Όταν στο μπάσκετ ακούτε τη φράση «οι κοντοί δεν μαζεύουν ριμπάουντ», να θυμάστε πως πριν τρεις δεκαετίες υπήρχε ένας «κοντός» που λεγόταν Fat Lever.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο υποτιμημένους και άσημους παίκτες που πέρασε ποτέ από τα παρκέ του ΝΒΑ. Μεσουράνησε τη δεκαετία του ’80 και ύστερα και βρέθηκε στην «ευλογημένη» εκείνη εποχή να αγωνίζεται απέναντι σε θρύλους όπως ο Johnson, o Bird, o Jordan, o Abdul-Jabbar, ο Olajuwon και άλλους πολλούς.

Το τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς τους θρύλους αλλά δυστυχώς τα στερεότυπα επικράτησαν. Αναφερόμαστε φυσικά στον σούπερσταρ των Denver Nuggets, Lafayette “Fat” Lever.

Το γεγονός ότι ο Lever αγωνίστηκε εκείνη την περίοδο υπό την σκιά των hall-of-famers ίσως να ήταν και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν γίνεται σήμερα ιδιαίτερη μνεία για τα σπουδαία κατορθώματά του. Ήταν ύψους μόλις 1,90 και παρόλ’ αυτά μάζευε με χαρακτηριστική άνεση γύρω στα 10 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, όντας ο μοναδικός point guard με τέτοια επίδοση. Έχοντας επιλεγεί no. 11 από τους Portland Trailblazers στο draft του 1982 όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο James Worthy και ο Dominique Wilkins, στα δύο πρώτα του χρόνια στο Portland κινούταν σε ρηχά νερά μετρώντας περίπου 9 πόντους και 2,8 ριμπάουντ μ.ο.

Όταν όμως μετακόμισε στο Denver, έλαμψε το άστρο του και απέδειξε περίτρανα ότι τα φαινόμενα απατούν. Στην επόμενη τριετία τα 2,8 ριμπάουντ εκτινάχθηκαν στα 8,9 ενώ οι πόντοι του δεν έπεφταν πλέον κάτω από τους 18. Πλέον, έκανε πράγματα και θαύματα μέσα στο παρκέ. Το 1988 στο ματς με αντίπαλο τους Bulls σημείωσε 31 πόντους, πήρε 16 ριμπάουντ, μοίρασε 12 ασίστ και έκλεισε θριαμβευτικά την στατιστική του κάνοντας και 6 κλεψίματα.

Ρεκόρ καριέρας του στα ριμπάουντ ήταν τα 22 «σκουπίδια» που μάζεψε κόντρα στους Spurs. Το ασύλληπτο μάλιστα είναι ότι οι βασικοί ψηλοί των «σπιρουνιών» Robinson και Cummings είχαν μαζέψει σε αυτό το παιχνίδι και οι δύο μαζί μόλις ένα παραπάνω. Όσο για το αλτρουιστικό του κομμάτι, είχε μοιράσει 23 ασίστ τις οποίες συνόδευσε με 15 πόντους και 13 ριμπάουντ στη νίκη επί των Warriors.

Τα triple-double επίσης ήταν το «ατού» του. Αυτά που κάνουν σήμερα με απίστευτη ευκολία ο Russell Westbrook, o James Harden ή ο LeBron James, τα έκανε τότε ο Lever που μαζί με τον Bird συναγωνίζονταν τον Magic Johnson σε αυτόν τον τομέα. Έχει γράψει ιστορία καθώς αυτός, ο Wilt Chamberlain των 100 πόντων σε έναν αγώνα και ο Jason Kidd είναι οι μόνοι που στη φάση των playoffs έχουν σημειώσει πάνω από 15 πόντους, ριμπάουντ και ασίστ.

Την τετραετία 1990-1994 φόρεσε τη φανέλα των Mavericks αλλά λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο, έχασε μια ολόκληρη χρονιά με αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά να σταματήσει. Οι μέσοι όροι του έπεσαν αλλά όχι δραματικά.

Ο Fat Lever είναι ο κοντορεβυθούλης που τρύπωνε κάτω από τα καλάθια και μάζευε τα ριμπάουντ από παίκτες 20 εκατοστά ψηλότερούς του. Είναι ο μόνος παίκτης στο ΝΒΑ που μετρούσε πάνω από 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα μ.ο. ανά παιχνίδι στην καριέρα του. Και ναι, για μας είναι ένας μοναδικός παίκτης.