάρντο ο οποίος μεταγράφηκε στην Άρσεναλ. Παίζει 29 ματς ως δεύτερος επιθετικός, κάνοντας πολλές καλές εμφανίσεις βάζοντας συνολικά 12 γκολ και δίνοντας 11 ασίστ, όμως είχε και αρκετά κακό ποσοστό καρτών, μαζεύοντας 8 κίτρινες κάρτες.

Την επόμενη σεζόν, 2008-09 γίνεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 16 τέρματα σε 28 εμφανίσεις, ενώ παίρνει και τις πρώτες του συμμετοχές με την εθνική Κροατίας. Η σεζόν τελειώνει και η Βέρντερ Βρέμης κάνει πρόταση 12 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η διοίκηση της Ντιναμό την αρνείται έχοντας στόχο τα 15 εκατομμύρια.
Στο πρώτο ματς της επόμενης σεζόν η Ντιναμό νικάει με γκολ του τη Σάλτσμπουργκ για το Γιουρόπα Λιγκ, με τον Μάντζουκιτς ωστόσο να αποβάλλεται στα τελευταία λεπτά με δεύτερη κίτρινη διαμαρτυρόμενος στο διαιτητή ότι ένας οπαδός του πέταξε μπουκάλι.

Στο επόμενο παιχνίδι που αγωνίστηκε, η Ντιναμό έχασε με 2-0 από την Άντερλεχτ για τον ίδιο θεσμό, με τη διοίκηση της ομάδα να τιμωρεί τον Κροάτη επιθετικό με 100.000 ευρώ πρόστιμο λόγω κακής απόδοσης στο ματς, με αυτή να είναι πρώτη τιμωρία παίκτη στην ιστορία της Ντιναμό με χρηματικό πρόστιμο.

Τελειώνει τη σεζόν με 14 τέρματα σε 24 παιχνίδια και αποχωρεί για τη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 7 εκατομμύρια ευρώ.

Λύκος

Αργεί να προσαρμοστεί και παίζει κυρίως ως αλλαγή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αριστερός εξτρέμ από τον Στιβ Μακλάρεν ο οποίος παίζει με 4-5-1, με την κορυφή της επίθεσης να ανήκει στον Τζέκο. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2011 ο Τζέκο αποχωρεί για τη Μάντσεστερ Σίτι και τη θέση του παίρνει ο Μάντζουκιτς στην κορυφή. Στα εφτά τελευταία παιχνίδια σκοράρει οχτώ γκολ σώζοντας ουσιαστική τη Βόλφσμπουργκ από πιθανό υποβιβασμό.

Στη δεύτερη σεζόν του γίνεται βασικός και πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 12 γκολ, φτάνοντας τα 20 γκολ σε 56 συμμετοχές στα δύο του χρόνια στους «λύκους», όντας ο αγαπημένος παίκτης των οπαδών.

Το μεγάλο βήμα

Η Μπάγερν Μονάχου μετά τις εμφανίσεις του Κροάτη στο Euro του 2012, δίνει 13 εκατομμύρια ευρώ στη Βόλφσμπουργκ και τον κάνει δικό της.Στις πρώτες 11 αγωνιστικές έχει σκοράρει εννιά γκολ δείχνοντας πως είναι ο κατάλληλος για τη θέση του επιθετικού, αφήνοντας στον πάγκο τον Μάριο Γκόμεζ. Ο Μάντζουκιτς γίνεται ο πρώτος Κροάτης που σκοράρει σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Ντόρτμουντ, ενώ κατακτά γενικά το τρεμπλ.

Την επόμενη σεζόν, ο ερχομός του Γκουαρντιόλα του βάζει δύσκολα, παίζοντας ωστόσο αρκετές φορές ως βασικός, όμως οι φήμες της μεταγραφής του Λεβαντόφσκι τον ξενερώνει ουσιαστικά, αφού ο ίδιος παραμένει πρώτος σκόρερ της ομάδας, όμως ο Γκουαρντιόλα δηλώνει αρκετές φορές δυσαρεστημένος με τις εμφανίσεις του επιθετικού.

Πετυχαίνει συνολικά 26 τέρματα, όμως ο Ισπανός τεχνικός τον αφήνει εκτός στον τελικό του Κυπέλλου, με τον Κροάτη μετά τον αγώνα να δηλώνει πως θέλει να φύγει γιατί δεν ταιριάζει στο στυλ του Γκουαρντιόλα.

Η τέλεια πρόταση

Ο Μάντζουκιτς έχει αρκετές προτάσεις από πολλές ομάδες, όμως η καλύτερη ήταν της Ατλέτικο Μαδρίτης. Όχι από πλευράς χρημάτων, αλλά επειδή οι Ντιέγκο Κόστα-Βίγια αποχώρησαν και μαζί με τον Γκριζμάν εμφανίζονταν ως ένα πολύ καλό δίδυμο για τη νέα σεζόν.

Οι δυο τους το απέδειξαν στο δεύτερο παιχνίδι του Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, καλύπτοντας όλους τους χώρους της επιθετικής γραμμής, πιέζοντας σε όλα τα μέρη, προκαλώντας γενικά πολλά προβλήματα, ενώ ο υψηλόσωμος φορ σκόραρε και το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης που έκρινε το αποτέλεσμα.

Μπορεί να συνεχίσει την παράδοση;

Σίγουρα! Είναι αποδεδειγμένα ένας πολύ καλός επιθετικός, με καλή τεχνική, ενώ ταιριάζει φοβερά στην Ατλέτικο η οποία έχει παίκτες-στρατιώτες οι οποίοι παίζουν σε πολλές διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με τον αντίπαλο. Ο Μάντζουκιτς έχει αγωνιστεί και ως δεύτερος επιθετικός, αλλά και ως αριστερό εξτρέμ πηγαίνοντας αρκετά καλά παρά το ύψος του.

Η Ατλέτικο έχει συνηθίσει να χει επιθετικούς μεγάλης κλάσης κι ο Μάντζουκιτς θέλει να αποδείξει πως η επιλογή του Σιμεόνε ήταν απολύτως σωστή.

Κι έτσι ήταν…

Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν έβγαλε τα λεφτά του στην Ατλέτικο. Έδωσε ό,τι είχε, έπαιξε ακόμα και ως αριστερός μέσος σε κάποιες περιστάσεις, κόλλησε φοβερά με τον Γκριεζμάν και πέτυχε 20 τέρματα σε 42 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο τίτλο εκτός του Ισπανικού Σούπερ Καπ, αλλά στην Ατλέτικο δεν του κρατάν καμία κακία για τις εμφανίσεις του.

Το Τορίνο και η… Κυρία

Ο Κροάτης αστέρας δεν μπόρεσε να αρνηθεί την πρόταση που ήρθε στα χέρια του από την Κυρία της Ιταλίας, την Γιουβέντους και παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί το πρώτο… βιολί στην επιθετική γραμμή της ομάδας, φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ουκ ολίγες στο βασικό σχήμα της Γιουβέντους, με τον Μάντζουκιτς να τον βγάζει ασπροπρόσωπο.