Το Debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους παίκτες της γενιάς του, τον Μέμφις Ντεπάι.

Πέρυσι «μάγεψε» όλη την Ευρώπη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον εμπιστεύθηκε, τον έκανε δικό της και μετά τον… πέταξε στο Σαμπιονά και τη Λυών.

Ο λόγος για τον Μέμφις Ντεπάι, που πλέον φορά την φανέλα των «Λιονέ» αλλά το Debut.gr με αφορμή τα γενέθλια του Ολλανδού (13/2) σας παρουσιάζει τα μέχρι τώρα κατορθώματά του κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι πάντα υγιής για να γίνει αυτό που δείχνει πως μπορεί. Ένας από τους καλύτερους.

-Όντας 22 ετών δεν μπορούμε να γράψουμε το πως ξεκίνησε καθώς έγινε αμέσως ηγέτης στην Αϊντχόφεν του Κοκού. Ο Ολλανδός τεχνικός σχεδίασε όλη τη χρονιά με στόχο να γεννήσει ηγέτες κι ένας από αυτούς είναι ο Μέμφις.

-Του αρέσει να τον φωνάζουν Μέμφις (σκέτο) καθώς ο Γκανέζος πατέρας του χώρισε με την Ολλανδή μητέρα του όταν αυτός ήταν τεσσάρων χρόνων, για αυτό και οι φανέλες του γράφουν μόνο το μικρό του όνομα.

-Παίζοντας αριστερά του αρέσει να συγκλίνει προς το τέρμα και να σουτάρει με το δεξί του πόδι (χαρακτηριστική κίνηση Ρονάλντο).

-Έκανε το ντεμπούτο του στα 18 του χρόνια κι έφτασε μάλιστα τις 8 συμμετοχές μόλις στην πρώτη του σεζόν. Από τη δεύτερη και μέχρι τη τέταρτη που είναι η φετινή, θεωρείται βασικός. Στην περσινή είχε 43 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 14 τέρματα, ενώ φέτος έχει φτάσει τις 37 και τα 26 γκολ.

-Με την εθνική Ολλανδίας έκανε πρόπερσι το ντεμπούτο του στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Τουρκία, ενώ στο Μουντιάλ που συμπεριλήφθηκε μπήκε ως αλλαγή κόντρα στην Αυστραλία και μάλιστα πέτυχε το νικητήριο τέρμα, δίνοντας και την ασίστ για την ισοφάριση νωρίτερα. Έτσι έγινε ο νεότερος Ολλανδός που πετυχαίνει γκολ σε τελική φάση του Μουντιάλ, όντας 20 ετών και τεσσάρων μηνών. Μπήκε επίσης ως αλλαγή στο παιχνίδι με τη Χιλή και πέτυχε άλλο ένα τέρμα με το οποίο η χώρα του κλείδωσε την πρόκριση με 2-0.

-Ήταν στην τριάδα των υποψηφίων για καλύτερος νέος παίκτης του Μουντιάλ, μαζί με τους Πογκμπά, Βαράν, με τον μέσο της Γιουβέντους να κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο.

-Το 2011 με την εθνική κάτω των 17 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όντας πρωταγωνιστής με πέντε γκολ σε εφτά αγώνες.

-Φέτος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με την Αϊντόφεν, ενώ μέχρι τότε είχε κατακτήσει μόνο ένα Κύπελλο Ολλανδίας.

-Η μάχη των διεκδικητών του πέρυσι ήταν αρκετά μεγάλη και σκληρή, αφού όλο το καλοκαίρι τον κυνηγούσαν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Η συγκεκριμένη μάχη έλαβε τέλος όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα… εμπόδια και να τον κάνει δικό της.

-Οι «κόκκινοι διάβολοι» όμως φαίνεται πως δεν… σήκωναν τον Ντεπάι, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ligue 1 για τη Λυών.