Στο μικροσκόπιο του Debut.gr ο Όλιβερ Καν.

Το Debut.gr έχει την ευκαιρία σήμερα να επαναφέρει στην μνήμη μας ένα παλαίμαχο Γερμανό τερματοφύλακα ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του κάτω από τα γκολπόστ και σίγουρα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που εμφανίστηκαν ποτέ στα γήπεδα παγκοσμίως.

Ένας τερματοφύλακας με πολύ μεγάλη συνεισφορά τόσο στην κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου στην Bundesliga όσο και στις εκπληκτικές πορείες που πραγματοποιούν τα «πάντσερ» στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν, αναφερόμαστε στον Όλιβερ Καν ο οποίος αποτέλεσε μια εμβληματική προσωπικότητα την 20ετία 1987-2008.

Ο Καν είναι γέννημα θρέμμα της Καρλσρούης  και ήρθε στην ζωή στις 15 Ιουνίου του 1969. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα πραγματοποίησε στην ομάδα Νέων της ομάδας της πόλης του, στην οποία αγωνίστηκε από το 1975 , σε ηλικία 6 ετών μέχρι και το 1987. Μετέπειτα, έκανε το άλμα στην καριέρα του μέσω της πρώτης ομάδας της Καρλσρούης , στην οποία αγωνίστηκε για 7 χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για το ταλέντο και την σταθερότητα του κάτω από τα δοκάρια. Αβίαστα προκύπτει λοιπόν πως είναι απόλυτα λογικές οι 128 εμφανίσεις που έκανε με την ομάδα της γενέτειρας του.

Προτού γίνει αναφορά στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του (Μπάγερν Μονάχου, Εθνική Γερμανίας ), καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με την πρώτη ομάδα του Καν.

Μπορεί πλέον η Καρλσρούη να μην πρωταγωνιστεί , να βρίσκεται στα σαλόνια της Zweiteliga, ωστόσο τα πράγματα παλαιότερα ήταν τελείως διαφορετικά. H εν λόγω ομάδα έχει κατακτήσει δις την 2η Bundesliga τις σεζόν 1984 (έτος ίδρυσης της ως Καρλσρούη Φοίνιξ) και το 2007. Ακόμα, αν κάποιος βολιδοσκοπήσει την ιστορία της , θα συνειδητοποιήσει πως η Καρλσρούη έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες από το 1900 και μετά.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγάλες στιγμές που έζησε ο Γερμανός τερματοφύλακας διαδραματίστηκαν με την φανέλα των Βαυαρών και των «πάντσερ». Στην Μπάγερν Μονάχου, μεταγράφηκε όταν πλέον είχε ωριμάσει ποδοσφαιρικά το σωτήριον έτος (για τον ίδιο και τη νέα του ομάδα) 1994.

Στην Μπάγερν ο Καν έζησε όλα αυτά που θα ήθελε να ζήσει κάθε ποδοσφαιριστής. Πρωταθλήματα, κύπελλα, Champions League, προσωπικές-τιμητικές διακρίσεις. Πάμε όμως να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά.

Στο Μόναχο αγωνίστηκε για 14 χρόνια (1994-2008) πραγματοποιώντας το εξωπραγματικό νούμερο των 429 συμμετοχών. Κατέκτησε 9 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Γερμανίας, ένα Champions League τη σεζόν 2000-2001, ένα Κύπελλο Ουέφα την σεζόν 1995-1996 και ένα Intercontinental Cup το 2001.

Η πιο «μαύρη» σελίδα στην καριέρα του με τους Βαυαρούς ήταν ο χαμένος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Καμπ Νου» το 1999.

Και αυτό όχι γιατί η ομάδα του δεν κατέκτησε τον τίτλο, άλλωστε έπαιζε ενάντια στην αρμάδα του Φέργκιουσον αλλά διότι ο τρόπος που έγινε αυτό αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του θεσμού. Η ομάδα του Καν ήταν εξαιρετική απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους» για 91 λεπτά και προηγείτο με γκολ του Μπάσλερ ήδη από το 6ο λεπτό της συνάντησης. Όμως το δίλεπτο 91’-93’ ήταν εκείνο στο οποίο έλαμψε το άστρο τόσο του Φέργκιουσον όσο και της Μάντσεστερ.

Συγκεκριμένα, στο 91ο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης και ενώ η Μπάγερν πρόβαρε το στέμμα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, ο χαρισματικός σκόρερ Σέρινγκχαμ ισοφάρισε σε 1-1, για να έρθει λίγο αργότερα το απόλυτο σοκ για την ομάδα της Γερμανίας, όταν ο κατά γενική ομολογία πιο επικίνδυνος αναπληρωματικός της Ευρώπης, Σόλκσαερ στο 93ο λεπτό σημείωσε το 2-1 και χάρισε τον τίτλο στην ομάδα της Αγγλίας.

Οι σπουδαίες επιτυχίες του παλαίμαχου -πλέον- τερματοφύλακα δεν περιορίζονται σε διασυλλογικό επίπεδο αφού πραγματοποίησε αντίστοιχες και με την Εθνική Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1996, την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2002, την τρίτη θέση στο Fifa Confederations Cup το 2005 και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002 δεν ξεκίνησε καλά για τον ίδιο και για τα «πάντσερ» αφού στην προκριματική φάση δέχτηκαν 5 γκολ από την Αγγλία . Η συνέχεια ευτυχώς για τους ίδιους δεν ήταν ανάλογη και η Γερμανία έφτασε μέχρι τον τελικό όπου αντιμετώπισε την υπερ-ομάδα της Βραζιλίας η οποία στην σύνθεση της είχε λαμπρά αστέρια όπως οι Ριβάλντο, Ρονάλντο, Ζε Ρομπέρτο, Ροναλντίνιο, Ντενίλσον, Καφού και Ρομπέρτο Κάρλος.

Ο τελικός εκείνος κρίθηκε από 2 γκολ του φαινομένου (Ρονάλντο). Μάλιστα , ο Kahn έκανε ένα τραγικό λάθος στο 1ο γκολ και έδωσε την ευκαιρία στη «σελεσάο να κάνει λίγο πιο εύκολο το έργο της. Παρόλα αυτά ο Γερμανός πήρε το βραβείο «Γιασίν» και βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα εκείνης της διοργάνωσης.

Στην μετά Καν εποχή, τόσο η Μπάγερν όσο και η Εθνική Γερμανίας φαίνεται ότι πλέον έχουν βρει τον φύλακα-άγγελο τους κάτω από τα δοκάρια. Ο λόγος για τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος αποτελεί τον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο αυτή τη στιγμή .

ΥΓ. Οι εμβληματικές μορφές σαν τον Όλιβερ Καν είναι εκείνες που μας κάνουν να αγαπάμε τον βασιλιά των σπορ κάθε φορά και λίγο περισσότερο .