Το Debut.gr αναλύει μία από τις μεγαλύτερες αναμετρήσεις της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, η Παρί αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα σε ένα παιχνίδι που υπόσχεται πολλά.

Για μια ακόμα χρονιά, η Μπαρτσελόνα καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στην φάση των «16» του Champions League. Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, οι Καταλανοί θα δώσουν διπλά παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Γαλλίας.

Το ξεκίνημα έγινε την σεζόν 2013 – 2014, όταν και η Μπάρτσα προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League με δύο ισοπαλίες (2-2 Γαλλία, 1-1 Ισπανία). Την επόμενη σεζόν, οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στην φάση των ομίλων, δίνοντας -επί της ουσίας- τρεις βαθμούς η μια στην άλλη (3-2 Γαλλία, 3-1 Ισπανία). Πέρυσι, η Μπάρτσα πήρε ευκόλως το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στους Παριζιάνους με δύο νίκες (1-3 Γαλλία, 2-0 Ισπανία).

Συνυπολογίζοντας και τις φετινές αναμετρήσεις, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί οχτώ φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τέσσερις στο Καμπ Νου και τέσσερις στο Σταντ ντε Φρανς. Για να βρούμε πότε η Μπάρσα και η Παρί είχαν συναντηθεί σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, πριν την «αναγέννηση» των «Parisiens» και την επανεμφάνιση τους στον ευρωπαϊκό χάρτη, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 1997. Τότε, η Παρί Σεν Ζερμέν είχε ηττηθεί με 1-0 από τους Καταλανούς στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το χρυσό γκολ για τους μπλαουγκράνα, είχε πετύχει ο Ρονάλντο, από το σημείο του πέναλτι.

Το άστρο της Παρί έχει λάμψει μια φορά στην ιστορία των συναντήσεων των δύο ομάδων. Την σεζόν 1994 – 1995, η γαλλική ομάδα απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στην προημιτελική φάση του Champions League με μια νίκη (2-1 στην Γαλλία) και μια ισοπαλία (1-1 στην Ισπανία). Στη συνέχεια, η ομάδα του Μιγκέλ Φερνάντες δεν κατόρθωσε να φθάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, διότι συνάντησε την διαστημική Μίλαν των Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Μπόμπαν, Μπαρέζι και Μαλντίνι.

Σήμερα…

Οι δύο ομάδες κυνηγούν την πρώτη θέση στα αντίστοιχα πρωταθλήματα τους σε Ισπανία και Γαλλία. Έχουν κρατήσει -σχετικά- τον ίδιο κορμό στην ομάδα τους, αλλά ανά διαστήματα, βγαίνει προς την επιφάνεια η ανάγκη για ένα φρεσκάρισμα.

Ο Λουίς Ενρίκε κρατά την συνταγή του 2014-2015, όταν και η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρεμπλ. Η Παρί γύρισε σελίδα την φετινή χρονιά, έπειτα από την αποχώρηση του Λοράν Μπλαν και την απόκτηση του Ουνάι Έμερι, ενός προπονητή που με την Σεβίλλη πέτυχε το απόλυτο 3/3 (!) στο Europa League.

Ο Έμερι γνωρίζει καλά την αντίπαλη ομάδα του συμπατριώτη του, του Λουίς Ενρίκε. Συνεπώς, αυτήν την χρονιά, η αντιμετώπιση της Μπάρσα από τους Παριζιάνους δεν θα είναι επιπόλαια. Θεωρώ ότι η υπόθεση της πρόκρισης δεν θα ξεκαθαριστεί από το πρώτο ματς των δύο ομάδων στο Παρίσι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέαμα που θα παρακολουθήσουμε, θα είναι πλούσιο. Εξάλλου, μας έχουν συνηθίσει οι δύο ομάδες σε συναρπαστικές αναμετρήσεις.