Το Debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο τον Αντρέι Κιριλένκο και θυμάται την ιστορία πίσω από το γνωστό παρατσούκλι του.

Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες που έκανε το ΝΒΑ να στρέψει το βλέμμα του στην Γηραιά Ήπειρο είχε γενέθλια στις 18 Φεβρουαρίου και το Debut.gr θυμάται μία από τις πλέον διαδεδομένες ιστορίες που τον αφορούν.

Ο λόγος για τον Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε τα 36 του χρόνια. Ο Ρώσος small forward που αγωνίστηκε μόνο σε Ρωσία και ΝΒΑ στην καριέρα του, έκανε τα πρώτα του βήματα στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απ’ όπου αποκτήθηκε από τους Γιούτα Τζαζ, ομάδα στην οποία παρέμεινε δέκα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει ξανά στην ομάδα της Μόσχας.

Η παραμονή του στην Ρωσία όμως διήρκησε για μόλις ένα χρόνο, αφού το 2012 επέστρεψε στην άλλη μεριά του Ατλατικού για λογαριασμό των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Μπρούκλιν Νετς.

Κοινό σημείο στους περισσότερους από αυτούς τους σταθμούς της καριέρας του είναι το χαρακτηριστικό νούμερο «47» της φανέλας του, που ουσιαστικά του έδωσε και το παρατσούκλι του ως «ΑΚ47», ονομασία που έχει και το γνωστό όπλο μαζικής παραγωγής, Καλάσνικωφ.

Πολλοί υποθέτουν πως το ταλέντο του πρώην Ρώσου διεθνή είναι αυτό που έχει οδηγήσει στο παρατσούκλι αυτό αλλά λίγοι γνωρίζουν πως ακόμα ένας λόγος που έχει σχετισθεί ο Κιριλένκο με το συγκεκριμένο όπλο, είναι και ο τόπος καταγωγής του.

Συγκεκριμένα, τόσο το Κιριλένκο όσο και το Καλάσνικωφ κατάγονται από την ίδια πόλη της Ρωσίας, το Ιζέβσκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου ο Κιριλένκο γεννήθηκε το 1981 ενώ το γνωστό τυφέκιο σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Καλάσνικωφ το 1944 και παράχθηκε για πρώτη φορά το 1949.